Cum puteţi să vă feriţi de hoţii din locuinţe!? Sfaturi de la poliţişti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum puteţi să vă feriţi de hoţii din locuinţe!? Sfaturi de la poliţişti

• ieri, demersurile preventive dedicate “Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” s-au derulat pe raza întregului judeţ, în acţiuni fiind implicaţi poliţişti de prevenire, de proximitate şi de ordine publică • pentru a nu îi atrage pe hoţi în propriile case, oamenii au fost sfătuiţi să nu ţină sume mari de bani în locuinţă şi să nu apeleze la anumiţi “meseriaşi” pentru efectuarea unor lucrări interioare

 

Hoţii din locuinţe profită de orice scăpare a unor oameni care, fără a se gândi că pot rămâne fără economii, permit accesul în casă unor persoane necunoscute. Printre acestea pot fi unele care vin cu “oferte” de nerefuzat, însă în lista indivizilor puşi pe furat mai sunt şi anumiţi “meseriaşi”. Poliţiştii recomandă brăilenilor să nu îşi facă lucrări în casă cu oricine, întrucât hoţii stau permanent la pândă.

Ieri, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila au dat startul unor acţiuni preventive în cadrul “Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”. Oamenii legii s-au întâlnit cu cetăţenii din judeţ şi le-au oferit sfaturi pentru prevenirea furturilor din locuinţe, pentru a-şi asigura liniştea căminului şi a familiei. Sfaturi preventive au fost transmise şi în mediul online. În primul rând, brăilenii au fost atenţionaţi să nu ţină în casă sume mari de bani sau bunuri de valoare, cel mai bine fiind ca acestea să fie păstrate în depozite bancare. Cei care aleg să le păstreze în locuinţă, trebuie să le ţină într-un loc sigur, prevăzut cu sistem de închidere, şi nu în şifonier, acesta fiind primul loc în care caută hoţii. Legat de anumite lucrări de întreţinere, oamenii trebuie să fie extrem de atenţi pe cine aleg. “Să apeleze doar la firme autorizate pentru efectuarea de lucrări de întreţinere sau reparaţii ale locuinţei. Pe timpul prezenţei lucrătorilor în casă ori curte, aceştia trebuie să fie  supravegheaţi de o persoană din familie. Oamenii nu trebuie să vorbească cu persoane din afara familiei despre banii sau obiectele scumpe pe care le au acasă şi să nu posteze pe site-urile de socializare imagini cu astfel de bunuri. Să nu permită accesul în casă sau în curte persoanelor necunoscute care pretind că doresc să le ofere diferite bunuri ca pomană sau cadou ori să le vândă produse la preţuri derizorii, mai ales atunci când sunt singuri acasă. Aceste persoane pot profita de ocazie pentru a sustrage diferite bunuri şi s-ar putea folosi chiar de violenţă pentru a-şi atinge scopul. Dacă, totuşi, acceptă vizita unei persoane despre care nu ştiu prea multe lucruri, să nu îi permită accesul în încăperile în care deţin bunuri de valoare sau bani şi să nu părăsească pentru niciun motiv camera în care au invitat-o. Să nu deschidă sertare, dulapuri sau alte locuri unde ţin lucruri de valoare în prezenţa străinilor. Să nu permită accesul în casă sau în curte persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii, dar nu se pot legitima”, sunt recomandările transmise de reprezentanţii IPJ Brăila.

Potrivit poliţiştilor, pentru cetăţenii care locuiesc în mediul rural, reluarea activităţilor agricole face gospodăriile mai vulnerabile în faţa hoţilor. Pentru a-şi feri casa şi curtea de persoane rău-intenţionate, cetăţenii  trebuie să ţină poarta încuiată, chiar dacă sunt acasă, să pună lacăte şi la magazii, coteţe ori şoproane, care trebuie închise la plecarea de acasă. Orice încuietoare defectă sau a cărei cheie a fost pierdută trebuie schimbată. “Nu lăsaţi în afara casei obiecte pe care hoţii le pot utiliza pentru a pătrunde în locuinţă. Instruiţi copiii şi vârstnicii din familie să nu lase persoane necunoscute să intre în curte sau în casă. Nu ascundeţi chei de rezervă afară, în garaj sau în magazie. Montaţi draperii sau jaluzele la ferestre, pentru a vă proteja locuinţa de priviri curioase. Dacă aveţi posibilitatea, instalaţi un sistem de supraveghere video a casei şi montaţi pe poartă sau gard o plăcuţă  de avertizare a posibililor «vizitatori» nedoriţi, cu privire la acest aspect! Rugaţi un vecin de încredere să vă supravegheze gospodăria când lipsiţi pentru mai mult timp de acasă”, mai transmit poliţiştii.

Activităţile continuă în această săptămână în judeţul Brăila şi vor fi adresate tuturor categoriilor de public, scopul oamenilor legii fiind acela de a proteja comunitatea locală de pericolul infracţionalităţii şi de a reaminti principalele măsuri de protecţie a integrităţii fizice şi psihice şi a bunurilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro