Cum “îi trag în piept” supermarket-urile pe cumpărătorii brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum “îi trag în piept” supermarket-urile pe cumpărătorii brăileni

* fructe și legume depreciate, gheață în exces la produsele congelate, nerespectarea condițiilor de depozitare - sunt doar câteva dintre neregulile constatate * în primul trimestru al acestui an, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila a dat amenzi de 576.000 de lei și a oprit definitiv de la comercializare bunuri de 17.000 de lei * doar în luna martie, comisarii brăileni au descoperit nereguli la mai multe supermarketuri, fiind aplicate amenzi de 210.000 de lei

 

Nereguli descoperite și la supermarketurile și hypermarketurile brăilene. Potrivit comisarului șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Est Galați, Mona Camelia Fătu, în perioada ianuarie - martie 2022, comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila (CJPC) Brăila au efectuat 88 de acțiuni de control în municipiu și județ, urmare a deficiențelor constatate fiind aplicate 48 de amenzi contravenționale în valoare de 576.000 de lei, precum și 33 de avertismente. Totodată, au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de 16.602 lei. Concomitent, la Protecția Consumatorilor Brăila au fost înregistrate 151 de sesizări și reclamații, 21 dintre acestea fiind, deja, soluționate în favoarea consumatorilor. În urma soluționării reclamațiilor, consumatorilor păgubiți de comercianți le-au fost restituiți peste 10.000 de lei și li s-a oferit consultanță.

Astfel, potrivit sursei citate, în primul trimestru al anului, a fost acordată consultanță mai multor consumatori persoane fizice privind drepturile conferite de legislația în vigoare la achiziționarea de produse și servicii și au fost distribuite materiale informative. De asemenea, a fost acordată consultanță și operatorilor economici, la sediul CJPC Brăila.

 

Nereguli la supermarketuri

Dacă ne referim strict la luna martie, au fost efectuate 56 de controale în municipiu și județ și au fost aplicate nu mai puțin de 34 de amenzi contravenționale în valoare totală de 406.000 de lei, precum și 27 de avertismente. Numai la supermarketurile și hypermarketurile "vizitate" de comisari au fost aplicate 13 amenzi contravenționale în valoare totală de 210.000 de lei și au fost oprite de la comercializare aproape 300 de kilograme de alimente depreciate calitativ.

"Exemplificăm, dintre tematicile de control desfășurate în luna martie 2022, tematica privind verficarea în supermarketuri și hypermarketuri a modului de respectare a legalității comercializării legumelor și fructelor, a condițiilor de comercializare a produselor refrigerate și congelate preambalate sau în vrac, a respectării prevederilor legale privind etichetarea produselor, precum și a modului de derulare a vânzărilor cu preț redus (promoții)", ne-a precizat sursa citată.

Au fost, astfel, verificați nouă operatori economici, fiind găsite legume și fructe depreciate calitativ, scoase la comercializare - pălite, deshidratate, cu porțiuni moi, cu lovituri mecanice (la broccoli, ridichi, păstârnac, salată verde, morcov, roșii, pătrunjel, pere, dovlecei, afine, ceapă roșie la plasă etc), produse congelate cu arsură de congelare, gheață în exces pe suprafața produsului (la mici, pulpe de pui, ficăței de pasăre, pește cod Alaska), piept de pasăre refrigerat preambalat în caserolă prezentând la interior o cantitate semnificativă de apă și sânge.

De asemenea, s-a constatat nerespectarea condițiilor de depozitare, prezentare și comercializare menționate de către producător pe ambalajele produselor congelate, vitrinele frigorifice indicând -25 respectiv -30 de grade C, față de -18 grade C, cât era menționat pe ambalajele produselor.

 

Concluzii după isteria uleiului și a combustibililor

În ceea ce privește incidententele din urmă cu câteva săptămâni legate de golirea rafturilor cu ulei din supermarmarket-uri sau de cozile kilometrice de la benzinării, Protecția Consumatorilor a concluzionat că, în ciuda isteriei generale, la Brăila nu s-au constatat abateri la agenții economici care comercializează ulei de floarea-soarelui.

Nu același lucru se poate spune despre stațiile de carburanți, unde au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale (o amendă de 10.000 de lei și trei avertismente) în timpul controalelor efectuate în perioada 28 februarie - 22 martie a.c. Este vorba de doi operatori economici care administrează stații de carburanți în municipiu (aparținând unor rețele naționale) și care s-au dedat la "utilizarea unor practici comerciale incorecte, prin majorarea succesivă a prețului carburantului care provenea din același stoc, fără un motiv temeinic dat de fluctuația prețului pe piață".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro