Mergi la conţinutul principal
Alegeri locale 2024. Cine cu cine a votat în județ

Culoarea primarilor

• în urma rezultatelor parţiale, în judeţul Brăila, PSD a câştigat 24 primării, printre care municipiul şi oraşele Ianca şi Însurăţei, iar PNL 20 primării, printre care şi cea din Făurei • faţă de alegerile locale din 2020, PSD a pierdut cinci primării în judeţ, în timp ce PNL a câştigat opt primării • „lupta” a fost strânsă pentru fotoliul de primar la Salcia Tudor, Stăncuţa şi Tudor Vladimirescu, unde câteva zeci de voturi au făcut diferenţa între aleşi şi învinşi • deşi la aceste alegeri locale au fost candidaţi şi de la alte partide, nicio altă formaţiune politică nu a putut revendica vreo primărie din judeţul Brăila

 

Alegerile locale 2024 s-au încheiat! În municipiul Brăila se ştie deja că PSD e marele câştigător. Primarul în funcţie, Marian Dragomir, a obţinut o victorie zdrobitoare în faţa principalului său contracandidat, Cătălin Canciu, la fel cum este cazul şi pentru Francisk Iulian Chiriac, care a obţinut şi un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean, având un scor uriaş faţă de „rivalul” său liberal, deputatul Alexandru Popa. Cum stau însă lucrurile în judeţ? Cine sunt câştigătorii şi pierzătorii? Cât de mare e distanţa între cele două partide? Ei bine, lucrurile sunt ceva mai echilibrate faţă de municipiu, în sensul că PSD a luat 54,55% din totalul primăriilor, iar PNL 45,45%.

Potrivit datelor parţiale publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (valabile pentru ziua de ieri, 10 iunie 2024), din cele 44 UAT-uri din Brăila, PSD a câştigat în 24 localităţi, iar PNL a „revendicat” 20 primării. Dacă e să comparăm cu alegerile locale din 2020, PSD a câştigat atunci 29 UAT-uri, în timp ce PNL a avut primari în 12 localităţi. De asemenea, USR-PLUS, PMP şi ALDE au câştigat atunci câte un mandat.

 

Câştigătorii din fiecare primărie

Începem cu Bărăganul, acolo unde, potrivit rezultatelor parţiale publicate ieri de către Autoritatea Electorală Permanentă, Daniel Mihai Sandu (PSD) a obţinut un nou mandat. Pe locul 2 s-a clasat candidatul PNL - Brăcaciu Radian, iar Andrei Dimache de la AUR este pe locul 3.

La Berteştii de Jos primar a fost ales Costel Capbun (PNL), care a câştigat în faţa lui Ionel Simion de la PSD. Pe locul 3 s-a clasat Ioniţă Cornel de la AUR.

La Bordei Verde primăria a fost câştigată de Dumitru Rotaru de la PSD, care obţine astfel un nou mandat. Acesta l-a avut contracandidat pe Sorinel Gurău (PNL).

PSD a câştigat şi la Cazasu, mergând pe mâna lui Alexandru Marin Popescu. Acesta l-a învins pe Eduard Iulian Brăila, „adversarul” său de la PNL.

La Chiscani, primarul Costică Cojea (PNL), cel care până nu demult era social-democrat, a pierdut alegerile. Noul edil este acum Geanina Pospai (PSD).

La Ciocile victoria a fost obţinută de Valentin Mangiurea (PNL), care l-a învins pe actualul primar Costel Robitu (PSD).

La Cireşu a fost ales din nou primar Radu Popa (PNL). Tatăl deputatului Alexandru Popa a câştigat un nou mandat după ce a fost ales de peste 97% dintre votanţi. Precizăm însă că nu a avut concurență în condițiile în care candidatul PSD plus consilierii s-au decis brusc să nu mai candideze și nici nu au intrat în alt partid.

La Dudeşti, unde au fost cinci aspiranţi la fotoliul de primar,  victoria îi aparţine lui Marius Alin Stancu (PNL), care a câştigat detaşat în faţa lui Dan Neicu (PSD). Pe locul 3 a fost Vlad Daniel de la AUR.

La Frecăţei a fost ales Ionel Bălan (PNL), cu peste 77% din voturi, singurul său contracandidat fiind Marian Nicuşor Caloianu (PSD).

La Galbenu au fost patru candidaţi în cursa pentru Primărie, câştigător fiind Nicolae Ganea (PNL). Precizăm că acesta a trecut de la PSD la PNL. Pe locul 2 s-a clasat candidatul AUR, Bogdan Cătălin Andrei, în timp ce Marian Baciu (PSD) a încheiat cursa pe locul 3. Pe 4 a ieşit Costică Minţoiu de la PUSL.  

La Gemenele primar a fost ales din nou Petrică Calu (PSD), cu aproape 80% din voturi.

La Gradiştea victorios a ieşit Petre Andrei (PNL), care a obţinut un nou mandat cu peste 90% din voturi, iar la Gropeni primar a fost ales Cocianu Nicusor..

La Jîrlău, Daniel Dărguţ de la PSD va fi în continuare primar, iar la Măraşu a fost ales din nou Antonel Colceag (PSD).

La Măxineni au fost patru candidaţi la primărie, Ionuţ Postolache (PSD) fiind marele câştigător. Acesta obţine astfel un nou mandat, la alegerile precedente candidând din partea USR-PLUS.

La Mircea Vodă, Alexandru Moşescu (PNL) a câştigat în faţa actualului primar, Ion Ionescu (PSD).

La Movila Miresii a obţinut un nou mandat Dumitru Panţuru (PSD), în timp ce la Racoviţă primar a fost ales tot Tudorel Gâscă (PNL). Acesta a candidat la alegerile precedente din partea PMP.

La Rîmnicelu a câştigat primăria Dragoş Ionuţ Mocanu (PSD). La Romanu edil rămâne Steluţa Ioniţă (PNL),  cu menţiunea că aceasta a trecut de la PSD la PNL.

La Roşiori victoria îi aparţine lui Nicuşor Creţu (PNL).

La Salcia Tudor au fost patru candidaţi în cursa pentru primărie, iar câştigător este Ion Serafim (PSD). Acesta a obţinut 459 voturi, în timp ce Florin Moroiu (AUR), actualul primar, a obţinut 349 voturi. Menţionăm că Florin Moroiu a trecut de la PNL la AUR.

La Scorţaru Nou, Nicuşor Vasilache (PNL) a obţinut un nou mandat, iar Ilie Efteme (PSD) rămâne edil la Siliştea.

La Stăncuţa a fost o adevărată competiţie, în sensul că au fost cinci candidaţi înscrişi în cursă. Câştigător este Nicu Turcu (PSD), care obţine un nou mandat cu 741 voturi. Pe locul 2 s-a clasat Gabriel Toma (PNL), care a obţinut 662 voturi.

La Surdila Găiseanca un nou mandat de primar a câştigat Gabriel Drăgut (PNL). Acesta a fost în trecut la ALDE.

La Surdila Greci, Ionel Meiroşu de la PNL a câştigat un nou mandat, în timp ce la Şuţeşti primarul Costică Dobre (PSD) a mai câştigat un mandat.

La Tichileşti, primăria a fost câştigată de Gicu Davidescu (PNL), iar la Traian de Nicuşor Abăseacă (PSD).

La Tudor Vladimirescu primar este Mircea Tudorel Berteşteanu (PSD). Acesta din urmă a obţinut 303 voturi, în timp ce contracandidatul său,  Dumitru Mihaiu (PNL) are 279 voturi. Pe locul 3 se află Alin Ionuţ Ardeleanu de la Forţa Dreptei, care a obţinut 277 voturi.

La Tufeşti a câştigat un nou mandat Ion Mărgineanu (PSD), la Ulmu primar rămâne Vasile Bănică  (PNL), iar la Unirea edil va fi Teodora Puia (PSD).

La Vădeni, „duelul primăriţelor” a fost câştigat categoric de Coman Stanca (PSD), care obţine încă un mandat. Pe locul 2 s-a clasat Adela Mirela David de la PNL, iar pe 3 Elena Avârvărei de la AUR.

Victorie PSD şi în comuna Victoria, primarul Costel Albu fiind reales. La Vişani a câştigat din nou Neagu Caraman (PSD).

La Viziru, Ana Cornelia Măcreanu (PNL) a luat un nou mandat de primar. Reamintim că aceasta a trecut de la PSD la PNL.

În final, la Zăvoaia, Stănică Drugău (PNL) a câştigat un nou mandat.

 

Cine a câştigat în oraşele Ianca, Făurei, Însurăţei?

La Ianca s-a dus o „luptă” aprigă pentru primărie, iar câştigător a ieşit Ionel Epureanu (PSD).

Acesta a adunat peste 2.500 voturi, în timp ce contracandidatul său, Adin Boboc (PNL) a avut puţin peste 2.000 voturi.

La Însurăţei, actualul primar Florentina Carşote (PSD) a mai câştigat un mandat.

La Făurei, Mocanu Grigore Gabriel (PNL) a câştigat în faţa actualului primar Ionel Voinea (PSD).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro