Cum îşi făceau oamenii selfie în trecut. Cel mai vechi selfie are peste 3.300 de ani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum îşi făceau oamenii selfie în trecut. Cel mai vechi selfie are peste 3.300 de ani

Într-o dală de piatră din 1365 î.Hr. au fost cioplite chipul lui Bek (sculptorul roial din timpul domniei Faraonului Akhenaten), şi al soţiei sale, Taheret. Acum dala se află în Muzeul Egiptean din Berlin. Este posibil ca însuşi Bek să fi cioplit aceste portrete, fiind primul autoportret din istorie.

În Europa, artiştii au început să picteze autoportrete în epoca medievală, aceştia le inserau în picturile pe care le creau pentru alte persoane, de obicei fiind reprezentat de un chip din mulţime.

Potrivit Descoperă, acestea erau considerate mai mult o semnătură a artistului decât un autoportret. Unul dintre adevăratele autoportrete ar putea fi cel al pictorului flamand Jan van Eyck. Pictura acestuia ,,Portretul unui om'' a fost realizată în 1433. Un aspect care ar fi favorizat obţinerea acestui autoportret a fost ieftinirea oglinzilor.

Cel mai mare autoportretist

Cel mai mare autoportretist european a fost Albrecht Dürer din Nurenberg. Portretul său asemănător cu cel al lui Hristos, în care poartă o robă, a fost pictat în 1500 când artistul avea 28 de ani. Printre alţi artişti cunoscuţi se numără Rembrant, Élisabeth Vigee-lebrun, Francisco Goya, Egon Schiele şi Pablo Picasso.

Motivele pentru care aceştia pictau autoportete erau variate, de la introspecţie, auto-promovare, practică sau economisirea unor bani. Vincent Van Gogh, care a produs peste 30 de autoportrete între 1886 şi 1889, a afirmat că era un mod prin care practica atunci când nu avea bani să plătească un model. Apariţia fotografiei a oferit tuturor oportunitatea de a-şi face un autoportret.

Cine a făcut primul selfie cu un aparat foto?

Robert Cornelius din Philadephia a realizat primul selfie în 1839, utilizând procesul ,,daguerotipia''. Spre deosebire de imaginile obţinute cu aparatele de astăzi, Cornelius a trebuit să stea nemişcat pentru câteva minute.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro