Culturi de porumb ca la carte în Insula Mare a Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Staţiunea de Cercetare Agricolă Brăila şi “Gropeneanu Com”, colaborare de succes

Culturi de porumb ca la carte în Insula Mare a Brăilei

• cei doi parteneri au prezentat invitaţilor la un seminar pe teme agricole susţinut vineri, 31 august, la Ferma Vegetală nr 2 din Insula Mare, la ce producţii record se pot aştepta dacă aplică întocmai tehnologia culturii plantelor

 

Workshop de succes organizat în weekendul abia încheiat în Insula Mare a Brăilei, la Baza experimentală Ferma Vegetală nr 2 IMB aparţinând Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă (SCDA) Brăila şi exploatată în parteneriat cu firma brăileană SC “Gropeneanu Com” SRL. Cei doi organizatori au reuşit să atragă astfel atenţia asupra importanţei aplicării tehnologiei în domeniul agricol cu scopul obţinerii unor recolte record, dar, în egală măsură, să atragă şi admiraţia invitaţilor la evenimentul “Optimizarea unor elemente tehnologice la cultura de porumb şi necesitatea realizării de investiţii moderne pentru creşterea producţiilor agricole pe solurile de luncă din Insula Mare a Brăilei”. Admiraţia, deoarece parcelele de porumb înfiinţate în primăvară la Ferma Vegetală nr 2 IMB şi unde cultivarea şi întreţinerea s-au făcut ca la carte, arată splendid: plantele au înălţimi uniforme, de circa 2,5 metri, cu ştiuleţi mari plini de boabe aurii care prevestesc o producţie record. De asemenea, şi parcelele cultivate cu soia în cadrul aceleiaşi ferme arată foarte bine anunţând, la fel, o recoltă bogată. “Totul s-a făcut aici ca la carte, după cum au recomandat specialiştii agricoli brăileni cu care noi colaborăm de atâţia ani. S-a aplicat tehnologia întocmai, pornind de la pregătirea patului germinativ, însămânţarea în perioada optimă, până la irigări, lucrările de fertilizare şi îngrijire a culturii. Iar rezultatul se vede cu ochiul liber”, ne-a declarat administratorul firmei brăilene, omul de afaceri Aurel Gropeneanu, afirmaţie întărită şi de către directorul SCDA Brăila, Marcel Bularda, în cadrul prelegerii susţinute în faţa numerosului auditoriu care a răspuns invitaţiei de a participa la acest workshop. De altfel, Bularda a punctat că în activitatea staţiunii de cercetare de la Brăila a contribuit în mod susţinut SC “Gropeneanu Com” SRL, în calitate de asociat, prin derularea a două contracte de asociere în participaţiune începând cu 2006, respectiv 2010. Din ferma vegetală situată în IMB, pe o suprafaţă de 1.620 ha, cei doi parteneri au reuşit obţinerea de producţii anuale record, mai ales după aportul investiţional al partenerului privat însumând milioane de euro, constând în instalaţii de irigat, semănători, combine şi echipamente de recoltat, tractoare. Mai mult, din 2010, colaborarea dintre cei doi a intrat şi în zona  cercetare-dezvoltare agricolă în domeniul creşterii vacilor de lapte, la ferma zootehnică din Lacu Sărat. Astfel, “Gropeneanu Com” SRL a făcut investiţii semnificative în acest sector, printre care modernizarea grajdurilor, precum şi a padocurilor, plus achiziţia de noi rase de taurine şi creşterea efectivului de animale de calitate. De altfel, seminarul de vinerea trecută chiar a debutat cu o vizită la ferma zootehnică de la Lacu Sărat, urmată de traversarea fluviului în IMB şi vizitarea în câmp a parcelelor cultivate cu porumb şi soia de la Baza experimentală Ferma Vegetală nr 2 IMB. 

La seminarul de vineri au participat, alături de specialiştii agricoli şi fermieri din Brăila şi judeţele limitrofe, şi actori de pe scena politică locală şi naţională, este vorba despre deputatul de Brăila Emilia Meiroşu însoţită de şeful său de partid, Daniel Constantin, liderul Pro România, precum şi reprezentanţi din administraţia publică locală şi regională, mai precis Eugen Durbacă, preşedintele CJ Galaţi, Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila, şi Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila.

În partea a treia a programului, a venit din nou rândul partenerului privat, SC “Gropeneanu Com”, să se laude cu una dintre cele mai noi investiţii proprii, realizate cu fonduri europene. Este vorba despre Restaurantul Pescăresc Blasova, amenajat chiar pe malul lacului cu acelaşi nume din Insula Mare a Brăilei şi unde participanţii au fost invitaţi să guste din preparatele cu specific pescăresc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro