* autoritățile brăilene au marcat, ieri, 22 Decembrie, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, pe platoul din fața Palatului Administrativ * din păcate însă, temperaturile cu minus de afară au cam speriat brăilenii, astfel că ceremonia s-a desfășurat în mare parte în prezența rudelor celor căzuți la Revoluție, a revoluționarilor, a preoților, soldaților și autorităților
Reprezentanții revoluționarilor și autoritățile brăilene au participat, ieri, la manifestările dedicate Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, 22 decembrie 2021. Evenimentul a avut loc, ca de obicei, la troița din fața Palatului Administrativ și a început undeva aproape de ora 12:00, însă în contextul în care afară temperaturile erau cu minus, la ceremonie au asistat doar câțiva brăileni care nu erau direct implicați. După Serviciul religios, oficiat de soborul de preoți, a urmat rostirea de alocuțiuni din partea prefectului Județului Brăila Florin-Sergiu Dobrescu. Totul în prezența liderilor administrației locale (primarul, viceprimarii, președintele CJ, vicepreședinții), dar și a deputatului Florin Mircea de la PSD și Ciprian Ciubuc de la AUR, precum și consilieri locali și județeni de la PSD, PNL și PMP. Revenind la prefect, trebuie precizat că acesta s-a aflat într-o ipostază de final de mandat, având în vedere că surse politice vorbesc despre faptul că până la finele acestei săptămâni ar putea avea loc înlocuirea sa. Totuși, acesta a avut un discurs destul de scurt și a vorbit despre importanța aducerii unui omagiu celor căzuți în Decembrie 1989.
”Astăzi este Ziua Victoriei Revoluției Române. O zi despre care putem vorbi datorită românilor care au luptat pentru liberate. Au luptat cu prețul vieții, să elibereze România de sub regimul totalitar comunist. Un regim ilegitim și criminal, care a curmat vieți și a distrus destine. Revoluția din Decembrie 1989 le-a redat românilor demnitatea și curajul de a fi ei înșiși. Iar noi avem datoria de a-i cinsti pe cei care au plătit cu sânge pentru libertatea de care ne bucurăm astăzi. În urmă cu 32 de ani, pentru idealurile lor, semenii noștri s-au așezat în fața tancurilor. Un sacrificiu pe care nimeni, niciodată nu trebuie să îl uite. Și de atunci, pentru totdeauna 22 Decembrie este Ziua Victoriei Revoluției Române. Astăzi, ca prefect al Județului Brăila, mă înclin în fața sacrificiului suprem din Decembrie 1989, onorând memoria victimelor prin apărarea fermă a valorilor și principiilor democratice. Chiar și după acești 32 de ani, mai sunt multe progrese de făcut, mai rămân multe promisiuni de îndeplinit, mai sunt multe nedreptăți neasumate care trebuie să se încheie. Să păstrăm vie memoria eroilor Revoluției Române și să protejăm idealurile câștigate cu prețul vieții!”, a declarat Dobrescu.
Gheorghiu: «Avem libertate, trebuie să o apărăm. Să învățăm să o folosim»
Următorul care a luat cuvântul a fost Marian Gheorghiu, președintele Asociației Uniunea Revoluționarilor Brăila 1989. Acesta a vorbit despre datoria de a le povesti tinerilor despre felul în care era viața în România înainte de Revoluție, dar și despre nevoia de a înțelege și de a apăra libertatea.
”Dragi brăileni, cred și trebuie să o spunem că an de an, după 1989, toți românii, mai cu seamă noi, brăilenii, ne pregătim să întâmpinăm sărbătoarea creștinească a Nașterii Domnului Iisus Hristos, îmbrăcând mai devreme haine atât de sărbătoare cât și de doliu. Marcăm astfel perioada 16 - 25 Decembrie, Victoria Revoluției Române, eveniment de cotitură în istoria țării noastre, fără de care, cu siguranță nu se poate concepe o festivitate de genul celei la care suntem părtași. Astăzi, aniversăm 32 de ani de la începutul Revoluției de la Brăila. Ca în fiecare an, de 32 de ani încoace, ne întâlnim pentru a aduce un omagiu celor care atunci au avut tăria să înfrunte, cu toate riscurile un sistem nedrept și fără Dumnezeu, sistemul comunist. (...) Este de datoria noastră să prezentăm noilor generații care vin, tinerilor, grotescul situației existente în România dinainte de Revoluție. Pentru a înțelege mai bine grozăvia trăită de brăileni în acele zile a lunii decembrie. Revoluția din Decembrie 89 a reușit să pună în valoare lupta poporului român pentru o cauză nobilă, pentru libertate. Brăila, alături de alte orașe ca Timișoara, București, Brașov, Sibiu, Cluj, a oferit un exemplu de solidaritate umană și eroism. Oamenii adevărați ai Brăilei, prin curajul lor, prin jertfa lor, au urnit din loc istoria României. Brăila trebuie să fie prin spiritul ei un oraș european. Iar prin acest principiu trebuie să construim prezentul și viitorul țării noastre, astfel încât să fim demni de cei ce s-au jertfit. Să putem sta cu fruntea sus în fața copiilor noștri, și nimeni să nu se întrebe vreodată de ce nu am făcut ce trebuia să facem, atunci când puteam să o facem. De noi și numai de noi depinde să realizăm ceea ce am visat în Decembrie 89. Avem libertate, trebuie să o apărăm. Să învățăm să o folosim. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a declarat Gheorghiu.
După discursurile celor doi, a urmat depunerea coroanelor de flori la Troița Eroilor Revoluției. Astfel, rând pe rând, începând cu Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Județean, Prefectura, Garnizoana Brăila (IJJ, IPJ, ISU, DJI), asociațiile de revoluționari, dar și partidele politice precum PSD, PNL, PMP și AUR (prin prezența deputatului Ciprian Ciubuc) au depus coroane de flori și au aprins lumânări.
La final, ceremonia a fost declarată închisă, iar defilarea Gărzii de Onoare și a Muzicii Militare s-a petrecut foarte rapid, în condițiile în care cei prezenți deja se grăbeau să se adăpostească la căldură.