Culiţă Tărâţă, cel mai mare beneficiar de subvenţii agricole din România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Culiţă Tărâţă, cel mai mare beneficiar de subvenţii agricole din România

* Culiţă Tărâţă spune că banii îi va investi în silozuri, în reabilitarea sistemului de irigaţii, plus achiziţia de tractoare de mare capacitate

Firma familiei parlamentarului de Neamţ, Culiţă Tărâţă, arendaşul terenurilor agricole din Insula Mare a Brăilei, are de primit cea mai mare subvenţie la hectar: aproape 6,9 milioane de euro. Potrivit unei situaţii prezentate la nivel naţional de către APIA (Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură), firma "TCE 3 Brazi" este pe primul loc ca valoare a subvenţiei la hectar cuvenite, urmată de "Comcereal" SA, administrată de Adrian Porumboiu, şi "Interagro" SA, a omului de afaceri Ioan Niculae, cu 3,5 milioane euro, respectiv 2,5 milioane euro. Top 5 beneficiari ai sprijinului pe suprafaţă este încheiat de "Maria Trading" SRL cu 1,46 milioane euro şi "Intercereal" SA Movila cu aproape 1,4 milioane euro. Sumele sunt aferente anului 2010, pentru fiecare hectar producătorii agricoli primind o subvenţie de 131 de euro, din care 80,36 euro la hectar bani de la UE, iar restul de 50,64 euro la hectar de la bugetul de stat. Din decembrie 2010 şi până în prezent, APIA a plătit 544,5 milioane euro, pentru un număr de peste 847 mii de fermieri.
Întrebat ce va face cu banii de subvenţie, cel mai mare arendaş din România, Culiţă Tărâţă, a răspuns că vrea să investească 15 - 20 de milioane de euro în afacerea din Insula Mare a Brăilei. Fondurile vor fi îndreptate către silozuri, reabilitarea sistemului de irigaţii, precum şi către achiziţia de tractoare de mare capacitate. "În acest an vrem să aducem în Insulă şi cele mai performante tractoare din lume, cu o putere ce depăşeşte 600 CP. Un astfel de tractor costă circa 200.000 de euro", a spus latifundiarul, adăugând că din cele 55.682 hectare din IMB reuşeşte să irige circa 37.000 de hectare. "Ar mai fi necesare încă 25 de milioane de euro pentru a reabilita sistemele de irigaţii pe încă 18.000 ha. Pe acestea, sistemele de irigaţii sunt distruse în totalitate, reţeaua electrică este la pâmânt", a mai spus Tărâţă.
O altă nemulţumire exprimată de arendaş se leagă de valoarea scăzută a subvenţiei acordate fermierilor din România, arătând că pe piaţa internaţională nu poate concura cu fermieri din Franţa, Germania, Marea Britanie care primesc subvenţii de 480 de euro la hectar, în timp ce fermierii români primesc doar 120 - 130 de euro la hectar. "Când vom primi şi noi aceleaşi subvenţii ca fermierii din UE? Când vom avea şi noi negociatori care să stea în picioare, nu în genunchi?", întreabă retoric arendaşul din IMB.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro