Mergi la conţinutul principal
Corul reprezentativ al Brăilei are mare nevoie de membri noi

Cu o istorie de un secol și jumătate, corul „Armonia” se zbate să își continue activitatea

• la mai bine de 150 de ani de la înființare, Corul bărbătesc „Armonia” numără mai puțin de 20 de membri • în urmă cu jumătate de secol, însă, în Corul „Armonia” activau peste 100 de brăileni, ansamblul coral fiind atunci un adevărat magnet pentru tinerii din toate domeniile de activitate, pasionați de muzică • „Îi invit pe tineri să ni se alăture”, a spus pr. prof. Ioan Păvăloiu, dirijorul Corului bărbătesc „Armonia”, care le promite celor care vor să aprofundeze cunoștințele muzicale pregătire individuală gratuită

 

Nelipsit de la evenimentele laice și religioase ale Brăilei de altădată și cu un repertoriu variat, ce cuprinde muzică clasică, religioasă, populară și patriotică, dar și adaptări, celebrul Cor bărbătesc „Armonia” ar putea deveni amintire. Corul numără, acum, circa 20 de membri, majoritatea persoane de vârsta a III-a. Or, activitatea corală presupune participarea la repetiții (câte două repetiții pe săptămână) și deplasări la spectacolele care au loc în Brăila, dar și în alte județe ale țării, ba uneori și în străinătate. Doi dintre „veteranii” Corului „Armonia” au câte 55 de ani de activitate corală, iar mezinul corului are vârsta de 19 ani. Coriștii îi invită pe tinerii brăileni pasionați de muzică să li se adreseze, pentru a face parte din celebrul Cor bărbătesc „Armonia”. Inclusiv cei care vor să urmeze o carieră muzicală sau să urmeze Conservatorul sunt așteptați la „Armonia”. 

„Îi invit pe tinerii pasionați de muzică din Brăila să ni se alăture, dat fiind faptul că repertoriul nostru include, pe lângă piesele clasice, religioase și patriotice, și prelucrări, adaptări ale pieselor celebre pop, rock și folk așezate pe muzică corală. Repertoriul nostru include, de asemenea, piese interpretate cu instrumente. Totodată, tinerii care doresc să-și aprofundeze cunoștințele muzicale vor beneficia de pregătire individuală gratuită, ne-a spus dirijorul Corului bărbătesc „Armonia”, pr. prof. Ioan Păvăloiu, contactat, ieri, de reporterii noștri.    

Vechi de mai bine de un secol și jumătate, Corul bărbătesc „Armonia”este prima instituție culturală atestată documentar la Brăila, muzica reprezentând semnul distinctiv al orașului dunărean, cândva cel mai mare port al României întregite. Apărut ca o emanație firească a conviețuirii armonioase a locuitorilor urbei, români și de alte etnii, Corul bărbătesc „Armonia” - fondat în septembrie 1871, sub denumirea de „cor al comunei”, prin actul semnat de primarul Constantin Petrescu - împlinește, anul acesta, 152 de ani de activitate. Potrivit documentelor, numele de „Armonia” i-a fost dat de Vintilă Voiculescu, cel de-al optulea dirijor al corului. Cea mai bogată activitate a desfășurat-o, se pare, în perioada interbelică, atunci când corul era nelipsit de la concertele de Sfintele Paști și de Crăciun organizate în catedralele orașului și la Teatrul Comunal (azi, Teatrul „Maria Filotti”) și când efectua turnee în multe zone ale țării, inclusiv în Basarabia.

După o întrerupere cauzată de Al Doilea Război Mondial, Corul bărbătesc „Armonia” și-a reluat activitatea în anul 1953. Succesele obținute mai apoi la toate concursurile naționale, concertele susținute, înregistrările de la radio și televiziune, participările la festivaluri naționale, deplasările în străinătate în cadrul unor schimburi culturale, au făcut ca „Armonia” să fie ca un magnet pentru tinerii brăileni pasionați de muzica vocală.

 

Iubitorii de muzică sunt invitați să se alăture corului

Potrivit regulamentului de funcționare, Corul bărbătesc „Armonia” al Casei de Cultură a Municipiului Brăila este organizat pe patru voci: tenor prim, tenor secund, bariton și bas, „având ca motivație pasiunea și dorința de interpreta și promova muzica corală românească și internațională. În cadrul formației corale poate activa orice bărbat, indiferent de pregătirea profesională, care, în urma testării la care este supus de către dirijorii corului, dovedește că dispune de voce și ureche muzicală corespunzătoare. Repartizarea pe voci în cadrul formației se face de către dirijori. Participarea la activitățile corului este benevolă, presupunând, însă, maximum de seriozitate în ceea ce privește prezența la repetiții și spectacole, precum și aportul vocal-interpretativ.

„Cei aproximativ 20 de coriști de la „Armonia” includ mai multe profesii - profesori, învățători, dascăli, preoți, militari, ingineri, polițiști care vin la repetiții din dragoste pentru muzică, din pasiune, unii cu peste 50 ani de activitate în acest cor. Numai anul trecut, Corul bărbătesc „Armonia” a participat la mai multe festivaluri naționale - la Ploiești, Bistrița, Focșani și Brăila - și a susținut concerte de colinde inclusiv la Casa de Cultură a Municipiului și la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, în preajma Crăciunului 2022”, a precizat președintele Corului „Armonia”, Marian Hârjoghe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro