Şeful celui mai mare Birou de Investigaţii Criminale din Poliţia Română, care numără peste 70 de agenţi şi ofiţeri de poliţie (fiindcă Brăila nu are secţii cu judiciarişti), comisarul şef Ionel Iorga, a fost acuzat, după 30 de ani de serviciu, de către procurorii DNA, de şantaj, abuz în serviciu şi sustragere de documente. Ba chiar, Iorga a fost acuzat de "imixtiune" în anchetele subalternilor, deşi - potrivit unor surse interne - toţi şefii din poliţie obişnuiesc să le spună subalternilor cum să încheie un dosar, chiar şi peste rezoluţia de principiu dată, la început de anchetă, de către procuror.
Vineri, după ce instanţa a dat verdictul de arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile, Iorga nu are voie să ia legătura nici cu subalternii săi - aceia care l-au reclamat -, nici cu interlopii care s-au constituit părţi vătămate. Atât Iorga, cât şi procurorii DNA Galaţi au depus contestaţie.
Aceasta se va judeca, cel mai probabil, în cursul zilei de astăzi, după ce se va motiva şi încheierea de şedinţă care a vizat arestarea la domiciliu. Termenul legal de judecată este de 48 de ore. Ieri, avocaţii nu primiseră informaţii cu privire la data la care se va dezbate contestaţia.
Şedinţa va fi pe rolul unei instanţe superioare Tribunalului Galaţi, respectiv la Curtea de Apel. Pe lângă măsura preventivă a arestului la domiciliu, vinerea trecută, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Galaţi a dispus şi o serie de obligaţii.
"Impune inculpatului să nu părăsească imobilul fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. (...) Inculpatul nu are voie să comunice cu martorii Vasile P., Vasile M., Fănel D., Valentin P., Roxana Gabriela L. şi Ionel G. (poliţişti de la BIC - n.r.), Andrei Negoiţă, Petruţ Alin Negoiţă (interlopii din clanurile Soare şi Tică Valutistu, care l-au reclamat - n.r), Gheorghe V. (procuror - n.r) şi Gheorghe Bănică (fost poliţist pentru care Iorga i-ar fi constrâns pe interlopi să-i dea suma de 1.100 lei - n.r) . Încălcarea cu reacredinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin atrage după sine înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv", se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Atunci când i s-a dat cuvântul, după pledoariile avocaţilor şi susţinerea procurorului, comisarul şef Ionel Iorga a solicitat instanţei să dispună controlul judiciar, nu cercetarea în stare de libertate.
Secretele unui dosar controversat
Imediat după pronunţarea instanţei, atât Iorga, cât şi DNA au contestat măsura dispusă. Reamintim că Iorga este acuzat de şantaj, trei acte materiale de abuz în serviciu în formă continuată şi sustragere de documente sau înscrisuri în formă continuată, două acte materiale.
Se vorbeşte despre un caz din 2013, în care parte vătămată era Gheorghe Bănică, fost poliţist, care-i este apropiat lui Iorga, iar interlopii Negoiţă ar fi fost constrânşi de Iorga să îi dea acestuia 1.100 de lei, diferenţa dintr-o sumă mai mare, de 2.600 de lei, reprezentând daune pe care interlopii le datorau, dar din care nu recunoşteau decât 1.500 de lei. În cadrul acelui dosar, Iorga ar fi sustras din anchetă o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale încuviinţată de procuror, în momentul stabilirii numărului unic de penal din Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.
"S-au făcut percheziţii în Poliţia Municipiului, în special în biroul şefului BIC (n.r. - cms. şef Ionel Iorga), dar nu s-a găsit nimic, niciun document sustras, nicio probă. Despre dosarul acesta din 2013, în care procurorii DNA au cerut arestarea lui Ionel Iorga, nu s-a ştiut la nivelul Poliţiei ca despre un dosar pe care-l are Anticorupţia pe rol. A fost o discuţie în urmă cu aproximativ doi ani, dar totul a rămas la rang de discuţie, la nivelul şefilor IPJ. Joia trecută, însă, Iorga s-a trezit cu procurorul în birou şi cu mandatul de percheziţie. Totul e o exagerare, o chestiune de interpretare, fiindcă şefii de aceea sunt şefi, să coordoneze anchetele, chiar şi trecând peste sugestiile procurorilor, dacă materialul probatoriu o impune. Nu scrie nicăieri, în nicio lege, că nu se poate impune unui acuzat să plătească daunele stabilite de o instanţă, darămite unor interlopi. Dacă şeful nu e de acord cu referatul tău, acela de NUP (n.r. - neînceperea urmăririi penale), nu-i normal să tai hârtia şi să faci altul?! Referatul acela care ar fi fost sustras nu s-a găsit nicăieri, nici în birou la Iorga", ne-au declarat surse din Poliţia Municipiului Brăila.
Atacul mafiot din 2005, "uitat" la DIICOT
Reamintim că potrivit referatului întocmit de procurorii DNA, acuzaţiile sunt şi sustragere de probe, imixtiune în anchetele subordonaţilor, constrângere şi şantaj, refuz de a înainta spre organele superioare de anchetă propunerile subalternilor din Biroul de Investigaţii Criminale.
"În perioada octombrie - decembrie 2013, profitând de ascendentul ierarhic profesional conferit de funcţia sa, a exercitat, în cadrul unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, demersuri abuzive de imixtiune în activitatea de cercetare penală derulată de către subalternul său Vasile P. (subcomisar de poliţie)", precizează procurorul DNA. Iorga ar fi făcut "solicitări repetate către subordonat de a obţine, prin depăşirea atribuţiilor de serviciu ale celui din urmă, determinarea/ influenţarea lui Petruţ Alin Negoiţă şi Andrei Negoiţă (făptuitori vizaţi în cadrul dosarului în lucru) să plătească un folos necuvenit (în sumă de 1.100 lei) către Gheorghe Bănică (persoană vătămată în cadrul aceluiaşi dosar), refuzând să înainteze dosarul la Parchet cu referatul întocmit în cauză", se mai arată în referatul DNA.
Precizăm că Petruţ Alin Negoiţă şi Andrei Negoiţă sunt cercetaţi şi într-o cauză de trafic de droguri, iar potrivit aceloraşi surse, care doresc să-şi păstreze anonimatul, cei doi n-ar fi depus plângeri împotriva lui Iorga, ci DNA s-a autosesizat după ce un fost subordonat al lui Iorga s-a pensionat şi i-a povestit procurorului, care este brăilean şi a lucrat şi la DIICOT, ba şi cunoaşte bine cauza atacului mafiot produs asupra familiei ofiţerului în 2005. Reamintim că Iorga, pe când era şef la Crimă Organizată, a fost atacat cu cocktail-uri Molotov în casă, chiar în blocul poliţiştilor de pe Buzăului, iar dosarul, instrumentat de DIICOT Galaţi, este şi azi cu autori necunoscuţi. Iorga s-a plâns în multe rânduri că dosarul atacului asupra familiei lui trenează la DIICOT Galaţi - ironia sorţii - iar acum el însuşi este acuzat că ar fi ţinut în loc dosare. Vom reveni.