Cu sau fără pandemie, fermierii brăileni vor avea apă pentru irigații | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cu sau fără pandemie, fermierii brăileni vor avea apă pentru irigații

* precipitațiile din ultima perioadă anunță un an agricol mai bun decât cel dinainte, însă nu se știe cum vor evolua lucrurile la primăvară sau la vară * având exemplul secetei cumplite din 2020, ANIF Brăila a început deja o foarte serioasă pregătire a campaniei de irigat din acest an * directorul Mihaela Bordei vine cu câteva precizări, într-un scurt interviu acordat cotidianului nostru

 

Vremea a fost bogată în precipitații în ultimele săptămâni, însă nu se știe cum va evolua situația în primăvara și vara acestui an. Cu gândul la seceta cruntă din 2020, conducerea și specialiștii sucursalei brăilene a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Brăila se pregătesc deja foarte serios pentru campania de irigat din acest an. Și nu este vorba doar despre ce se întâmplă pe teren, ci și despre ce trebuie să știe deja fermierii. De aceea, i-am solicitat directorului Mihaela Bordei un scurt interviu, pe teme de interes pentru agricultorii brăileni: încheierea contractelor de livrare a apei; asigurarea apei necesare irigatului și cine beneficiază de aceasta; cât de necesare sunt agregatele independente de pompare pentru o udare eficientă a culturilor.

 

- La sediul ANIF nu mai e forfota de altă dată privind încheierea de contracte pentru livrarea gratuită a apei. E îngrijorătoare această liniște?

- Nicidecum, fiindcă pandemia ne-a obligat să ținem telefonic legătura cu toți fermierii și Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI n.n.), iar contractele sunt încheiate în regim electronic. Și pot spune că avem un ritm foarte bun  la încheierea actelor adiționale la contractele multianuale (odată la 5 ani, cum se întâmplă  în 2021 n.n.). Aceasta pentru calcularea și asigurarea debitului optim de apă pentru irigat. 

În acest moment, filiala noastră este pregătită pentru ca apa să ajungă la circa 230.000 hectare, iar cât privește  suprafața contractată (la zi) aceasta este de 123.158 hectare. Mult mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, cu precizarea că, din 19 ianuarie până pe 26 ianuarie, s-a ajuns la 6.000 hectare contractate, îndeosebi prin solicitările venite de la OUAI.  De fapt, organizațiile utilizatorilor de apă sunt înregistrate la contractare cu 92.000 hectare, diferența până la cele 123.158 hectare fiind la alți beneficiari - societăți comerciale, asociații familiale, persoane fizice și juridice, întreprinderi individuale etc.

 

- Cum rămâne cu utilizarea de agregate termice sau electrice, altfel spus motopompe, pentru preluarea apei de irigat ?

- De apreciat că fenomenul respectiv este în creștere la Brăila, după seceta cumplită din 2020, iar potrivit legislației și a Sistemului Național de Irigații, fermierii și OUAI care dețin astfel de agregate se pot alimenta și ei  gratuit cu apă din orice sursă aparținând ANIF, cu condiția existenței unui contract sau act adițional. În care să se precizeze tipul agregatelor și capacitatea acestora, dar și alte date, pentru a ne face calculele  necesare  întocmirii  programului de asigurare cu apă pe ferme. Iar atunci când cineva își procură în timpul acestui an un agregat independent de pompare, poate beneficia, de asemenea, gratuit, de apă, dar cu condiția încheierii unui contract. Mai ales că toate datele rezultate din activitățile amintite se înscriu în Sistemul Național de Irigații. Totodată, țin să subliniez că toate prizele de apă de la Dunăre și nu numai sunt funcționale, la fel și canalele  de aducțiune și stațiile fixe sau plutitoare.

 

- S-a modificat denumirea Programului Național de Irigații. Este acest lucru important?

- Da. Programul se numește acum Programul Național de Relansare și Reziliență, iar pentru noile investiții trimitem deja note complete și temele prioritare către ANIF București, asta motivat și de faptul că trebuie readusă în atenție și problema deloc de neglijat, pot spune, prioritară/strategică, a canalelor  și stațiilor de desecare. Nu de alta, dar în județul Brăila sunt amenajate la desecare 268.000 de hectare, iar schimbările intempestive ale vremii, respectiv inundațiile, pot provoca mari probleme  ANIF și fermierilor, din cauza stării precare de folosire  a multor canale de desecare.

 

Mai multe despre situația amenajărilor pentru desecare de pe câmpurile brăilene, într-un articol viitor al cotidianului nostru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro