Mergi la conţinutul principal

Cum i-a îmbogăţit Ronaldo pe alţii

Portughezul Cristiano Ronaldo, atacantul echipei spaniole de fotbal Real Madrid, a generat cheltuieli de aproximativ 127 milioane euro în cadrul transferurilor sale, dintre care aproximativ 22 milioane euro (17 la sută) au ajuns în conturile agentului său, ale băncilor şi ale unor investitori terţi, arată un studiu efectuat de FIFPro, sindicatul internaţional al jucătorilor de fotbal, informează agerpres.ro.

Indemnizaţie de transfer

În total, 105 milioane euro reprezentând indemnizaţii de transfer au mers în conturile cluburilor. În afara acestor formaţii, mai sunt menţionate de sindicat un fond de investiţii, care a cumpărat în 2002 o participaţiune, pentru o sumă neprecizată, în viitorul transfer al lui Ronaldo, de la Sporting Lisabona la Manchester United, precum şi Banca spaniolă Banco Santander, care a acordat în 2009 un împrumut rambursabil pe şase ani clubului Real Madrid pentru achiziţionarea jucătorului.
FIFPro, care susţine că nu a avut acces la comisioanele încasate de agentul lui Ronaldo, Jorge Mendes, care supervizează cariera atacantului portughez de la vârsta de 17 ani, a calculat încasările sale pe o bază de 5 la sută din indemnizaţia de transfer. Sindicatul nu a furnizat o cifră totală, dar din cele 105 milioane euro reprezentând cheltuieli cumulate de Manchester United şi Real Madrid, Mendes ar fi încasat aproximativ 4,7 milioane euro. Suma nu include, în schimb, prelungirea contractului lui Ronaldo până în 2018 cu clubul madrilen, datând din 2013 şi pentru care Mendes a fost principalul negociator.

11,6 milioane euro de la Manchester United

Ultimul transfer al lui Ronaldo a îmbogăţit-o evident pe Manchester United, căreia Real Madrid i-a plătit 94 milioane euro în 2009. Sporting Lisabona, clubul formator al starului portughez şi cel care i-a oferit primul contract profesionist, a încasat 11,6 milioane euro de la Manchester United în 2003, de opt ori mai puţin decât a primit clubul englez de la Real Madrid.
În această repartiţie a banilor, despre care FIFPro afirmă că a intrat în posesia datelor de la cluburile implicate şi de la Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), Deportivo Nacional, unde triplul „Balon de Aur" a jucat de la vârsta de 10 la 12 ani, a încasat 22.500 euro din transferul la Sporting Lisabona. Cât priveşte primul său club, unde s-a aflat între 7 şi 10 ani, Andorinha, acesta nu a primit decât două seturi de tricouri şi 20 de mingi de fotbal.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro