Zâmbetul este un aspect strâns legat de viaţa socială, cântărind suficient de mult în modul în care interacţionăm cu cei din jur. Poate fi considerat un accesoriu al nostru şi trebuie să-l îngrijim aşa cum ne îngrijim părul, unghiile, pielea sau orice altă zonă a corpului. şi pentru că un zâmbet frumos înseamnă şi o dantură impecabilă, iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă păstraţi cât mai mult timp culoarea albă a dinţilor.
Zâmbiţi, vă rog!
Înainte de a vorbi de culoarea dinţilor, trebuie să vorbim despre sănătatea lor. Dacă ai fost înzestrat cu o dantură rezistentă, atunci vizitează medicul stomatolog de două ori pe an pentru un control de rutină. Orice carie nou apărută, cât de mică ar fi, trebuie de îndată tratată, în caz contrar aceasta va îmbolnăvi şi ceilalţi dinţi. Periaţi-vă dinţii după fiecare masă şi înainte de culcare şi folosiţi o pastă de dinţi cu efect de albire. Nu uitaţi să utilizaţi aţă dentară şi apă de gură şi să realizaţi un detartraj complet o data la 6 luni.
Dantura ne trădează vârsta
Este de la sine înţeles că o dantură impecabilă poate fi o armă în procesul de seducţie şi că un zâmbet perfect contribuie la creşterea încrederii personale şi a puterii de atracţie între două persoane. Însă, dantura spune despre noi mult mai mult de atât. Dinţii albi şi strălucitori denotă o stare de sănătate bună şi transmit totodată informaţii despre igiena personală. De asemenea, persoanele cu dinţii albi sunt întotdeauna considerate mai tinere, deoarece odată cu înaintarea în vârstă, se pierde culoarea naturală şi aceştia tind să se îngălbenească.
Cum evităm îngălbenirea dinţilor?
Culoarea albă a dinţilor este dată de dentină, zona mată care este situată imediat sub smalţ, astfel că orice afectare a acestuia îşi va lăsa imediat amprenta asupra dentinei şi astfel dinţii îşi vor schimba culoarea. Pentru a proteja smalţul, în primul rând, trebuie să respectaţi paşii de bază ai unei igiene orale corecte. De asemenea, nu spargeţi cu dinţii alimente tari, de exemplu bomboane, şi nici nu le muşcaţi direct, ci tăiaţi-le bucăţi mici în prealabil. Evitaţi fumatul şi alcoolul, obiceiuri care cauzează deteriorarea dinţilor atât din interior cât şi din exterior, şi evitaţi consumul în cantităţi mari al anumitor produse care pătează smalţul. În această categorie intră sucurile acidulate, cafeaua, ceaiurile închise la culoare, sfecla roşie, ketchup-ul şi dulciurile, în special ciocolata neagră şi bomboanele intens colorate.
Albire naturală realizată acasă?
De partea cealaltă a baricadei se află alimentele care au acţiune benefică asupra smalţului. Merele şi căpşunile au capacitatea de a curată dantura la fel cum o poate face şi o pastă de dinţi, împrospătând totodată şi respiraţia. De asemenea, ţelina şi citricele, în special lămâile, portocalele, grepfrutul şi mandarinele, stimulează secreţia salivară şi astfel determină o auto-curăţare a dinţilor şi, în plus, ameliorează simptomele gingivitei. Se recomadă ca după fiecare masă să clătiţi gură cu suc de lămâie diluat cu apă, însă acest proces nu este indicat a fi făcut şi seara deoarece sucul de citrice sensibilizează dantura. Pentru seară, cea mai bună opţiune este bicarbonatul de sodiu. Acesta nu are doar efect de albire ci îndepărtează şi placa bacteriană responsabilă cu apariţia cariilor. În acest context, trebuie să amintim şi de albirea cu geluri şi paste speciale pe care o puteţi efectua chiar acasă, dar şi de albirea profesională realizată în cabinetele stomatologice, cu soluţii speciale sau cu ajutorul laserului. (www.tonica.ro)