Mergi la conţinutul principal

Culmea contestaţiei

Un fenomen inexplicabil s-a petrecut la Bacalaureat, la corectarea lucrării de biologie a fostului elev al Colegiului "Murgoci", Cristian Tătaru. De la nota 2.80, nota obţinută la prima evaluare, s-a ajuns după contestaţii la 9.90. O diferenţă enormă, de şapte puncte şi 10 sutimi, de aproape cinci ori mai mare decât maximul admis, de un punct şi 50 de sutimi.
Metodologia prevede ca lucrările de la examenele naţionale să fie corectate de câte doi profesori, tocmai pentru a evita apariţia unor astfel de probleme. Se pune atunci întrebarea: cum a fost posibil ca doi profesori să evalueze la fel, cu 2,8 puncte, o lucrare care era aproape de zece? Mai departe, profesorii corectori trec notele de la fiecare subiect într-un borderou individual, apoi într-unul comun şi, la sfârşit, în borderoul oficial. În toate acestea, a fost trecută în dreptul candidatului Cristian Tătaru nota 2.80. Pe teză a fost trecută aceeaşi notă, deşi logic ar fi ca pentru 2.80, o lucrare să fie mai mult goală. În condiţiile în care această lucrare era de aproape 10, e clar că era şi destul de voluminoasă. Cum de nu a observat nimeni discrepanţa!? Nimeni nu pare să ştie.

"În numele Inspectoratului Şcolar, cer scuze candidatului şi familiei"

Imediat după afişarea notelor, candidatul a observat nota extrem de mică de la biologie, când el, care a terminat specializarea ştiinţele naturii, se aştepta la o notă peste 9.50. Era sigur că totul e o greşeală. "Am discutat cu el imediat, ştiam ce a făcut în teză şi nu se putea ca nota afişată să fie corectă. L-am susţinut să conteste nota. Nu era posibil ca el să ia doar 2.80 pentru lucrarea sa", ne-a declarat Mimi Iosif, profesoara cu care elevul a studiat biologia la clasă.
Familia, care se aştepta la o notă mare la biologie, care să-l ajute să obţină o medie foarte bună la bacalaureat a fost şocată. "Mi-a venit rău când am văzut nota. Noi ne aşteptam la o notă peste 9.50. Voiam să facem contestaţie şi la 9.50 pentru că verificasem cu baremul ce a scris în lucrare. Speram ca biologia să-i mărească media. Nu ştiu ce s-a întâmplat. De la Inspectorat ni s-a spus că a fost o greşeală umană, dar că, pentru a se modifica nota, pentru a se ajunge la nota meritată, trebuie să facem contestaţie. Am vrut să vedem lucrarea, dar nu am fost lăsaţi, ni s-a spus că regulamentul nu permite. Dacă nu se rezolva, eram hotărâtă să merg până în pânzele albe, cu riscul că ar fi stat acasă un an. Nu e posibil ca de la o lucrare de zece să ajungi la 2.80. El era sigur că este o greşeală, dar eu, până nu am văzut nota de la contestaţie, nu am avut linişte", a declarat Ana Tătaru, mama candidatului.
Deocamdată, Inspectoratul Şcolar nu are o explicaţie care să justifice această diferenţă foarte mare între nota iniţială şi nota de la contestaţii. "Conform metodologiei de desfăşurare a examenului de bacalaureat voi propune înfiinţarea unei comisii de anchetă a acestei situaţii. Această comisie îmi va propune sancţiunile pentru cei care au greşit. Din păcate, atât candidatul, cât şi părinţii acestuia au avut câteva zile de mare tensiune până la cunoaşterea rezultatelor corecte. Cu această ocazie, în numele Inspectoratului Şcolar, cer scuze candidatului şi familiei pentru situaţia creată şi ne bucurăm că s-a rezolvat favorabil", a spus inspectorul general Iulian Danielescu.
Cristian Tătaru va depune dosar pentru admitere la Medicină veterinară, dar va încerca şi la alte facultăţi unde se dă examen. Deocamdată nu ştia exact unde, pentru că situaţia creată cu nota de la biologie a bulversat totul.
La nivelul judeţului, aceasta este singura situaţie de diferenţă atât de mare între nota iniţială şi nota de la contestaţie, dar mai sunt alte câteva situaţii cu diferenţă în jurul a 1,5 puncte. Inspectorul general Iulian Danielescu a declarat că toate aceste situaţii vor fi subiectul unei analize în luna august.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro