Deputatul PSD Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a fost retrimis în judecată, de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul în care este acuzat pentru fapte de corupţie în legătură cu renovarea casei mamei sale, prejudiciul reţinut fiind de această dată diminuat.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar primul termen a fost stabilit pentru 15 noiembrie 2013.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi Agerpres, Miron Mitrea, ministru în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei (MLPTL) în perioada 2000-2004, a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două fapte fiind în legătură directă cu prima infracţiune.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Irina Jianu, fost şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracţiuni sub forma participaţiei improprii, în formă continuată, şi Nicolae Popescu, arhitect şef al Primăriei Voluntari, pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.
Casa mamei lui Mitrea, construită din mită
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 2001-2002, inculpatul Miron Mitrea, ministru la acea dată, a pretins şi primit de la inculpata Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 520.000 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil situat în comuna Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.
"Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate", susţin procurorii.
"Pentru a ascunde, în contabilitate, cheltuielile făcute pentru executarea lucrărilor de construcţie şi amenajare a imobilului, în perioada 2001 - 2006, inculpata Jianu i-a determinat pe administratorii şi pe unii angajaţi ai firmelor respective să opereze înregistrări inexacte sau să le omită, să falsifice documente contabile şi să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate. La începutul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date inculpatului Mitrea, aceasta a dat dispoziţie administratorilor SC Vertcon SA şi SC Conimpuls SA să şteargă înregistrările din evidenţa contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate şi să distrugă toate documentele financiare şi tehnice", mai precizează sursa citată.