Cum să-ţi distrezi copilul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Idei de activităţi distractive pentru zilele plicitisitoare

Cum să-ţi distrezi copilul

• în această perioadă trebuie să respectăm recomandările autorităţilor, să evităm pe cât posibil ieşirile şi să stăm mai mult în casă • însă acest lucru nu înseamnă că nu ne putem distra şi petrece timp de calitate cu familia • şi cum cei mici sunt cei care se plictisesc cel mai repede, cu ajutorul internetului, organizaţii şi instituţii din România şi din întreaga lume s-au mobilizat pentru a le oferi celor mici variante de a se distra şi fără a fi nevoiţi să iasă afară • spectacole de teatru transmise live pe Facebook, jocuri online interactive sau tururi virtuale ale marilor muzee sunt accesibile cu doar un simplu click

 

3 milioane de copii şi tineri stau acasă în această perioadă, ca urmare a închiderii şcolilor în urma declarării pandemiei de coronavirus. Aşadar, ieşirile la mall, la cinema, restaurante sau locuri de joacă nu mai reprezintă o opţiune de petrecere a timpului liber pentru  copii şi adolescenţi. Desigur, aceştia pot profita de programul fără cursuri pentru a se concentra pe consolidarea sau aprofundarea materiei şcoare. Însă la un moment dat tot se plictisesc, mai ales cei mici. Nu e uşor pentru un copil să stea închis în casă zile la rând, iar părinţii ştiu asta cel mai bine. Cu toate acestea, nu trebuie să vedem izolarea ca pe o povară. Trăim în epoca internetului, iar marile organizaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate s-au mobilizat pentru a le oferi copiilor alternative de petrecere a timpului, oferindu-le acestora o serie întreagă de idei de activităţi plăcute, dar şi educative în acelaşi timp.

Noi am selectat pentru voi doar câteva variante, pe care vi le recomandăm în cele ce urmează.

 

Spectacole şi piese de teatru online

 

Chiar dacă sunt închise în această perioadă, mai multe instituţii din ţară au anunţat deja că îşi mută spectacolele în mediul online. Este cazul Operei Comice pentru Copii, care difuzează piesele sale online, pe pagina de Facebook.

Tot pe Facebook va transmite live şi Teatrul Ţăndărică. Pe pagina instituţiei se găseşte şi programul spectacolelor.

Cantus Mundi România vine şi el în sprijinul copiilor şi oferă ateliere, exerciţii şi jocuri muzicale online. Detalii găsiţi pe pagina de Facebook.

 

NASA şi UNESCO vin în sprijinul copiilor

 

Alte două alternative interesante de activităţi vin de la NASA şi UNESCO.  Este vorba despre NASA’s Kids Club, un site dedicat în întregime copiilor, unde cei mici vor găsi o colecţie imensă de puzzle-uri, cărţi de colorat, labirinturi, jocuri educative şi multe altele, iar UNESCO deschide accesul la biblioteca digitală mondială. Aceasta conţine hărţi, texte, fotografii, înregistrări şi filme din toate timpurile şi explicaţii în şapte limbi despre bijuteriile şi relicvele culturale aflate în toate bibliotecile de pe planetă.

 

Tururi virtuale ale marilor muzee

 

Cele mai cunoscute muzee ale lumii au porţile deschise pentru vizitatorii din mediul online. Cu ajutorul realităţii augmentate şi a tururilor panaramice, tururile virtuale se pot dovedi o activitate interesantă pentru copii şi adolescenţi. Iată şi câteva exemple de muzee care oferă tururi virtuale:

Muzeul Louvre, Paris. Inaugurat în 1793, Louvre este cel mai mare muzeu de artă din lume. Dintre cele peste 350.000 de opere de artă expuse, peste 50.000 sunt parte a colecţiei de artă egipteană. Aceasta este una dintre cele mai faimoase colecţii din lume, iar cea greco-romană este cea mai veche colecţie a muzeului. Muzeul Louvre adăposteşte şi o colecţie celebră de pictură, fiind expuse lucrări realizate de Rafael, Da Vinci sau Michelangelo.

British Art Museum, Londra. Fondat în 1753, British Art Museum este unul dintre cele mai vechi şi mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori romane. British Museum a fost fondat în anul 1753, fiind primul muzeu naţional public din lume.

Muzeul Metropolitan de Artă, New York. Muzeul are milioane de vizitatori anual, fiind printre cele mai vizitate muzee de artă din lume. Colecţia permanentă este formată din lucrări de artă din antichitatea clasică şi Egiptul antic, picturi şi sculpturi de la aproape toţi marii artişti europeni, dar şi o colecţie extinsă de artă modernă şi americană.

Muzeele Vaticanului, Roma. Cele 10 muzee publice de artă şi sculptură conţin lucrări din imensa colecţie acumulată de Biserica Romano-Catolică şi Papalitate de-a lungul secolelor. Pe site-ul muzeului există 7 tururi virtuale.

Muzeul van Gogh, Amsterdam. Muzeul reprezintă cea mai mare colecţie de opere de artă ale lui Vincent van Gogh, inclusiv peste 200 de tablouri, 500 de desene şi 750 de scrisori personale.

Şi muzeele din România oferă tururi virtuale. Potrivit unui anunţ făcut de Ministerul Culturii, în această perioadă puteţi descoperi, printre altele, Muzeul Naţional de Istorie a României; Muzeul Naţional Filatelic; Muzeul Naţional al Ţăranului Român; Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”; Muzeul Naţional de Artă al României; Muzeul Colecţiilor de Artă; Muzeul Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” sau Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

De asemenea, pot fi vizitate virtual Grădina Botanică “Dimitrie Brândză”; Muzeul Naţional al Literaturii Române; Muzeul Aviaţiei; Muzeul Naţional “George Enescu”, Observatorul Astronomic sau Institutul Astronomic al Academiei Române.

Tururile virtuale pot fi accesate pe site-urile oficiale ale muzeelor.

 

Atelierele pentru copii Tzitzi şi Poc

 

O altă alternativă de a vă distra cu copiii în timp ce staţi acasă sunt atelierele Tzitzi-Poc, care se mută în online. Tzitzi-Poc este un program de educaţie emoţională pentru copii, prin teatru şi psihologie, destinat fetiţelor şi băieţeilor cu vârste cuprinse între 3 şi 10 ani, ce-şi propune să creeze cadrul potrivit pentru ca cei mici să înveţe să identifice, să-şi exprime şi să-şi gestioneze emoţiile într-o manieră sănătoasă. Programul a fost premiat pentru ideea cu cel mai mare impact în societate.

Atelierele de joacă vor fi organizate în mediul on-line de UPlay, în colaborare cu Tzitzi-Poc, în perioada 18-31 Martie. Fiecare atelier va fi interactiv (personajele Tzitzi şi Poc vor fi live în fiecare atelier pentru a interacţiona şi a răspunde întrebărilor copiilor), va avea o durată de o oră şi îşi propune să fie o alternativă a petrecerii timpului acasă într-un mod distractiv.

“Pe lângă a le fi aproape copiilor, ne dorim să îi susţinem în continuare pe actorii independenţi cu care lucrăm şi să ne asigurăm că Tzitzi-Poc va trece cu bine peste această perioadă. Totodată ne dorim să fim alături de oamenii aflaţi în prima linie în lupta cu virusul COVID-19, astfel copiii celor care lucrează în spitalele care tratează cazurile de infectare cu acest virus şi la SMURD vor avea acces gratuit la toate atelierele Tzitzi-Poc” anunţă psihologul Mirona Păun, fondatoarea Tzitzi şi Poc.

Părinţii pot susţine această iniţiativă achiziţionând bilete la activităţile anunţate, de pe platforma https://eventbook.ro/program/tzitzi-poc.

 

Ministerul Educaţiei, sindicatele, elevii şi părinţii:

Apel comun la calm, responsabilitate şi solidaritate

• aceştia recomandă tuturor să respecte cu stricteţe măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirii cu COVID-19

 

În contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), Ministerul Educaţiei şi Cercetării, împreună cu Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater”, Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Uniunea Studenţilor din România, Uniunea Naţională a Studenţilor din România, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, lansează un apel comun la calm, responsabilitate şi solidaritate.

“Înţelegem că este momentul să arătăm solidaritate şi responsabilitate. Mesajul nostru comun către copii, elevi, studenţi, cadre didactice şi părinţi este unul simplu: sănătatea şi siguranţa copiilor noştri sunt mai importante acum decât orice! Să fim responsabili şi să respectăm cu stricteţe măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirii cu COVID-19. În această perioadă, trebuie evitată, pe cât posibil, ieşirea în spaţiile publice şi trebuie să ne concentrăm atenţia asupra învăţării de acasă. Totodată, informarea corectă, doar din surse oficiale, este foarte importantă. Cu calm, responsabilitate şi dând dovadă de solidaritate vom trece împreună şi peste această situaţie!”, este mesajul transmis de actorii din Educaţie.

Trebuie precizat că, ieri, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că nu se pune problema îngheţării anului şcolar. Reamintim că de pe 11 martie şcolile sunt închise, iar cursurile se vor relua după vacanţa de Paşte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro