CJ a suferit cele mai multe schimbari
Cel care a suferit o transformare majora este Consiliul Judetean care, in ultimul an, a schimbat nu mai mult de 8 consilieri, iar alti 5 au parasit formatiunile politice care le-au adus fotoliile de consilieri si au devenit independenti.
Astfel, din 33 de consilieri judeteni cu care Braila a inceput o noua guvernare, doar 20 au ramas pe pozitii atit in cadrul consiliului, cit si in cadrul partidelor sau Aliantei care i-a adus in acel loc.
Schimbarile in cadrul Consiliul Judetean au inceput chiar la doua luni de la alegerile locale, mai precis la inceputul lunii septembrie, atunci cind consilierul Adrian Ritzinger a decis sa paraseasca formatiunea politica care il adusese in acel loc, adica PNL, pe motiv ca in cadrul acestui partid au loc grave incalcari de statut si se practica si blocarea dreptului constitutional la libera exprimare. Desi a devenit la scurt timp presedintele Partidului Mileniului III, acesta a ramas pina in acest moment consilier judetean independent in cadrul consiliului. Demisia sa a fost urmata la scurta vreme de alte citeva demisii, ale unor persoane importante din cadrul PNL, printre care si consilierul Pavel Ganciu, care a decis sa il urmeze pe colegul sau la PM III. Si acesta activeza in cadrul CJ ca si consilier independent. Si asa a ramas partea liberala a Aliantei brailene numai cu 5 consilieri in CJ, fata de 7 cu cit intrase in joc.
Luna octombrie a aceluiasi an a inregistrat alte schimbari la echipa de start a CJ Braila. Astfel, senatorul, pe atunci, PRM Ionel Alexandru, a fost invalidat din functia de consilier judetean, deoarece calitatea de senator se afla, conform legii , in incompatibilitate cu cea de consilier. Alexandru a fost inlocuit in cadrul consiliului de mai tinarul sau coleg de partid, Marius Dobrota, urmatorul pe lista de candidati la functia de consilier a PRM.
Anul 2005 - bogat in inlocuiri de consilieri
Urmatoarele schimbari din cadrul consiliului au venit in luna ianuarie, cind, dupa alegerile generale din decembrie si negocierile pentru functiile de prefect si subprefect, trei dintre consilieri au fost pusi in situatia de a alege dintre Parlamentul Romaniei si Consiliul Judetean Braila, iar al patrulea a devenit subprefect. Astfel, presedintele pe atunci al PNL Braila, Dan Sabau, a renuntat la fotoliul de consilier in favoarea unuia mult mai luxos de senator, locul sau in CJ fiind luat de Florea Gageanu. La fel a procedat si social - democratul Aurel Simionescu, care a fost inlocuit de Viorel Popescu. In ceea ce il priveste pe liderul PD Braila, Horia Vasioiu, acesta, in urma obtinerii unei functii de deputat, a cedat locul sau in CJ lui Silviu Nisipeanu. In fine, cea de-a patra schimbare din luna ianuarie 2005 a fost adjudecata de Aurica Avram, democratul care a devenit subprefect, lasindu-l in locul sau in consiliu pe Mario Da'Ros.
Dar transformarile CJ Braila nu au luat sfirsit aici, luna martie aducind cu sine inca doi independenti si lasind in acelasi timp Partidul Umanist Roman, actualul Partid Conservator, fara nici un reprezentant in cadrul consiliului. Protagonistii acestei schimbari au fost vicepresedintele CJ, Gheorghe Chiru, care a parasit PUR in favoarea PPCD, si consilierul Teodor Smochina.
Pentru citeva luni, consiliul a functionat in aceasta formula, suferind insa noi schimbari in luna noiembrie, venite din sinul Aliantei. Atunci, Florea Gageanu a decis sa renunte din motive personale la functia de consilier judetean, iar in locul sau a venit urmatorul pe lista PNL, Dorulet Capbun. In acelasi timp, democratul Corneliu Burada a fost numit vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, functia sa de consilier fiind preluata de directorul Directiei de Administrare si Gospodarire Locala, Adrian Dediu. Ultima schimbare pe anul 2005 a venit in luna decembrie, cind inca un nume s-a adaugat la lista de independenti. De data aceasta, partidul care a pierdut un reprezentant a fost PSD, deoarece consilierul Ionica Smochina a ocupat un post de ofiter medical in cadrul Jandarmeriei Braila. In fine, o noua modificare a componentei CJ s-a petrecut chiar la inceputul anului 2006, atunci cind consilierul PRM Fanel Otelea a decis sa renunte la aceasta functie, in favoarea meseriei de-o viata, aceea de medic veterinar, pe care o practica in cadrul Directiei Sanitar Veterinare, lucru care il face functionar public - calitate incompatibila cu cea de consilier. Prin urmare, locul sau va fi ocupat, cel mai probabil, de urmatorul nume pe lista candidatilor PRM la CJ, Gabriel Nistor.
CLM a schimbat un singur consilier si s-a ales numai cu doi independenti
In ceea ce priveste Consiliul Local Municipal, acesta nu sta chiar atit de "bine", am putea spune, la capitolul schimbare, ca si cel judetean. In timpul care a trecut de la alegerile locale, s-a inregistrat o singura inlocuire de consilieri si, din cei 27 de consilieri, doar doi au simtit brusc ca partidele care le-au adus functiile respective nu ii mai reprezinta si s-au decis sa devina independenti. Totusi, si aici primul partid care a pierdut un consilier a fost PNL, in persoana lui Mitu Peter, care a decis sa isi dea demisia din aceasta organizatie politica odata cu ceilalti colegi ai sai, in luna septembrie a anului 2004. Apoi, in martie 2005, a venit rindul PC (PUR) sa piarda unul din cei doi reprezentanti din CLM, Lucian Caprariu decizind ca e mult mai bine daca si-ar continua mandatul de consilier de pe pozitii mai independente. In final, singura inlocuire de consilier a avut loc in luna iunie, atunci cind democratul Dumitru Popa a devenit seful Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, locul sau fiind luat de Luciana Boboc.
Altfel spus, partidul care a iesit cel mai puternic in pierdere dupa aproape doi ani de la alegerile locale a fost PC care a ramas fara nici un reprezentant in CJ si doar cu unul in CLM. Locul urmator este ocupat de PNL, care a pierdut doi consilieri judeteni si unul municipal, ultimul loc fiind revendicat de PSD caruia lista de reprezentanti in CJ i s-a scurtat numai cu un nume.
Cu toate acestea, in contextul in care mai sint vreo doi ani pina la urmatoarele alegeri, cred ca este timp mai mult decit suficient pentru inca alte zeci de inlocuiri, demisii si alte transformari de acest gen, asa ca tot ce putem face este sa urmarim ce schimbari vor mai aduce timpurile care vin.