Cum justifică parlamentarii brăileni peste 5.000 lei lunar, în plus, la sumele forfetare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum justifică parlamentarii brăileni peste 5.000 lei lunar, în plus, la sumele forfetare

• în timp ce tot mai multe categorii de români se plâng de efectele negative ale revoluţiei fiscale şi a legii salarizării, în Parlament lucrurile stau tot mai bine • pe lângă indemnizaţia majorată de la 1 ianuarie, deputaţii şi senatorii primesc şi mai mulţi bani pentru cabinete: peste 5.000 lei lunar • întrebaţi ce planuri au pentru aceşti bani, cei mai mulţi dintre parlamentarii brăileni au precizat că vor mări salarii şi vor mai angaja personal • de asemenea, câţiva dintre aceştia au susţinut că îşi vor dona indemnizaţia sau că vor oferi burse unor “tineri studenţi merituoşi”

 

Legea salarizării unitare şi “revoluţia fiscală”, controversatele măsuri ale Guvernării PSD-ALDE care au stârnit o serie de critici atât din partea sectorului privat, cât şi din zona publică, sunt tot mai darnice cu parlamentarii. În afară de o mărire cu aproximativ 8% a indemnizaţiei, deputaţii şi senatorii beneficiază începând cu 1 ianuarie şi de sume considerabil mai mari pentru cabinetele din teritoriu. Este vorba de sumele forfetare, care se calculează în funcţie de indemnizaţia parlamentarilor. Potrivit presei centrale, un parlamentar primea în vara anului trecut o sumă forfetară de 11.500 lei, însă de la 1 iulie 2017, odată cu legea salarizării, această sumă a crescut la aproximativ 20.000 lei. Ei bine, începând cu acest an, suma forfetară a crescut din nou, ajungând la aproximativ 25.000 lei pe lună.

Întrebaţi despre această nouă majorare la sumele forfetare cu peste 5.000 lei, cei mai mulţi dintre parlamentarii brăileni au precizat că încă nu şi-au făcut calculele pentru a vedea cu exactitate cât încasează la suma forfetară, deoarece aceasta le intră direct pe card. Chiar şi aşa, cei mai mulţi dintre aceştia au ţinut să puncteze că vor folosi banii în plus fie pentru a creşte salariile angajaţilor la cabinete, fie pentru a-şi angaja oameni în plus. O parte dintre aleşii noştri au vorbit despre intenţia de a-şi dona indemnizaţia, sau de a acorda burse unor “tineri merituoşi”.

 

PSD-iştii ar vrea să îşi mai angajeze oameni la cabinete

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” şi întrebat în legătură cu veştile bune care continuă să curgă pentru parlamentari după legea salarizării şi “revoluţia fiscală”, spre deosebire de alte categorii sociale, preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a recunoscut că în zona administrativă s-au creat anumite beneficii, însă este ferm convins că până în 2022 (termenul fixat pentru înrădăcinarea legii salarizării), lucrurile să se îmbunătăţească pe toate palierele ocupaţionale.

“Legea salarizării a avut un parcurs, între timp a mai apărut şi ordonanţa 91 care a mai făcut câteva corecţii legate de anumite aspecte care au fost scăpate sau, eu ştiu, insuficient de bine gestionate. Din discuţiile de ultimă oră, înţeleg că Ministerul de Finanţe, împreună cu Ministerul Muncii acolo unde mai sunt disfuncţionalităţi şi lucruri care trebuie rezolvate caută o soluţie mergând la pachet cu tot ce înseamnă şi partea aceea de declaraţie 600 şi aşa mai departe. În linii generale, legea salarizării a adus şi creşteri salariale pe zona de administraţie în mod deosebit, inclusiv la Parlament, este foarte adevărat lucrul ăsta, dar legea salarizării are ca obiectiv anul 2022, ca perspectivă. Abia atunci se va ajunge la acel echilibru necesar legat între salariile mari şi salariile mici şi creşterile respective. Va fi o creştere substanţială pentru medici şi personalul medical. Au fost şi în anii trecuţi nişte creşteri. Este foarte adevărat că sunt diferenţe acum, mai ales faţă de salariile mari. Una peste alta, s-a încercat un echilibru din punctul ăsta de vedere şi în linii generale s-a reuşit. Sigur, acolo unde mai sunt probleme trebuie să se intervină şi să se rezolve”, a declarat Rotaru.

Cât despre planurile sale în privinţa banilor încasaţi în plus la suma forfetară, senatorul a punctat că cel mai probabil va mări salariile angajaţilor şi va încerca să mai angajeze încă o persoană.

“Legat de suma forfetară pentru parlamentari, eu consider că nu era necesar să crească, dar aşa a fost decizia. Probabil că am să mai angajez pe cineva. Am făcut o mărire de salariu pentru personalul de la cabinet. Din punctul ăsta de vedere, banii trebuie să fie distribuiţi către partea de cheltuieli ale cabinetului. Plecând de la salariile angajaţilor şi la celelalte lucruri care ţin de utilităţi, chirie, energie, căldură şi aşa mai departe. Foarte exact nu ştiu să vă spun cât este suma forfetară pentru că ea îmi intră pe card, dar o să fac o analiză să văd cu cât  cresc salariile şi ce se poate face legat de încă o angajare”, a conchis PSD-istul.

La rândul său, deputatul Emilia Meiroşu ne-a precizat că suma forfetară trebuie justificată prin facturi şi prin contracte de muncă, astfel că nu se aşteaptă ca în cazul ei creşterile să fie substanţiale faţă de anul trecut, deoarece nu are planuri prea mari pentru aceşti bani. Chiar şi aşa, Meiroşu a vorbit despre faptul că ia în calcul fie să ofere o bursă unui tânăr student care are nevoie de ajutor financiar, fie că va încerca să angajeze încă o persoană la cabinet.

“Suma forfetară am primit-o la fel ca în luna decembrie, dacă vă referiţi la o majorare, dar asta pentru că atâţia angajaţi am. Dacă într-adevăr voi avea bani mai mulţi, mă gândesc să angajez tineri studenţi. Să ofer o bursă. Chiar mă gândeam să fac acest lucru. Să ofer o bursă unui tânăr merituos ca să îşi continue studiile. Vă spun că noi trebuie să justificăm toată această sumă. Se duc contracte şi în baza lor se fac plăţile. Banii nu mi se dau pur şi simplu, se dau când există un contract ferm şi se face decontul în momentul când se duce factura pe chirie, întreţinerea spaţiilor, cheltuielile de birotică, papetărie sau contracte de muncă. Dar în principiu, dacă va exista această posibilitate sigur voi motiva tineri. Am deja doi tineri studenţi, unul de la Brăila şi unul de la Bucureşti, brăileni bineînţeles, şi aş vrea să văd cum procedez ca să ofer o bursă sau o altă şansă unui tânăr ca să poată să îşi continue studiile”, a declarat Meiroşu.

Din păcate, în ciuda încercărilor repetate ale redactorilor noştri de a discuta telefonic cu deputaţii Mihai Tudose şi Nicu Niţă (PSD) şi cu senatorul Mihai Ruse (ALDE), aceştia nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune punctul de vedere, până la închiderea ediţiei print de ieri a cotidianului “Obiectiv”.

 

Liberalii dau vina pe PSD pentru măririle lefurilor parlamentare şi se gândesc la donaţii

Deputatul PNL Vasile Varga a afirmat că nu a votat pentru majorarea sumelor forfetare sau a indemnizaţiei, cu precizarea că măsura aparţine în totalitate PSD-iştilor. Mai mult, liberalul a ţinut să puncteze că şi în trecut şi-a donat indemnizaţia de parlamentar, lucru pe care are în plan să îl repete.

Parlamentarii liberali nu au solicitat şi nici nu au votat pentru majorarea sumelor forfetare. Pesediştii sunt cei care au dorit să bage mai adânc mâna în banii publici şi tot PSD este cel care a dorit să discrediteze toţi parlamentarii, indiferent de culoarea lor politică. În ceea ce mă priveşte, voi proceda ca şi până acum, pentru că, aşa cum am mai zis, nu am mers la Parlament ca să mă îmbogăţesc, ci ca să contribui cu expertiza mea la elaborarea unor legi corecte. Deşi nu am vorbit foarte mult despre asta, reamintesc că, în mandatul trecut la Camera Deputaţilor, indemnizaţia mea am transformat-o în burse, pe care le-am acordat unor tineri merituoşi la şcoală, dar cu situaţie precară financiar. Şi acum, voi proceda la fel: o parte din sume le voi îndrepta spre tineri, spre activităţi legate de educaţie, care au nevoie de susţinere”, a declarat Varga.

Nici colega acestuia din Camera Deputaţilor, Antoneta Ioniţă nu s-a arătat prea bucuroasă de efectele legii salarizării şi a revoluţiei fiscale lansate de PSD, chiar dacă acestea au condus şi către indemnizaţii mai mari pentru aleşi. Deputatul a precizat că are angajaţi cu jumătate de normă la cabinetul parlamentar, astfel că va folosi o parte dintre aceşti bani în plus pentru a acoperi contribuţiile angajaţilor.

“Ceea ce se întâmplă cu aceste majorări de sume forfetare vine să acopere o nouă minciună a PSD-ului, care înseamnă legea salarizării. Poate nu toată lumea ştie că cei care erau angajaţi cu jumătate de normă plătesc de la 1 ianuarie 2018 contribuţii la stat ca şi cum ar lucra cu normă întreagă. Mă confrunt la Cabinetul parlamentar cu astfel de situaţii, iar o parte dintre aceste sume vor merge pentru a acoperi contribuţiile angajaţilor, mărite conform voinţei PSD-ului. Practic, ce luăm se întoarce la stat. Dacă mai rămâne ceva, voi folosi aceste sume pentru acţiuni legate de sănătate şi de educaţia pentru sănătate, iar seria acestor evenimente am demarat-o deja”, a declarat Ioniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro