Esti o persoana claustrofoba, suferi din cauza spatiilor mici si in plus, nu ti-ai permis sa cumperi decat o locuinta de doar cateva zeci de metri patrati? Nu dispera. Exista solutii care pot da senzatia de marire a spatiului, daca stii sa te folosesti de ele. Problema spatiilor mici este cu care se confrunta foarte multe persoane, in locuinta proprie. Acest lucru se intampla, atat in situatia in care locuiti la casa, cat si atunci cand locuiti la bloc intr-un apartament sau mai ales garsoniera, cand spatiul este utilizat ineficient. Daca nu esti nici creativ cand vine vorba de decoratiuni sau de amenajarea casei, atunci spatiul se va ingusta la maxim in timp.
Cu putina inspiratie si cultivarea bunului gust, un spatiu relativ mic, va deveni mult mai incapator si va da senzatia de aerisit si amenajat cu bun gust.
Iata ce trebuie sa ai in vedere, cand reamenajezi casa ori amenajezi un apartament nou:
1. Scapa de mobila in plus sau de piesele care nu sunt din aceeasi poveste. Acestea nu fac decat sa incarce spatiul si sa dea senzatia de prost gust. Amenajarile cu mobila simpla, in culori calde sau cat mai deschise, cu picioare inalte cu vedere la pardoseala, intr-un stil minimalist sunt perfecte pentru spatiile mici. De asemenea, toata aglomeratia de obiecte decorative, de pe rafturi sau comode, cutii depozitate in toate colturile casei, mai ales cele care nu iti sunt utile si nu se incadreaza in peisaj, trebuie sa dispara pentru ca incarca visual incaperea. In acelasi fel trebuie sa procedezi si cu hainele sau pantofii, pe care nu ii mai porti de mult timp si ocupa spatiu degeaba in dressing.
2. Mobila de pe hol trebuie sa fie intr-un stil cat mai minimalist. Daca exista spatiu pentru dressing, atunci opteaza pentru unul cu usi culisante acoperite cu oglinzi sau in aceeasi nuanta cu peretii, cat mai deschis. Va parea mai spatios cu ajutorul oglinzilor si vei castiga spatiu in plus pentru depozitare.
3. Dulapurile din dormitor, pot fi inexistente, mai ales daca exista dressing pe hol. In afara de un pat, eventual cu lada de depozitare, noptiere si o comoda, alt tip de mobilier nu ar trebuie sa existe, daca vrei spatiu si in aceasta camera. Eventual, poti opta pentru dulapuri, care incadreaza patul pe perete si atat.
4. Poti folosi spatiile de deasupra mobilei, folosind cutii pentru depozitare, care sa se incadreze in decor sau spatiile complet neutilizate de pe pereti care nu au nicio utilitate.
5. Lasa lumina sa patrunda in camere. Ferestrele cat mai mari cu perdele deschise la culoare sau jaluzele tip rulouri ori storuri, pot da senzatia de largime si spatiu aerisit. Daca stii sa te folosesti de jocul de lumini, care patrund in casa, acest lucru va face ca spatiul sa para mai mare, mai cald si confortabil. Pentru colturile mai intunecate ale casei, poti folosi lampadare cu picior inalt ori spoturi si lampi cu LED, incorporate pe tavan sau pe pereti, pentru efecte mai spectaculoase.
6. Peretii trebuie lasati in nuanta de alb sau in culori cat mai deschise, pentru senzatia de marime. O zugraveala in culori neutre va da intotdeauna senzatia de simplitate, bun gust si spatiu. Poti accentua casa in culori vii, cu ajutorul pieselor de mobilier, al covoarelor, diferitelor decoratiuni sau obiecte de decor (textile, perne pentru decor, vaze, plante, tablouri, etc). Cu limita, insa, pentru ca paleta din interior sa nu fie prea incarcata. O solutie simpla cu ajutorul careia poti da senzatia de spatiu aerisit.
Poti invinge teama de abordare atipica, folosindu-te de nenumarate trucuri pentru amenajarea spatiilor mici. Incearca doar ca paleta cromatica folosita atat pe pereti, pardoseala, cat si la mobilier sa se imbine perfect, sa dea senzatia de continuitate. In acest fel, nu doar ca vei avea spatiu destul, dar te vei simti confortabil la tine acasa.
Mai multe detalii: https://www.otho.ro/case-de-vanzare-bucuresti/