Mergi la conţinutul principal

Cu piciorul amputat aşteaptă de luni de zile pensia de boală

Zeci de brăileni care îşi depun dosarele pentru obţinerea pensiei de invaliditate la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, aflat în subordinea Casei Judeţene de Pensii, aşteaptă cu disperare aprobările. Dacă până în iunie 2015, se ieşea la pensie de boală pe şpagă, după cum au stabilit procurorii anticorupţie, acum se iese la «Sfântu Aşteaptă», asta pentru că e criză de medici. Singurul medic care s-a putut întoarce la muncă, după ce procurorii DNA au intrat pe firul şpăgii, este Victoria Anghelescu iar aceasta nu face faţă cererilor.
La capătul răbdării a ajuns şi un tânăr brăilean, al cărui tată, în vărstă de 60 de ani, este practic imobilizat, pentru că în urmă cu câteva luni i-a fost amputat piciorul pe fondul unor afecţiuni medicale. Copiii au umblat, au depus acte peste acte, la Comisia de Expertiză, la Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, pentru a obţine pensia de boală şi indemnizaţia de handicap. De şase luni de zile, Ionel Roşu aşteaptă aprobarea dosarului însă nu primeşte niciun ban, deşi actele s-au depus. Fiii bărbatului nu înţeleg de ce se întârzie atât şi nimeni nu ţine cont de faptul că omul are nevoie de bani. Cel care ne-a cerut ajutorul şi a prezentat actele medicale ale tatălui a fost unul dintre aceştia, Florin, care a povestit coşmarul prin care trece familia. "La Serviciul de Expertiză mi-au spus că nu sunt medici, am depus dosarul, sunt toate actele şi au zis că se rezolvă. Am fost şi am întrebat, în repetate rânduri, dar nu se ştie peste câte luni se rezolvă. Tatăl este ajutat de noi, copiii, dar are nevoie de tratament, costă în fiecare lună. Şi oricum este dreptul lui să primescă această pensie, are peste 35 de ani de muncă. Am făcut dosar, dar se tot analizează şi nu a venit nimic de atâtea luni, nu ştiu după ce criterii se face aprobarea. Am depus actele şi la Comisia de Handicap dar nici de acolo nu am primit încă vreun ban", a declarat fiul bărbatului cu probleme. După cum se arată în scrisoarea medicală, Ionel Roşu nu este deplasabil, în condiţiile în care s-a impus amputaţie la coapsa stângă. A reuşit, zilele trecute, să intre în posesia scaunului special.

Casa Judeţeană de Pensii depăşită de situaţie

Activitatea s-a blocat practic la Serviciul de Expertiză după ce medicii Ana Boală, Rodica Ţone şi Cristinel Adreicuţ au intrat în vizorul DNA. Chiar dacă nu mai sunt arestate, ci se află sub control judiciar, ele nu se pot prezenta la muncă, întrucât nu au voie să intre în legătură cu martorii în dosar. Din iunie, de când procurorii anticorupţie au luat cu asalt instituţia, având informaţii că medicii luau şpagă pentru a face încadrarea în grad de invaliditate, s-au adunat cam 100 de dosare. Directorul Casei Judeţene de Pensii Brăila, Sorin Enache, promite că va rezolva situaţia în perioada următoare, mai ales că cei care au de suferit sunt oamenii bolnavi. Cum?, nu se ştie. El a spus că, deşi în primă fază s-a sperat şi la ajutor din alte judeţe, pentru a acoperi deficitul de medici, nimeni nu şi-a manifestat disponibilitatea de a lucra la Brăila. Asta pentru că era vorba despre o scurtă perioadă, până când cei trei medici îşi pot relua activitatea în cadrul serviciului. Şi, totuşi, dacă procesele sew vor încheia cu nişte condamnări? Directorul CJP a explicat că problema este cu dosarele nou intrate, toţi cei care erau deja în plată fiind revizuiţi. Până una alta un lucru este cert: începând din luna iunie, practic s-a blocat activitatea Serviciului de Expertiză.

Brăileanul cu piciorul amputat, încadrat în grad de handicap accentuat

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila, Simona Cimpoae, ne-a declarat că, în ceea ce îl priveşte pe Ionel Roşu, s-a făcut încadrarea în grad de handicap. Dosarul a fost pus în plată, începând cu luna octombrie, însă abia luna aceasta omul îşi va primi drepturile băneşti, cel mai probabil, în zilele următoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro