Mergi la conţinutul principal

Cum își scot ochii consilierii municipali pe tema deszăpezirii

• chiar dacă iarna dă semne că e pe sfârșite, modul în care s-a acționat pentru deszăpezire în Municipiul Brăila la ninsoarea de la finele lunii trecute rămâne un subiect de critici în rândul consilierilor PSD și PNL • în ședința ordinară de la finele lui ianuarie, primarul Marian Dragomir i-a lăudat pe consilierii social-democrați că s-au implicat în acțiunile de deszăpezire și le-a cerut socoteală liberalilor pentru faptul că nu au dat dovadă de spirit civic • bineînțeles, totul a pornit tocmai de la criticile pe tema deszăpezirii orașului venite dinspre liberali • iar contrele pe acest subiect au continuat și în ședința ordinară din primele zile ale lunii februarie • edilul-șef i-a acuzat pe liberali că ”se calcă în picioare pentru a-și încasa indemnizațiile lunare”, însă că atunci când situația o cere, nu se implică

 

Episodul legat de acțiunile de deszăpezire de la finele lunii trecute a creat tensiuni serioase în rândul consilierilor municipali. Timp de două ședințe ordinare consecutive, membrii PSD și PNL din Consiliul Local Municipal s-au luat la harță pe tema deszăpezirii și a lipsei implicării unora dintre aleși pentru a ajuta la rezolvarea probleme. Așa cum cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei” a anunțat în edițiile de la vremea respectivă, în Municipiul Brăila s-a acționat pentru deszăpezire din 27 ianuarie (vineri) când a început ninsoarea până în noaptea de sâmbătă spre duminică. Prioritate au avut străzile principale și cele cu transport public, iar de sâmbătă noaptea, când deja intensitatea ninsorii scăzuse, s-a intrat și pe străzile secundare din cartiere. Spre deosebire de alți ani, au existat mult mai puține utilaje pe teren, lucru care s-a simțit. Ei bine, în ședința ordinară din 31 ianuarie, la rubrica ”Alte probleme”, consilierul liberal George Marius Sandu, a intervenit pentru a-și manifesta nemulțumirea față de modul cum s-a acționat la nivelul Municipiului în această iarnă.

”Consider că iarna ne-a prins pe nepregătite. Sunt străzi secundare pe care nu a trecut niciun utilaj. Pe care nu s-a dat cu material antiderapant. Sunt mormane de zăpadă, a criticat acesta.

Primarul Marian Dragomir și alți consilieri PSD nu au lăsat netaxată intervenția consilierului, acuzându-i pe liberali că au stat în casă, ”la căldurică”, în timp ce ei au fost pe străzi în toiul nopții pentru a supraveghea modul în care s-a făcut deszăpezirea.

”Sunteți sigur că locuiți în Municipiul Brăila? Eu zic să vă mai gândiți. Noi am fost cu utilajele pe străzi. Pe toate străzile din Municipiul Brăila, credeți-mă. Sâmbătă noaptea. Toată noaptea! Pe toate străzile din Municipiul Brăila. Toți consilierii PSD am fost pe străzi cu utilaje pentru a asigura deszăpezirea în Municipiul Brăila, lucru care s-a văzut și în fapt și în drept. Unde ați fost dumneavoastră, stimați colegi? Am o întrebare așa din spiritul civic pe care îl aveți. Suntem colegi. Ați venit? Ați scris un mesaj? Nu știu, ați făcut ceva în sensul ăsta să contribuiți și dumneavoastră la această acțiune civică? Sunteți colegii noștri aici în mini-Parlamentul brăilean. Unde ați fost? Există vreun mesaj, vreo postare în sensul ăsta, care să ateste că ați venit și dumneavoastră să contribuiți? Să vă implicați? Așa era normal și firesc”, a dat tonul PSD-istul Valentin Pătârlăgeanu.

Consilierul PNL Florin Gheorghiță a precizat că a ieșit și a deszăpezit pe 28 și 29 ianuarie, atât pe strada sa, cât și pentru persoane care nu au posibilități sau susținerea membrilor familiei.

