• polițiștii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au făcut publică o filmare în care se explică pas cu pas cum trebuie să procedeze cetățenii care vor să transmită anumite sesizări • se poate transmite reclamația pe site, prin completarea unui formular, în care se precizează toare informațiile, numărul de înmatriculare al autoturismului, tipul abaterii, locul unde s-a produs, plus o dovadă video • reamintim că, din 27 octombrie, pe aplicația M.A.I. (Ministerul Afacerilor Interne), hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor
Polițiștii vin în sprijinul cetățenilor care vor să facă sesizări privind comportamentul agresiv în trafic prin HUB-UL Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Într-o filmare postată pe contul oficial al M.A.I. - la adresa de pe rețeaua de socializare https://www.facebook.com/share/r/1BeDS2Biyd/ care ne-a fost direcționată de la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, se explică pas cu pas cum se înregistrează sesizarea, urmând să se facă apoi verificări pentru a se stabili dacă cele sesizate se confirmăm, în vederea aplicării măsurilor legale.
Trebuie creat un cont și confirmată identitatea, apoi se poate transmite reclamația pe site, prin completarea unui formular, în care se dau toate informațiile, numărul de înmatriculare al autoturismului, tipul abaterii, locul unde s-a produs. Trebuie trimisă și o dovadă video care să susțină fapta reclamată. Dacă în urma verificărilor se constată că șoferul reclamat a avut un comportament agresiv în trafic, acesta riscă o amendă și reținerea permisului de conducere. Toate datele sunt explicate de un polițist în filmarea distribuită, tocmai pentru ca oamenii să știe cum să acționeze.
După cum v-am informat în edițiile anterioare, începând cu data de 27 octombrie, pe aplicația M.A.I. (Ministerul Afacerilor Interne), hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice. Potrivit polițiștilor, sesizarea participantului la trafic va trebui să conțină, în mod obligatoriu, datele acestuia de identificare (nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență. ”Este nevoie și de declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surpinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura. Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere”, se arăta în comunicatul transmis de la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila.
Astfel, conform prevederilor articolului 54+1 din O.U.G. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice) se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
Potrivit legii, prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre: - deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; - întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; - pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare; - circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia; - folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie.
Manevre în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic
Motocicliștii și mopediștii trebuie să circule și ei într-un mod care să nu deranjeze ceilalți participanți la trafic. Șoferii trebuie să se abțină de la anumite derapaje intenționate, mersul cu spatele cu vehiculul sau întoarcerea și rotirea acestuia.
În lista manevrelor care nu ar trebui efectuate pe arterele de circulație, se mai arată în Codul Rutier, mai sunt următoarele: - conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi; - mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia; realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia; - conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002și presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) și măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.
Drifturi prin parcări, liniuțe și accelerări deranjante pe șosele
V-am informat în edițiile cotidianului nostru despre anumite incidente în trafic, deranjante pentru unii conducători auto, despre drift-uri care se fac prin parcările de la supermarket, care duc uneori chiar și la accidente. Polițiștii brăileni acționează pentru a-i pune la punct pe teribiliști, numai că în unele cazuri ei se fac nevăzuți în mod rapid.
În noaptea de 16 august, la ora 02:00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au procedat la legitimarea și verificarea unui tânăr, în vârstă de 22 de ani, din Brăila. Acesta efectua drifturi cu vehiculul, în parcarea unui supermarket de pe raza municipiului, mai exact Kaufland Dorobanți. Polițiștii au constatat faptul că tânărul are dreptul de a conduce suspendat, iar pe numele lui a fost întocmit dosar penal.
Ca zone folosite de șoferi pentru drifturi mai sunt Parcul Monument, parcarea LIDL din Barieră și Port, dar se fac ”liniuțe” și pe Buzăului, Calea Călărașilor și Șoseaua Râmnicu-Sărat. Frecvent, locatari din toate cartierele se plâng de zgomotul făcut de tinerii cu mașini și motociclete în miez de noapte, fie vara, dar și iarna pe zone alunecoase. V-am informat că, în județul Brăila, singurul spațiu amenajat pentru drifturi este Aerodromul din Ianca.
Este adevărat că unele dintre aceste drifturi nu sunt efectuate chiar printre ceilalți participanți la trafic, dar nici parcările de la supermarket nu sunt proprietate a unor tineri teribiliști.
În plus, la Brăila au fost numeroase sesizări privind comportamentul unor șoferi de mașini sau motociclete în zone circulate din municipiu, pe șoseaua Buzăului sau pe Calea Călărașilor, ceea ce reprezintă un pericol pentru siguranța rutieră.