Cultivatorii de soia modificata genetic vor sa dea in judecata Ministerul Agriculturii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cultivatorii de soia modificata genetic vor sa dea in judecata Ministerul Agriculturii

Cultivatorii de soia modificata genetic nu vor cu nici un chip sa capituleze. Ei sint decisi sa nu accepte scoaterea in afara legii a acestei culturi fara ca reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) sa le prezinte argumente puternice, viabile si valabile, prin care sa isi justifice decizia. Pentru ca pe cale amiabila nu au primit un raspuns, cultivatorii de soia PMG, membri ai Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR vor actiona in instanta Ministerul. Ei vor cere conducerii MAPDR sa prezinte rezultatele unui studiu international, efectuat in orice laborator din Europa sau din lume, care sa evidentieze efectele negative ale consumului de soia modificata genetic asupra organismului uman sau animal. In demersurile lor, pentru argumentarea tehnica si stiintifica fermierii vor fi sustinuti de prof.dr. Valeriu Tabara, actual deputat PD, fost ministru al Agriculturii, dar si de specialisti ai Institutului de Economie Agrara.
La decizia LAPAR a subscris si Asociatia Producatorilor Agricoli APA Braila.

"E doar un soi rezistent la un erbicid total"

"Este cel mai mare tam - tam facut fara nici un rost in Romania postdecembrista. Nu au dreptate, iar lucrul acesta il spun specialistii, nu eu, un simplu cultivator. Studii internationale arata ca intre soia conventionala si soia transgenica nu exista nici o diferenta in ceea ce priveste cantitatea si calitatea substantei proteice, au aceleasi elemente nutritive. Pentru modificarea genetica amelioratorul a actionat intr-un singur sens, a produs un soi rezistent la erbicidul total fara a modifica metabolismul plantei, un soi care pastreaza aceleasi caracteristici de la bobul din pamint la bobul dat spre coonsum. Soiul PMG nu a suferit nici modificari patologice, nici morfologice, iar specialistii ministerului stiu lucrul acesta. De ce continua insa? Simplu. E un razboi financiar la mijloc, de interese, pentru ca o singura firma din lume produce acest erbicid total si atunci, datorita avantajelor financiare pe care le aduce utilizarea lui fermierii il prefera, timp in care ceilalti producatori de erbicide pierd clienti si bani. Ca sa nu mai spunem ca acest producator e din America, nu din Europa. Acesta este motivul, este razboiul lor, dar victime sintem noi, producatorii agricoli" a sustinut Florian Vizireanu, producator agricol pe raza comunei Traian.

Soia PMG este rezistenta la temperaturi ridicate si seceta

Vizireanu cultiva soia PMG de citiva ani, intotdeauna suprafete reduse, pina in 10 ha. Rezultatele financiare si tehnice l-au convins insa de profitabilitatea acestei culturi drept pentru care anul acesta a extins cultura pe 80 ha. El sustine ca ceea ce l-a convins a fost o serie de avantaje neintilnite la nici o alta cultura. Soia transgenica, sustine Vizireanu, imbunatateste structura solului, este o excelenta planta premergatoare, indiferent de cultura care ii urmeaza pentru ca lasa in pamint rezerva de azot de 100 kg/ha substanta bruta sau 34 kg/ha substanta utila. O singura erbicidare cu erbicidul total combate intreg spectrul de buruieni, iar rezultatele sint vizibile si in anul urmator. Dar cel mai mare avantaj, in opinia lui Vizireanu, il reprezinta faptul ca soia PMG este rezistenta la temperaturi ridicate si seceta, chiar si la o seceta excesiva si prelungita. Acest fapt determina o valorificare superioara a terenurilor din Brargan, mai ales a celor cu sistem de irigatii nefunctional. "Sa ne aduca dovezi de laborator ca soia modificata genetic este nociva pentru consumatori si atunci, da, sintem de acord sa o interzica. Dar nu este asa si de aceea ma indoiesc de faptul ca vor avea ce aduce in instanta", a incheiat Vizireanu.
Anul acesta, in judetul Braila, in cultura sint inregistrate 35.900 ha de soia PMG, suprafata de aproape trei ori mai mare in comparatie cu 2005, de patru ori fata de 2004 si de 6 ori fata de 2003. Daca in 2003 in judet erau doar 69 de cultivatori de soia modificata genetic, anul acesta numarul lor a ajuns la 290.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro