Vara este anotimpul când trebuie să avem cel mai mult grijă de picioarele noastre. Mersul fără ciorapi în încălţăminte decupată - sandale, şlapi sau saboţi - presupune o mai mare expunere a picioarelor. Meritxell Martí, proprietara Farmaciei Meritxell, oferă câteva sfaturi pentru a avea picioare frumoase, inclusiv vara.
Principala problemă sunt călcâiele şi talpa piciorului, unde pielea intră în contact direct cu talpa încălţămintei, devenind mai groasă şi cu straturi aspre, lipsită de flexibilitate. În aceste condiţii, pielea se rupe şi se formează crăpături, inestetice, fenomen mai des întâlnit la persoanele obeze.
Apelăm la un specialist
Ce este de făcut? Cel mai bun lucru, recurgem la o specialistă. Pedichiurista va răzui pielea moartă, eliminând straturile succesive. Rezultatul va fi o piele mai moale, iar crăpăturile vor putea fi tratate asemeni unor mici răni. Este bine ca tratarea picioarelor crăpate acasă să se facă progresiv, răzuind cu pila sau o piatră abrazivă puţin câte puţin pielea moartă şi apoi hidratând-o. Se poate folosi şi un aparat electric de pedichiură. Dacă intervenţia se va face cu blândeţe şi progresiv în fiecare zi, se va evita crăparea pielii. Este obligatorie aplicarea, zilnică, a unei creme care să conţină acid salicilic, uree, vaselină şi unt de cacao. Pentru a vindeca crăpăturile adânci se poate folosi şi un gel cu nitroceluloză, care formează o peliculă protectoare, foarte utilă în cazul persoanelor diabetice sau imunodepresive.
A doua piele protectoare
Altă problemă care apare vara sunt băşicile şi rosăturile. Cel mai obişnuit lucru este aplicarea plasturelui pentru a proteja pielea în speranţa că se va vindeca. Este obligatorie şi schimbarea încălţămintei care le-a provocat. Pentru leziuni mai grave, experta spaniolă propune plasturele hidrocoloid care formează o a doua piele protectoare. Pentru aplicare este important ca pielea să fie uscată şi curată, iar plasturele să fie ferit de căldură pentru a se fixa bine pe piele.
Când se formează băşicile este bine să nu se spargă, pentru a proteja pielea şi a nu provoca infecţii. Este de preferat să fie spălate cu apă şi săpun şi să se aplice un pansament cu iod care va ajuta la o uscare mai rapidă. Dacă ajunge să se infecteze, zona trebuie curăţată bine cu apă oxigenată şi soluţie salină şi să se aplice o alifie cu antibiotic. Unul din remediile populare este "să coasem băşica" trecând prin ea un ac cu aţă (sterilizate în prealabil) şi să lăsăm aţa pe tot parcursul nopţii. Lichidul va ieşi treptat din "drenă", iar pielea va rămâne la locul ei grăbind vindecarea.
Multe remedii
În ceea ce priveşte mirosul urât provocat de combinaţia de bacterii cu transpiraţia, el poate fi înlăturat printr-o igienă zilnică, folosirea săpunului şi aplicarea unui deodorant de picioare care conţine alcool şi dezinfectant. Se pot folosi şi antiperspirante, sau agenţi de reglare a transpiraţie ce conţin praf de aluminiu, clorura hexahidrat de clorură de aluminiu, magneziu sau talc.
Este important să acordăm o atenţie specială pantofilor, mai ales celor închişi. Folosirea fără ciorap a pantofilor sport, de exemplu, poate duce la formarea de bacterii. Este necesar ca astfel de încălţăminte fie menţinută curată, să se aplice în interior pudră de talc pentru uscare şi să fie utilizate tălpile de carbon, dacă nu se folosesc ciorapii.