• asta a declarat vicepremierul Paul Stănescu, cu ocazia vizitei sale la Brăila • el a punctat că în şedinţa de Guvern din data de 20 decembrie ar putea să fie supusă aprobării o ordonanţă care va modifica Legea Achiziţiilor Publice • deocamdată există câteva observaţii din partea Curţii de Conturi
PSD-iştii încearcă să modifice Legea Achiziţiilor Publice printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, deranjaţi de “contestatarii de serviciu”. Asta a declarat vicepremieru Paul Stănescu, aflat, vineri, în vizită la Brăila. Potrivit acestuia, Guvernul Mihai Tudose a avut o tentativă de a propune spre aprobare o ordonanţă de modificare a Legii 98/2016 a Achiziţiilor Publice, încă din şedinţa de săptămâna trecută, însă a fost retras proiectul în ultima clipă, ca urmare a unei observaţii venite din partea Curţii de Conturi. Stănescu a afirmat însă că ordonanţa ar putea fi aprobată în şedinţa programată pentru 20 decembrie.
“Prim-ministrul a hotărât să o amânăm pentru şedina de miercuri. Aducem foarte multe îmbunătăţiri. Sunt chestiuni tehnice. Dar vă dau un exemplu: Sunt contestatari de profesie în toate judeţele. Asta ştim cu toţii. Nu se înscriu la licitaţie decât să conteste. Ei vor fi într-o bază de date, într-un registru dacă îi putem spune aşa, şi în momentul în care au pierdut 2 - 3 contestaţii, nu ştiu acum să vă spun exact, nu vor mai avea voie să participe la licitaţii câţiva ani. Şi sigur că atunci firma respectivă se gândeşte bine înainte de a contesta câştigătorul. (...) Bine, sunt mai multe lucruri acolo prevăzute în ordonanţa de modificare a Legii 98, dar mi se pare că asta e foarte importantă. Şi una la fel de importantă, dacă vreţi, este că ANAP-ul (n.r. - Agenţia Naţională pentru Achziţii Publice) va da un certificat de conformitate şi va fi solidar cu beneficiarul. Adică va plăti şi el. Că ştiţi bine ce se întâmplă cu ANAP-ul, te duci acolo şi după aia se răzgândesc. Nu mai au voie să se răzgândească. Astea sunt două chestiuni principale şi mai sunt câteva lucruri”, a declarat vicepremierul.
Stănescu a vorbit şi despre diferenţele dintre modul în care funcţionează principiul contestaţiilor în România faţă de alte state din Uniunea Europeană.
“Sigur că noi, pentru că suntem ţară a Uniunii Europene, trebuie să ne încadrăm şi la legislaţia europeană, fără discuţie. Într-adevăr - şi nu mă feresc să spun lucrul ăsta -, noi cu foarte multe state din Uniunea Europeană nu avem un limbaj comun pentru că la ei nu există contestatari, nu există aşa ceva şi le este greu să ne înţeleagă în momentul în care noi spunem că s-a contestat o anumită licitaţie. Sunt ţări în Uniunea Europeană unde Consiliul Local sau Consiliul Judeţean, prin cerere de ofertă, hotărăsc cine face lucrarea respectivă. Sunt lucruri clare. Dar deocamdată noi aici suntem. Sperăm în continuare să îmbunătăţim această lege a Achiziţiilor Publice care ne-a adus foarte multe necazuri de-a lungul timpului. Dacă aprobăm în şedinţa de miercuri va intra în vigoare imediat”, a conchis ministrul Dezvoltării.