Fumatul, colesterolul crescut, diabetul şi obezitatea duc la îngroşarea şi blocarea vaselor de sânge. Boala se numeşte ateroscleroză şi prezintă risc major pentru bolile cardiovasculare. Cum tratăm şi mai ales cum prevenim aceste afecţiuni a explicat dr. Georgiana Mărgărit, medic specialist medicină internă, pentru Digi24.
O boală a arterelor
„Ateroscleroza este o boală a arterelor, a vaselor de sânge care hrănesc organele. Acest lucru se întâmplă prin îngustarea şi rigidizarea lor cu vârsta, începând din copilărie, şi se agravează pe măsură ce îmbătrânim, ducând la probleme ale organelor: boli cardiace, boli vasculare cerebrale, boli de rinichi.
Simptomele aterosclerozei sunt date de organul afectat: durere în piept, dacă vorbim de angină pectorală sau infarct miocardic, ameţeli, deficit de vorbire şi paralizie pentru accidentul vascular cerebral, pot fi dureri de picioare, furnicături. În general, toate organele pot fi afectate.
Investigaţiile pentru depistarea atreosclerozei constau în analize de sânge, electrocardiogramă, măsurarea tensiunii arteriale, ecografie de inimă.
Prevenţia este esenţială
În ateroscleroză este foarte importantă prevenţia. Tratament medicamentos există, dar în primul rând contează să acţionăm asupra factorilor de risc.
Prevenirea arterosclerozei se face prin măsuri precum scăderea colesterolului din alimentaţie, dietă sănătoasă, fără carne grasă, fără lactate grase, prăjeli şi mâncare de fast-food. De asemenea, trebuie să ţinem sub control tensiunea arterială, adică să respectăm tratamentul dacă avem probleme. Diabetul zaharat trebuie diagnosticat şi tratat, glicemia trebuie ţinută sub control pentru că are un rol important în dezvoltarea aterosclerozei. Renunţarea la fumat este o altă măsură care trebuie urmată pentru prevenirea aterosclerozei. Este recomandat să se facă mişcare, cel puţin 30 de minute timp de 5 zile pe săptămână.