Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea şefului CSM şi a constatat că există conflict de natură constituţională între autorităţi, urmând ca Senatul să redacteze hotărârea referitoare la cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova.
Ieri dimineaţă, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că, dacă va fi constatată existenţa unui conflict între autorităţi în cazul Sova, va fi propusă "o dezlegare. Pe de altă parte, preşedintele Curţii a precizat că nu există o sancţiune scrisă dacă Parlamentul omite să pună în acord deciziile CCR. "Scrie doar că Parlamentul este obligat, în cazul în care o lege înainte de promulgare este declarată neconstituţională, că trebuie să o pună în acord cu decizia Curţii. Dar dacă nu o face nu scrie nicăieri ce se întâmplă", a arătat preşedintele CCR.
Legea statutului senatorilor
Zegrean a explicat că va trebui să se ţină cont şi de faptul că Parlamentul a modificat articolul care face obiectul sesizării. "Discutăm ce a mai rămas din sesizări. Sigur că va trebui să constatăm lucrul acesta că unul dintre motivele de sesizare a fost acesta că refuză să pună de acord Legea statutului senatorilor şi deputaţilor cu dispoziţiile constituţionale. Ori, acum am înţeles că s-a întâmplat. (...) Dar e bună şi sesizarea la ceva", a mai spus şeful CCR. Prin urmare, ce a decis Curtea ?
"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în plenul Senatului. Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României. Decizia este definitivă şi general obligatorie", a explicat CCR într-un comunicat.
Contestaţia PNL, inadmisibilă
În acelaşi timp, Curtea a respins contestaţia PNL ca devenită inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate având ca obiect dispoziţiile art.173 din Regulamentul Senatului, ce a fost modificat.
Pe 7 aprilie, plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis cu 292 de voturi pentru şi un vot împotrivă că urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a unui parlamentar pot fi aprobate cu votul majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi la şedinţă.