 

Dragomir, acuzații dure la adresa liberalilor

Primarul Marian Dragomir a intervenit precizând că la vremea respectivă a nins 37 de ore fără întrerupere la nivelul municipiului, inclusiv viscolit, astfel că s-a acționat după un plan anume: întâi pe străzile principale și cele cu transport public și abia după asigurarea faptului că orașul nu risca să rămână complet blocat, s-a trecut și la străzile secundare. De asemenea, acesta a subliniat că în toată această operațiune, foarte mulți dintre șoferii de utilaje proveneau din județ, astfel că nu au mai avut unde pleca la vremea respectivă, astfel că mulți au reușit să doarmă câteva ore în tractoare, însă cu precizarea că din punctul său de vedere au fost pauze bine-meritate și necesare pentru evitarea producerii de accidente din pricina oboselii. Însă Dragomir a dorit să atragă atenția că foarte mulți consilieri PSD Brăila l-au sunat la momentul respectiv, pentru a-i sări în ajutor, lucru pe care l-au și făcut, ieșind pe străzi și coordonând utilajele, alături de angajații Primăriei, chiar dacă nu aveau atribuții în acest sens. Primarul s-a arătat extrem de deranjat de lipsa implicării consilierilor PNL, mai ales după ce fusese criticat pentru modul în care se desfășurase acțiunea de deszăpezire de către Sandu. Vizibil iritat, Dragomir i-a acuzat pe liberali că nu sunt interesați decât de încasarea indemnizației lunare.

”Dar știți ceva, domnule consilier? Eu de circ m-am săturat! Și dumneavoastră numai asta faceți! Veniți în CLM și stați la pândă nu cumva nu a ieșit ceva bine ca să îl criticați pe primarul Dragomir. Dar nu era mai bine, domnilor consilieri de la PNL, dacă îl sunați să îl întrebați pe primarul Dragomir dacă puteți ajuta cu ceva? Că pe data de 10 a lunii vă înghesuiți și vă călcați în picioare să vă luați indemnizația de consilier! Dar proiecte nu votați, în comisii nu vreți să fiți nominalizați, nu vreți să participați la vot, bugetul nu-l votați! Veniți să ne dați nouă lecții de superioritate în CLM! (...) La circ și la scandal sunteți specialiști, dar la implicare: zero barat!”, a declarat Dragomir.

Consilierul PNL Brăila Petrică Popa a intervenit pentru a preciza că din punctul său de vedere străzile principale arătau acceptabil având în vedere intensitatea ninsorii ce s-a abătut asupra orașului, însă a făcut precizarea că problema deszăpezirii este a firmelor care au contract cu Primăria pentru acest lucru și nu a consilierilor.

 

Runda a doua

Supărările pe tema deszăpezirilor au revenit și în ședința ordinară a CLM Brăila din 2 februarie, în momentul dezbaterilor la proiectul pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli a municipiului pe 2023. După vot, pentru că liberalii au preferat să se abțină, au avut loc o serie de discuții ce s-au întins preț de minute bune. Însă și de această dată s-a ajuns la acuzațiile legate de lipsa de implicare a consilierilor PNL într-o chestiune civică, precum participarea la acțiunile de deszăpezire. De altfel, tot consilierul liberal George Marius Sandu a fost cel care a readus această problemă în discuție, precizând că nu i se pare normal ca liberalilor să li se facă o serie de observații nefondate, din punctul său de vedere.

”Ne abținem, deoarece este corect să ne abținem fiindcă nu suntem de acord în totalitate cu proiectele dumneavoastră. Nu avem putere să influențăm acest vot. Și dacă este negativ, este negativ, dar dacă ne abținem putem să revenim asupra unui proiect printr-o acceptare. Asta nu înseamnă că nu participăm la comisii. Îmi pare rău că trebuie să o spun. Sau că nu venim la ședințe. Nu avem nicio obligație să mergem în spatele utilajelor de deszăpezire. Nu avem nicio obligație! Iar fiecare își face meseria lui. Am intrat în CLM benevol. Nu am dat examen de admitere. Iar celor pe care îi reprezentăm le spunem și le arătăm exact partea pe care dumneavoastră nu o arătați”, a declarat Sandu.

Deși primarul Marian Dragomir a preferat să nu mai intre într-o nouă polemică pe aceeași temă cu liberalul, consilierul PSD Valentin Pătârlăgeanu a preluat repede ștafeta, având un nou comentariu ironic la adresa PNL-iștilor.

”Din ce am înțeles din luarea de cuvânt a colegului nostru liberal, colegii de la PNL au numai drepturi. E un lucru bine de știut și aș vrea ca la anul să mergeți în fața alegătorilor dumneavoastră și să le spuneți că aveți numai drepturi”, a afirmat Pătârlăgeanu.

Sandu și-a chestionat colegul consilier dacă are vreo lopată în mașină pentru a da zăpada, încercând să puncteze voalat că acesta nu a participat în mod direct la acțiunile de deszăpezire, ci doar a urmărit din mașină.

”Problema este că la ora actuală eu, în mașina mea, am două lopeți! Dumneavoastră aveți vreo lopată în mașină? Ați folosit-o? Ideea este că zăpada au dat-o și oamenii simpli. Și noi am dat. Fiecare a dat. Că mașinile care au deszăpezit ne-au lăsat ocazia”, a conchis Sandu, lansând un nou atac legat de modul în care s-a acționat pentru deszăpezire în această iarnă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro