Mergi la conţinutul principal

Cu urna mobilă prin spitale şi puşcării

• sute de pacienţi şi medici au dorit să-şi exercite dreptul la vot • sute de solicitări au fost şi de la penitenciar şi centrul de detenţie din Tichileşti

 

În Municipiul Brăila atmosfera era una destul de “amorţită” în primele ore de la deschiderea secţiilor de votare pentru primul tur al Alegerilor Prezidenţiale. Destul de puţini brăileni s-au dus la vot de dimineaţă, iar dintre cei care au ales să facă acest lucru, cei mai mulţi erau trecuţi de 40 de ani. Însă situaţia s-a schimbat ulterior, chiar după ora 10:00. La secţiile de votare vizitate de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, prezenţa a început să fie ceva mai mare. Şi chiar dacă persoanele mai în vârstă continuau să fie cele mai numeroase, printre votanţi şi-au făcut apariţia încet-încet şi alegători ceva mai tineri.

De altfel, alegerile prezidenţiale din acest an i-au mobilizat şi pe pacienţii, dar şi pe deţinuţii din Brăila, care au solicitat, într-un număr semnificativ, urna mobilă pentru a-şi exprima votul. În cazul lor, solicitările depăşesc, în total, 840 de cereri. Astfel, în ceea ce priveşte situaţia din spitalele brăilene, urna specială a fost cerută de către 417 de persoane, pacienţi şi medici. Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila (SJU) Brăila, Delia Râşnoveanu, aici, dintr-un total de 600 de pacienţi internaţi în toate corpurile unităţii spitaliceşti, au fost depuse 320 de solicitări pentru urna mobilă, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie 50 de pacienţi şi medicul de gardă şi-au exprimat dorinţa de a vota la urna mobilă. În ceea ce priveşte interesul pentru scrutinul electoral în cadrul Spitalului de Psihiatrie din Brăila, “Sf. Pantelimon”, au fost 46 de solicitări pentru urna mobilă, iar la spitalele din Făurei şi Ianca, potrivit conducerii, niciunul din cei 29 de pacienţi internaţi nu solicitase urna specială de vot, respectiv 17 la Spitalul Orăşenesc Făurei şi 12 la Spitalul din Ianca.

Cereri pentru urna specială de vot au venit şi din partea deţinuţilor fiind vorba în total de 449 de solicitări exprimate atât din partea persoanelor private de libertate din Centrul de Detenţie Tichileşti, cât şi din Penitenciarul Brăila. Procedura pentru solicitarea urnei speciale prevede că alegătorii care nu se pot deplasa la secţia de votare din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna specială, cunoscută drept urna mobilă de la secţia de votare cea mai apropiată de locul în care se află în ziua alegerilor printr-o cerere scrisă însoţită de documente justificative. În ziua alegerilor, o echipă din biroul electoral se deplasează la locul unde se află alegătorul, cu urna specială şi materialele necesare votării. Fiecare secţie de votare are o singură urnă specială, care trebuie să fie la ora 21:00 înapoi la secţia de votare. Aceleaşi reguli se aplică şi persoanelor reţinute sau internate în instituţii medicale.

 

Incidente electorale

 

Potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, duminică, până în jurul orei 17:00, au fost semnalate 9 incidente electorale, dintre care doar unul s-a confirmat. S-a semnalat faptul că unii cetăţeni nu se regăseau pe listele de vot, alţii nu ar fi avut drept de vot, în timp ce unii se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

Unul dintre cazuri s-a înregistrat la secţia de votare 270 din localitatea Victoria, unde un cetăţean de 35 de ani aflat sub influenţa alcoolului a folosit expresii şi cuvinte jignitoare în incinta secţiei. El nu a adresat injuriile vreunei persoane anume. Potrivit poliţiştilor, bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 lei conform Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Ulterior, reprezentanţii IPJ Brăila au anunţat că au mai fost înregistrate 3 sesizări, dintre care 2 nu se confirmă (vot multiplu şi o semnătură  a unui votant în dreptul altei rubrici, dintr-o eroare), iar în cazul celei de-a treia a fost întocmit dosar penal pentru tentativă la infracţiunea de fraudă la vot (un brăilean de 37 de ani s-a prezentat la o secţie din municipiu şi a intenţionat să voteze, deşi nu avea acest drept, existând o sentinţă în acest sens).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro