Patronii brăileni ar face bine să-şi pună la punct actele pentru că, din a doua jumătate a acestui an, se anunţă un val de controale din partea ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) şi Inspecţia Muncii, cu scopul de a descuraja evaziunea fiscală prin muncă la negru. Concret, Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional că va aplica un "proiect-pilot", care va fi definitivat în perioada imediată, pentru identificarea muncii la negru şi a cazurilor de evaziune.
"Vom desfăşura un proiect-pilot de conformare structurală, care va viza munca neînregistrată (la negru) şi evaziunea fiscală, în concordanţă cu versiunea UE a Modelului de Gestionare a Riscurilor de Conformare. Procesul va fi lansat printr-un comunicat de presă, care va prezenta publicului proiectul până la finele lunii mai 2014 (criteriu de referinţă structural). Controalele, care vor fi organizate împreună cu lnspecţia Muncii, se vor desfăşura în a doua jumătate a anului 2014. Se preconizează ca proiectul să conducă la sporirea conformării voluntare, să reducă evaziunea pe segmentul muncii şi să aibă loc o conştientizare la nivelul întregii ţări cu privire la aspectele aferente", se arată în documentul semnat de Guvern şi FMI în luna martie.
De precizat că pe întreg parcursul anului trecut, inspectorii ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) Brăila au controlat aproape 2.130 de angenţi economici din aproape toate domeniile de activitate, ocazie cu care au fost descoperiţi 128 de angajatori, care foloseau munca nedeclarată a 290 persoane, printre acestea numărându-se 37 de femei şi doi minori. Patronilor depistaţi în abatere li s-au aplicat amenzi în valoare totală de aproape 2 milioane de lei şi s-au dispus măsuri obligatorii de încheiere în formă scrisă a contractelor individuale de muncă pentru toate persoanele depistate.