Directorul Apple a răspuns pentru prima oară ordinului FBI de a debloca telefonul celui care a comis un atac terorist în California la sfârşitul anului trecut. O asemenea acţiune ar fi ceva „rău pentru America", a motivat Tim Cook. Cazul se judecă într-un tribunal federal. Joi, Apple a introdus o moţiune prin care argumentează că guvernul își depășește astfel autoritatea legală și încalcă Primul Amendament al Constituției americane, care garantează libertatea de exprimare.
Directorul Apple a vorbit pentru prima oară despre scandalul în care este implicată firma sa, după ce a refuzat să dea curs ordinului judecătoresc prin care FBI îi cerea să spargă telefonul unui terorist. „Cazul ăsta nu este despre un telefon, este despre viitor. Miza este că guvernul poate cere Apple să scrie un program despre care credem că ar vulnerabiliza sute de milioane de utilizatori din toată lumea, inclusiv din SUA", a spus el.
Mai exact, Departamentul Justiţiei vrea ca Apple să creeze un program care să elimine protejarea parolei, astfel încât autorităţile să poată încerca un număr infinit de parole fără riscul de a şterge datele de dispozitiv.
„Ar fi echivalentul unui cancer pentru programe. Ar fi de rău augur, nu am scris un asemenea program şi nu o vom face", a spus Tim Cook, directorul Apple.
Telefonul pe care autorităţile vor să-l acceseze aparţinea lui Syed Rizwan Farook . Acesta a comis un atac terorist împreună cu soţia sa, în luna decembrie în San Bernardino, California. 14 oameni au murit şi 22 au fost răniţi.
Judecătorul în acest caz a solicitat mai multe detalii tehnologice, iar Apple urma să îşi prezinte vineri argumentele legale pentru care refuză ordinul judecătoresc.
Cazul a stârnit un uriaş interes, iar părerile sunt împărţite. În timp ce unii ţin partea FBI-ului şi spun că securitatea este cea mai importantă, alţii sunt de părere că acest caz poate crea un precedent periculos şi autorităţile ar folosi programul Apple să spioneze pe oricine deţine un iPhone.