An de an, Premiile Nobel sunt acordate unor personalități de oriunde din lume care, prin acțiunile lor deosebite din anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității. Sunt premiate așadar realizări deosebite din diverse domenii, inclusiv în literatură sau economie. Un premiu special este cel pentru promovarea păcii, tot mai relevant la nivel internațional, primit de personalități foarte admirate în spațiul public.
La origine, scopul premiilor a fost acela de a încuraja și susține cercetarea științifică. În cadrul Clubului Suedezo-Norvegian din Paris, la data de 27 noiembrie 1895, omul de știință Alfred Nobel a anunțat public crearea premiului care-i va purta numele. Cu aceeași ocazie, a decis ca întreaga sa avere să fie transformată într-un fond caritabil din care să fie răsplătite în fiecare an cele mai mari realizări în știință, dar și pentru eforturile în favoarea instalării păcii globale. Mai târziu, premiul a fost divizat pe domenii precum fizică, chimie, medicină și chiar literatură.
Imaginea lui Alfred Nobel în societate, controversată în epocă
În epoca sa, Alfred Nobel era admirat desigur pentru contribuția sa adusă științei, dar nu avea tocmai o imagine publică pozitivă. I se reproșa modul în care unele invenții ale sale au fost utilizate de omenire inclusiv pentru agresiuni în cazul războaielor. Cunoscut pentru faptul că a inventat dinamita, Alfred Nobel nu a avut în intenție ca acest explozibil să ajungă să fie folosit în scopuri militare. Dorința lui era de a ușura munca în dezvoltarea infrastructurii și de a salva vieți în industrii precum cea minieră și cea a construcțiilor.
De fapt, Alfred Nobel s-a îmbogățit nu datorită faptului că a inventat dinamita în anul 1867, ci în urma inventării unui alt explozibil, gelinita (gelatină de sablare). Aceasta este formată din nitroglicerină, azotat de potasiu și rumeguș de lemn, fiind de asemenea ușor de utilizat, fără a fi alterabilă în apă sau în urma micilor șocuri.
La momentul actual, dinamita apare asociată metaforic cu percepția explozivă, aventura, dinamismul în societate. În cultura pop, dinamita este ilustrată astfel în filme și seriale de aventură, dar mai ales în jocuri video. Una dintre primele reprezentări ale acestui termen datează din anul 1998, cu jocul video Dynamite Cop, publicat de Sega. Dinamita este simbol și în unele sloturi online „explozive”, precum Dynamite Riches Megaways de la Red Tiger sau Dynamite Strike de la stakelogic, jocuri de pacanele disponibile pe platforma cazino NetBet (L1160651W000195 ONJN 18+ Joacă Responsabil) cu mize reale și virtuale.
De ce a adoptat Alfred Nobel această hotărâre altruistă
Omul de știință a brevetat peste 350 de invenții de-a lungul vieții sale, inclusiv cauciucul sintetic, pielea artificială și mătasea sintetică. Multe astfel de produse au reprezentat baza pentru alte materiale folosite astăzi în mod curent în industrie. Alfred Nobel a deschis fabrici și laboratoare în peste 20 de țări, fiind un om de succes în plan economic, contribuind direct la dezvoltarea societății moderne în secolul al XIX-lea, dar și ulterior morții sale.
Se poate astfel considera că Alfred Nobel a luat decizia cu privire la constituirea Premiilor Nobel pentru a-și lega numele în mod pozitiv de dezvoltarea umanității, inclusiv cu speranța ca numele său să fie mai apreciat de generațiile viitoare, față de percepția publică generală din timpul vieții sale.
Astăzi, în condițiile în care există arme mult mai puternice și cu efecte distructive mai mari decât dinamita, probabil că numele lui Alfred Nobel nu mai este asociat cu elemente negative, ci, din contră, i se recunosc meritele aduse științei și progresului, dar și promovării păcii și a umanității în ansamblu.
Sursa foto canva.com