Cum putem ajuta animalele sălbatice! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum putem ajuta animalele sălbatice!

Ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Nu este prima dată când întâlnesc oameni care doresc să ajute animale sălbatice aflate în pericol. Sunt căutat destul de des pentru a da sfaturile necesare salvării acestor animale și o fac cu plăcere. De cele mai multe ori, din dorința de a face bine, putem greși, iar greșeala să fie fatală pentru animalul pe care dorim să îl salvăm.

Deoarece și eu am greșit, chiar dacă am o experiență de peste 25 de ani de lucru cu păsări sălbatice, am decis să vă povestesc întâi episodul în care eu am greșit din dorința de a face bine.

Anul trecut am găsit la Lacul Sărat II vreo 15- 20 de exemplare din diferite specii de păsări, unele moarte și altele rănite. Eram împreună cu un bun prieten și am filmat ceea ce am găsit acolo și am postat pe o rețea de socializare. Ce a urmat, mi-a depășit așteptările. Filmarea a ajuns cu ajutorul prietenului meu pe multe agenții de știri importante la nivel național, la câteva televiziuni și în presa scrisă. Pentru că era în week-end, a doua zi am fost contactat de cei ce se ocupă de astfel de situații și am mers împreună în teren. Surpriză... o singură pasăre, cu o aripă ruptă, dar în viață. Am dat un ocol lacului și nimic, dar a doua zi am vorbit cu cineva de prin zonă și mi-a spus că în dimineața respectivă, o persoană cu un sac a adunat toate păsările moarte. Bănuisem și eu că asta s-a întâmplat, dar nu aveam dovezi. De aceea vreau să vă spun că este important ca atunci când doriți să faceți publică o astfel de informație, să o faceți doar dacă aveți acordul organelor competente, sau dacă mă căutați, să îmi spuneți că vreți să postați undeva fotografii și ceva informații, pentru că sfatul meu este să nu faceți acest lucru, deoarece o să pățiți ca mine, puneți în alertă pe cei interesați și vor elimina probele, după care ancheta nu își mai are rostul sau se va desfășura greu și cu rezultate neconcludente.

Acum încerc să vă spun ce trebuie să faceți în cazul în care găsiți undeva animale sălbatice moarte sau rănite. În primul rând, nu suntem toți specialiști în animale sălbatice și este bine să nu ne dăm cu părerea, deoarece putem greși.

Primul lucru pe care îl facem este să sunăm la Garda de Mediu și la DSVSA. Găsiți ușor contactele pe internet și dați detaliile pe care vi le cere persoana care răspunde la telefon. Trebuie să precizez că în cazul unor păsări moarte, acestea nu pot fi luate de către Garda de Mediu deoarece această instituție nu are laborator, deci DSVSA poate face acest lucru dacă noi îi contactăm.

Foarte important este următorul aspect: simpla postare publică a unui filmuleț, a unor fotografii și a unui text nu înseamnă că instituțiile sus menționate se duc în teren din oficiu. Trebuie să anunțăm noi aceste instituții, iar orice oră care trece fără să anunțăm nu face decât rău animalelor. Ideea de bază este că trebuie să nu postăm în speranța că se uită cineva și anunță în locul nostru, așa nu suntem cetățeni responsabili. Știu că cei mai mulți consideră că o postare pe o rețea de socializare trebuie luată în seamă de organele competente, dar eu vă spun că aceste instituții nu au un om care să vânture zilnic net-ul, așa că cel mai indicat este să sunăm sau să trimitem un e-mail cu toate informațiile pe care le deținem pentru ca să salvăm ce se poate salva și să fie pedepsiți cei care au făcut rău. Știu că uneori ne place să fim mici eroi pentru cei de pe internet, dar asta poate să nu ajute animalele sălbatice, ci chiar să le pună viața în pericol.

De curând am fost contactat pe rețelele de socializare, în privat, de persoane care doreau să văd o postare a unui cetățean din Brăila care postase imagini cu porumbei sălbatici morți. Postarea era  publică pe o rețea de socializare, iar persoana, ca și mulți dintre noi, dorea să salveze niște păsări sălbatice.

Am văzut postarea și, chiar dacă era trecut de orele 20.00, am căutat pe cineva de la Garda de Mediu Brăila și am vorbit despre situația întâlnită. Am transmis mai departe un număr de telefon mobil unde se putea face plângerea pentru ca apoi, dimineața, să se găsească soluția cea mai bună pentru a rezolva acest caz.

Din câte știu, nu a sunat nimeni, cu toate acestea, a doua zi dimineață, angajați de la câteva instituții din Brăila au mers în teren, atât pe Faleză cât și în Insula Mare a Brăilei și s-a găsit un singur porumbel mort. Nu știm ce s-a întâmplat, poate a fost exact ca și în cazul meu cu Lacu Sărat II. Ideea mea este următoarea și în acest caz: degeaba postăm pe rețele de socializare, deoarece acolo pot vedea și cei care au făcut rău și își vor acoperi urmele, iar dacă vrem să fim eficienți, cel puțin dăm detalii sigure, adică locație clară, când au fost făcute fotografiile și filmulețele și de către cine. Așa se poate identifica locația urgent și se poate discuta cu persoana în cauză pentru detalii.

Și ca să vedeți că sunt implicați angajații instituțiilor sus menționate, o să vă dau alt exemplu. În urmă cu an am fost căutat de cineva din alt județ, cu fotografii și filmulețe cu păsări capturate și omorâte de niște oameni. Persoana în cauză nu voia să transmită Gărzii de Mediu din acea localitate informațiile, deoarece îi era teamă ca nu cumva să se afle că el a făcut plângerea, așa că am făcut eu această plângere pe pagina Gărzii de Mediu, chiar dacă era în week-end. Am fost sunat luni și mi s-au cerut detalii, lucru pe care l-am și făcut. Apoi au mers în teren și au identificat persoanele care capturau și omorau păsări sălbatice, aplicându-se măsurile cuvenite.

Acum sper să nu sunați la aceste instituții pentru animale sălbatice lovite accidental de mașini, sunt convins că faceți diferența dintre animale moarte accidental și animale omorâte cu un anumit scop sau capturate și ținute undeva.

Pot să vă mai dau exemple legate de colaborarea cu aceste instituții, deoarece fiind ornitolog pot ajuta cu sfaturi și acești oameni au înteles că putem colabora pentru binele acestor animale sălbatice. Anul trecut, un cetățean din județul nostru a găsit un pui de pasăre răpitoare undeva la marginea unui drum și l-a dus acasă la copii, au făcut filmulețe și le-au postat pe o rețea de socializare la modă, dar pasărea sălbatică a rănit copiii deoarece încerca să se apere. Am stat în telefon cu acel cetățean, undeva la vreo oră, să încerc să îi explic să păstreze pasărea în cușcă până vine cineva să o ia, deoarece voia să o omoare, să nu o mai lase lângă copii.

Am speranța că am reușit să aduc unele lămuriri cu privire la ceea ce avem de făcut în cazul în care întâlnim animale sălbatice moarte sau în pericol, astfel că de acum încolo să fim cu toții mai implicați, pentru a reuși să le salvăm.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro