* un absolvent din promoțiile anterioare a reușit să facă fotografii subiectelor în timpul probei de ieri a examenului, pe care le-a postat pe un grup de Facebook - „Bacalaureat 2021-2022”, iar ceilalți membri trimiteau rezolvările * candidatul respectiv a fost identificat ulterior și eliminat din examen pentru fraudă * Ministerul Educației a anunțat că au fost candidați din mai multe județe care au copiat prin această metodă la Bacalaureat
Au reușit să copieze la Bacalaureat cu Facebook-ul și tot Facebook-ul i-a dat de gol. Este povestea mai multor candidați care au susținut probele scrise ale Bacalaureatului, desfășurate săptămâna aceasta, printre care și un brăilean. Concret, pe Facebook a fost creat grupul „Bacalaureat 2021-2022”, unde absolvenții aflați în sala de examen postau subiectele primite, iar ceilalți membri se ofereau să le trimită rezolvările. Așadar, în ciuda măsurilor luate de organizatorii examenului, au fost mulți candidați care au reușit să „fenteze” procedura, după cum s-a văzut din numeroasele fotografii cu subiectele postate pe acel grup. Mai mult, tot din postări reiese că ar fi fost create și grupuri de WhatsApp pentru fiecare materie de examen în parte. Se pare că metoda aceasta de a copia a început de la prima probă, cea la limba română, desfășurată luni, însă abia ieri, spre finalul probei la alegere a profilului și specializării, autoritățile au descoperit „mecanismul fraudei”. Iar asta după ce internauții au sesizat presei ce se întâmplă, grupul respectiv fiind public.
Ministerul Educației a declarat că astfel de incidente s-au întâmplat în mai multe județe, în Brăila fiind vorba de un candidat din promoțiile anterioare, absolvent al Liceului „Constantin Brâncoveanu”, care a susținut din nou examenul la centrul de la Liceul Tehnologic „Panait Istrati”. Se pare că acesta ar avea 33 ani.
Contactat de redactorii „Obiectiv”, inspectorul școlar general adjunct, prof. Dan Gheorghiță, ne-a declarat că în urma postării de pe Facebook făcută de candidatul acuzat de fraudă, postare ștearsă între timp, au fost analizate înregistrările audio-video și așa a fost identificat centrul de examen, sala și ulterior absolventul care a copiat.
„Candidatul respectiv a fost chemat din nou la centrul de examen, a recunoscut că a copiat, iar comisia de bacalaureat a decis eliminarea lui din examen și, conform metodologiei, i s-a interzis să participe la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului. De asemenea, noi vom verifica și modul în care a fost făcut instructajul de către profesorii asistenți, iar dacă a fost o neglijență din partea lor vom lua măsuri”, ne-a declarat inspectorul școlar general adjunct.