Cum încearcă statul român să ajute victimele traficului de persoane | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum încearcă statul român să ajute victimele traficului de persoane

în cadrul unei campanii de prevenire, poliţiştii, jandarmii şi specialiştii antitrafic, au început ample acţiuni în gări, autogări, în mijloacele de transport în comun şi licee • oamenii legii au discutat cu femeile, tinerele eleve, dar şi cu tineri, cărora le-au spus ce trebuie să facă dacă ajung pe mâna traficanţilor • victimele traficului de persoane pot fi cazate, la cerere, temporar, în centre de asistenţă şi protecţie • pentru a cere ajutor, victimele traficului de persoane pot apela gratuit numărul 0800 800 678 - Help Line

 

“Luptă” cu traficanţii! Femeile şi adolescentele pot pica uşor în plasa unor traficanţi de persoane, care folosesc anumite metode pentru a le convinge să îi însoţească în anumite locuri din ţară şi străinătate, fiind însă apoi trimise să facă bani prin practicarea prostituţiei. Victimele traficului de persoane au anumite drepturi şi trebuie să ceară ajutor. Ele pot fi cazate în centre specializate şi beneficiază de consiliere psihologică, iar dacă au nevoie de ajutor pot suna gratuit la numărul 0800 800 678 - Help Line.

În luna decembrie, poliţiştii şi jandarmii brăileni, alături de specialiştii antitrafic, realizează ample acţiuni de informare a populaţiei cu privire la drepturile pe care le are o victimă a traficului de persoane. Demersul oamenilor legii se înscrie în Campania europeană de prevenire a traficului de persoane “Eşti victimă a traficului de persoane? Ai drepturi!”, lansată de Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii şi Statele membre ale Uniunii Europene. “Activităţile din judeţul Brăila s-au organizat sub egida Comisiei de monitorizare a activităţii preventive şi se desfăşoară atât în zone publice de tranzit, gări şi autogări, în mijloacele de transport în comun ale S.C. Braicar S.A., cât şi în unităţile de învăţământ de nivel liceal, cu participarea lucrătorilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, ai Centrului Regional Galaţi ai Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila şi ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila”, au precizat reprezentanţii IPJ Brăila.

După cum transmit poliţiştii brăileni, potrivit Legii nr. 678 /2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi Legii 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecţiei victimelor infracţiunilor, cu modificările şi completările ulterioare, victimelor infracţiunilor de trafic de persoane li se acordă o protecţie şi o asistenţă specială, fizică, juridică şi socială şi au dreptul la recuperarea lor fizică, psihologică şi socială, după cum urmează:

 - Consilierea psihologică - se asigură, în mod gratuit, pe o perioadă de cel mult 3 luni, iar, în cazul victimelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, pe o perioadă de cel mult 6 luni;

 - Asistenţa medicală - se asigură pentru victimele traficului de persoane în conformitate cu actele normative care reglementează materia asigurărilor sociale de sănătate;

- Asistenţa juridică gratuită - se acordă în primul rând victimelor directe ale infracţiunilor, dar şi victimelor indirecte ale unor infracţiuni grave (soţul şi copiii victimelor directe decedate prin săvârşirea infracţiunilor). Asistenţa juridică gratuită se acordă victimelor dacă infracţiunea a fost săvârşită pe teritoriul României sau, în cazul în care infracţiunea a fost săvârşită în afara teritoriului României, dacă victima este cetăţean român sau străin care locuieşte legal în România şi procesul penal se desfăşoară în România.

- Compensaţia financiară  - se acordă la cererea victimei traficului de persoane sau a soţului şi copiii victimelor directe decedate prin săvârşirea infracţiunilor de trafic), numai dacă aceasta a sesizat organele de urmărire penală în termen de 60 de zile de la data săvârşirii infracţiunii. Victimele care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu au obligaţia de a sesiza organele de urmărire penală cu privire la săvârşirea infracţiunii, aceasta urmând a fi făcută de reprezentaţii legali. 

 Adăpost şi hrană - victimele traficului de persoane pot fi cazate, la cerere, temporar, în centre de asistenţă şi protecţie a victimelor traficului de persoane sau în locuinţe protejate. Durata cazării în centre, respectiv în locuinţele protejate este stabilită prin hotărâre a consiliului judeţean, pentru cel mult 90 de zile. Durata cazării în centre sau în locuinţele protejate poate fi prelungită, prin hotărâre a consiliului judeţean, la solicitarea organelor judiciare, cu cel mult 6 luni sau, după caz, până la finalizarea procesului penal.

Servicii de inserţie/reinserţie profesională -  Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă organizează gratuit, în condiţiile legii, programe speciale de scurtă durată pentru formarea profesională a victimelor cazate. De asemenea, agenţiile asigură gratuit, cu prioritate, victimelor traficului de persoane servicii de consiliere şi mediere a muncii, în vederea identificării unui loc de muncă.

Pentru recunoaşterea situaţiilor de risc, pentru evitarea pericolului de a fi traficat(ă) sau pentru a cere ajutor în cazul în care eşti victimă a traficanţilor, poliţiştii îţi recomandă să apelezi gratuit numărul 0800 800 678 - Help Line Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro