Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cultivarea soiei modificate genetic, interzisa

In perspectiva integrarii europene, inca de anul trecut, Comisia Europeana a cerut Romaniei adoptarea unei pozitii clare in legatura cu cultivarea plantelor modificate genetic (PMG), cu precadere a soiei, cultura ce se bucura de un interes major in rindul fermierilor romani. In urma unor discutii repetate, purtate de reprezentantii Ministerului Agriculturii cu experti ai Comisiei Europene, Guvernul si-a prezentat pozitia: incepind cu 1 ianuarie 2007, in Romania va fi interzisa cultivarea soiei PMG. Acest lucru a fost legiferat printr-o hotarire de Guvern aprobata in sedinta din 26 ianuarie.
Pentru anul In curs, cultivarea soiei modificate genetic va fi acceptata cu respectarea unor conditii ce urmeaza a fi adoptate In perioada imediat urmatoare, tot prin hotarire de Guvern.
"Avind In vedere numeroasele dezbateri la nivel european pe tema organismelor modificate genetic (OMG), precum si sensibilitatea politica a subiectului (majoritatea statelor membre si majoritatea consumatorilor europeni opunindu-se cultivarii plantelor modificate genetic si utilizarii produselor obtinute din acestea), era necesara clarificarea statutului soiei modificate genetic In tara noastra, Intrucit acest tip de soia nu este aprobat pentru cultivare In Uniunea Europeana", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis, ieri, de Ministerul Agriculturii.
Decizia finala, sustin oficialii Ministerului a fost luata dupa ce pe tot parcursul anului trecut MAPDR a organizat o serie de dezbateri pe tema organismelor modificate genetic, la care au participat specialisti din institutii implicate In reglementarea OMG, institutii de cercetare si Invatamint superior agricol din Romania, parlamentari, reprezentanti ai producatorilor de seminte, ai cultivatorilor si procesatorilor de soia modificata genetic, ai asociatiilor de agricultura ecologica, ai unor organizatii neguvernamentale pentru protectia mediului. "S-a facut o analiza riguroasa a tuturor aspectelor legate de acest sector, avind In vedere avantajele tehnico-economice, sociale, dar si riscurile cultivarii plantelor modificate genetic pentru mediu, sanatate, pentru agricultura conventionala si ecologica, aspectele etice ale acestei tehnologii", se mai precizeaza in comunicat.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii