Mergi la conţinutul principal

Cum să ţepuieşti o bancă îmbrăcat “la patru ace”

• brăileanul Vasile Zaharia, de 47 de ani, a fost trimis în judecată, în contumacie, pentru înşelăciune în formă continuată şi uz de fals • în urmă cu mai bine de 8 ani, instigat de Roxana Rădulescu, Zaharia s-a dat drept director de firmă cu salariu dolofan şi a pus mâna pe două credite de la ING Bank • acum, unitatea bancară solicită peste 31.000 lei despăgubiri • Rădulescu a fost deja condamnată, însă Zaharia nu a mai fost găsit pentru a fi audiat, astfel că procurorii au dispus continuarea cercetărilor

 

Brăilean stabilit la Torino, trimis în judecată pentru o pagubă de zeci de mii de lei pricinuită unei bănci brăilene, în urmă cu mai bine de 8 ani.

Astfel, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila l-au dat pe mâna judecătorilor pe Vasile Zaharia, în vârstă de 47 de ani, anchetat în lipsă pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată şi uz de fals. În perioada mai - iunie 2009, la instigarea brăilencei Roxana Rădulescu şi cu acte falsificate de aceasta (carnet de muncă, adeverinţă de venit şi state de plată) Zaharia a obţinut de la ING Bank un credit de nevoi personale şi o linie de credit/extra rol, ambele în valoare de aproape 30.000 lei. Cei doi au împărţit banii, după care n-au mai achitat ratele la bancă. ING Bank s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 31.634 lei. Roxana Rădulescu a fost condamnată cu suspendare, în timp ce Vasile Zaharia a plecat în Italia, stabilindu-se la Torino.

Procurorii brăileni au trimis-o în judecată pe Roxana Rădulescu - “creierul afacerii” - în aprilie 2015, aceasta fiind ulterior condamnată la 2 ani şi 2 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru instigare la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la uz de fals şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Concomitent, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Vasile Zaharia, complicele Roxanei, care, între timp, a plecat în Italia şi nu s-a mai întors.

 

Scenariul loviturii

În primăvara anului 2009, precizează anchetatorii, Roxana Rădulescu, văduvă în vârstă de 30 de ani, l-a determinat pe Vasile Zaharia - brăilean fără loc de muncă şi cu o situaţie materială precară - să obţină un împrumut de nevoi personale de la ING Bank - Agenţia Viziru, prin folosirea unor înscrisuri false. Brăileanca a făcut rost de certificatul de înregistrare fiscală al unei firme brăilene pe care era aplicată ştampila societăţii şi, folosindu-se de model, a comandat o parafă cu acelaşi model de impresiune. A achiziţionat apoi de la ITM o carte de muncă în alb pe care i-a dat-o unei cunoştinţe, împreună cu copia actului de identitate a lui Zaharia. Respectiva persoană a falsificat cartea de muncă ce atesta, în mod fals, că Vasile Zaharia este înregistrat în evidenţele ITM şi că este angajat din anul 2008 la SC “Protansal Com” SRL, în funcţia de director zonal cu un venit de bază de 4.500 lei. După ce a făcut rost şi de statele de plată ale firmei şi le-a falsificat, Rădulescu a completat şi a ştampilat o adeverinţă de venit ce atesta în mod fals că Zaharia Vasile este angajat ca director zonal şi că are un salariu brut de 4.500 lei aferent lunilor februarie - aprilie 2009. Adeverinţa de venit şi celelalte acte false i-au fost înmânate lui Zaharia, care s-a prezentat în faţa consilierului financiar de la ING Bank. Procurorul de caz precizează:

“La data de 28 mai 2009, inculpatul Zaharia Vasile, însoţit de Rădulescu Roxana, s-a prezentat - îmbrăcat în costum, pentru a crea o bună impresie, pe măsura funcţiei deţinute - la ING Bank, Agenţia Viziru, unde a solicitat în scris obţinerea unui credit de nevoi personale, prezentând şi depunând, pe lângă actul de identitate, celelalte înscrisuri anterior menţionate, primite de la Rădulescu Roxana. În aceeaşi zi, inculpatul a încheiat contractul de credit şi garanţie ... având ca obiect obţinerea unui credit de nevoi personale în valoare de 20.000 lei”.

Cum era de aşteptat, Zaharia a pus mâna pe bani (în ziua de 15 iunie 2009) apoi i-a împărţit cu Roxana. Brăileanca a luat cea mai mare parte din bani, în timp ce bărbatul a rămas cu vreo 2.500 lei. Văzând că au reuşit să înşele banca, Roxana l-a determinat pe inculpat să solicite, după doar două zile, o linie de credit. Aşa se face că, pe 25 iunie 2009, lui Zaharia i-a fost aprobată linia de credit în valoare de 9.500 lei, sumă ce a fost virată în contul curent deschis cu ocazia obţinerii credtului de nevoi personale. În aceeaşi zi, banii au fost retraşi din cont de Vasile Zaharia, care a păstrat pentru sine vreo 4.000 de lei. Restul banilor au ajuns tot la Roxana Rădulescu.

Pe fondul neplăţii ratelor scadente, ING Bank a verificat autenticitatea înscrisurilor depuse de Zaharia, constatând că acestea sunt “neconforme cu realitatea”. Aşa stând lucrurile, pe 26 iunie 2012, banca “ţepuită” a sesizat poliţia. Întrucât, până pe data de 17 aprilie 2015, poliţiştii nu au reuşit să dea de Vasile Zaharia, procurorii PJ Brăila au disjuns cauza şi au dispus continuarea cercetărilor faţă de acesta. Între timp, Roxana Rădulescu a fost condamnată. Anchetatorii au stabilit că Zaharia era plecat de mai mulţi ani în Italia, la Torino. L-au contactat telefonic şi i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, dar şi obligaţia de a se prezenta la poliţie. Brăileanul a spus că nu poate veni la Brăila, însă a redactat o declaraţie prin care recunoaşte că a contractat, în 2009, cele două credite, la solicitarea Roxanei Rădulescu, pentru că avea nevoie de bani. 

Cazul se află acum în atenţia magistraţilor judecători.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro