Mergi la conţinutul principal

Cum a pierdut Brăila un proiect de 3,1 milioane lei, fonduri nerambursabile

Proiectul privind achiziţionarea a două autospecialele pentru situaţii de urgenţă, demarat în perioada în care Gheorghe Bunea Stancu era preşedintele CJ Brăila, a dat chix. Lucrurile s-au mişcat cu maximă întârziere, iar în prezent Consiliul Judeţean trebuie să pună punct investiţiei de 3,1 milioane de lei (98% bani europeni), pentru a nu exista riscul să plătească integral valoarea proiectului după 31 decembrie, data limită de realizare a achiziţiei. De această dată, eşecul nu ţine însă de autorităţile noastre locale, ci, mai degrabă, de problemele penale ale preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de la începutul anului, care au blocat pentru o vreme procedurile. Trebuie specificat că proiectul privind achiziţionarea celor două autospeciale la Brăila face parte din programul "Siguranţa prin Achiziţia de Vehicule Eficiente în intervenţiile pentru situaţii de urgenţă - SAVE", derulat prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud - Est, şi are ca principală variantă de finanţare Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013. Valoarea totală a investiţiei celor două autospeciale şi a unei remorci era de 3.155.419 lei, din care CJ Brăila urma să aloce doar 82.304 lei. Situaţia problematică a fost făcută publică în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila, când s-a aprobat mandatarea PSD-istului Ionel Avram, membru în cadrul Asociaţiei cu sediul la Constanţa, de a nu accepta posibila finanţare integrală a proiectului.

Avram: "Nici măcar anunţul de publicitate la Achiziţii Publice nu a fost dat"

Înainte să primească girul colegilor săi din miniparlamentul judeţean, pesedistul Ionel Avram a ţinut să facă o scurtă prezentare a situaţiei. Acesta a specificat că în cadrul unei Adunări Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară S-E, i-a fost adusă la cunoştinţă o notificare prin care a fost avertizat că proiectul SAVE se află într-o întârziere pronunţată şi că are şanse minime de realizare până la data limită de 31 decembrie 2015. "Asta înseamnă că excederea după această dată presupune finanţarea 100% din bugetul Consiliului Judeţean Brăila. În esenţă, este vorba de un proiect de 3.100.000 lei, prin care se achiziţionează pentru Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, o instalaţie cu scară rulantă pentru intervenţii la înălţimi şi o şenilată de mare capacitate pentru intervenţii în caz de viscol. Algoritmul de finanţare era 98% fonduri europene şi 2% contribuţia CJ Brăila. Vreau să vă spun că acelaşi risc există pentru toate judeţele membre ale acestei Asociaţii, respectiv, Vrancea, Buzău, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa. De aceea am iniţiat acest proiect de hotărâre, să mă mandataţi să nu angajez Consiliul Judeţean cu o susţinere a proiectului de 100%, în cazul în care acesta nu se realizează până la finele lui decembrie 2015. Toate semnele indică faptul că proiectul nu mai are şanse de reuşită. Nici măcar anunţul de publicitate la Achiziţii Publice nu a fost dat. Sunt nişte paşi, urmează evaluarea, semnarea contractului, să nu mai spun că posibilul ofertant nu are aceste utilaje pe stoc. Ele trebuie să intre într-o fabricaţie. E o întreagă poveste", a declarat Avram. Acesta a primit mandatarea cu unanimitate de voturi.

Viorel Mortu intenţionează să achiziţioneze alte maşini de intervenţie din banii judeţului

Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, susţine că funcţionarii instituţiei pe care o conduce nu au avut nimic de-a face cu acest eşec investiţional, deoarece proiectul a fost manageriat de cei din judeţul Constanţa. Acesta a mai completat că în prezent analizează cu foarte mare atenţie posibilitatea de a achiziţiona un utilaj pentru situaţii de urgenţă în viitorul foarte apropiat, însă strict pe banii judeţului, la o valoare mult mai mică - aproximativ 2 miliarde de lei vechi. "Brăila chiar nu are nicio parte de vină în toată această problemă. Fenomenul este regional. Judeţul nostru a participat în cadrul unui proiect gestionat de la Constanţa. Ei au ratat, e treaba lor. Însă văzând ce s-a întâmplat, intenţionăm să ne luăm măsuri de prevedere. Vrem să cumpărăm noi o şenilată. Dacă vor dori domnii consilieri, putem să cumpărăm două autospeciale, una acum, eventual alta în februarie. În timp, aş vrea să ajungem la patru. Cu acestea, împărţind în patru judeţul, am putea interveni mult mai uşor în orice localitate", a afirmat Viorel Mortu.

Încă un proiect ratat

Reamintim că discuţiile despre achiziţionarea a două autoutilitare pentru intervenţii în situaţiile de urgenţă au început în anul 2014, în perioada când Gheorghe Bunea Stancu (în prezent la închisoare), era preşedintele CJ Brăila. În luna aprilie 2014 a fost aprobată prima hotărâre de Consiliu care viza proiectul "Siguranţa prin Achiziţie de Vehicule Eficiente în intervenţiile pentru situaţii de urgenţă - «SAVE»". Atunci consilierii au fost de acord să aloce de la buget 64.016,75 lei pentru a contribui la achiziţionarea unei autospeciale de intervenţie şi salvare la înălţime şi un vehicul cu şenile şi roţi de tip UTV cu capacitate mărită de trecere, restul banilor fiind prin fonduri europene. Ulterior, în luna octombrie 2014, CJ Brăila a mărit suma alocată de la buget la 82.304,21 lei, pentru a adăuga şi achiziţionarea unei remorci. Valoarea totală a proiectului este de 3.155.419,10 lei, cu data limită de implementare 31 decembrie 2015. Deşi în februarie 2015 Nicuşor Constantinescu a semnat contractul de finanţare pentru proiectul SAVE, care primise aprobarea şi de la POR, în prima zi de implementare, 19 februarie 2015, acesta a intrat în imposibilitatea exercitării atribuţiilor, ceea ce a întârziat derularea investiţiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro