Mii de copii din judeţ au pornit, ieri, pe drumul noului an şcolar. Profesorii s-au străduit să le facă intrarea cât mai plăcută, cu festivităţi înţesate de laude, felicitări, slujbe religioase şi urări. S-au deschis porţile tuturor unităţilor de învăţământ, chiar şi în acelea care n-au obţinut autorizaţii sanitare de funcţionare, care au toaletele în fundul curţii ori n-au apă curentă sau potabilă.
La Şcoala Gimnazială "Ion Creangă" (fostă 7), şcoala cu cel mai mare procent de promovabilitate din judeţ la Evaluarea Naţională, festivitatea a fost împărţită între clădirea de pe Campiniu, unde învaţă elevii din clasele I- IV şi clădirea fostului Liceu Forestier, de pe Bulevardul Independenţei, unde învaţă elevii din clasele V- VIII. Unitatea-mamă, reabilitată pe POR 2007-2013, cu sală de sport la mansardă şi cabinete metodice, cu termen de finalizare în 15 august 2015, nu are toate dotările făcute, motiv pentru care vor mai trece cel puţin două luni până când copiii din gimnaziu se vor putea întoarce în clasele reabilitate. De menţionat că Şcoala "Ion Creangă" este pe locul 17 pe ţară la promovabilitate la Evaluare, înaintea sa fiind doar licee.
Performanţa poate trăi şi la sat
Inspectorul şcolar general Cătălin Canciu a deschis, la 8.30, anul şcolar la Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci", liceul care a avut promovabilitate de sută la sută la examenul de bacalaureat din acest an. Ulterior, acesta s-a dus la Râmnicelu, unde 250 de copii au parte de un spaţiu modern de educaţie, unitatea fiind reabilitată din fonduri REGIO în 2011, cu o cofinanţare din partea Primăriei Râmnicelu, iar acum, cu 150.000 lei de la administraţia locală, are şi un teren destinat mai multor sporturi: fotbal, volei, handbal. "La Râmnicelu este cu adevărat o şcoală europeană. Deşi e în mediul rural, aici totul este modern, cu dotare performantă, spaţii aerisite, demne de un proces educaţional complet", ne-a declarat profesor Cătălin Canciu, inspector şcolar general.
De altfel, unitatea de la Râmnicelu are autorizaţie sanitară de funcţionare, având apă curentă potabilă şi canalizare cu fose septice. "Noi am primit mare ajutor de la Primărie. Şi la Constantineşti, unde avem o clasă simultană cu 15 elevi, unitatea e modernă, şi la Mihail Kogălniceanu avem o grădiniţă modernă. Am obţinut şi rezultate deosebite, copiii noştri fac volei, fotbal, handbal, oină. Anul trecut, la olimpiada de educaţie fizică şi sport, fetele din clasele I-IV au obţinut premiul întâi la fotbal feminin, iar cele de la gimnaziu, locul al doilea. Eu îi încurajez pe copii să facă sport, sport de performanţă, tocmai fiindcă aceasta este o oportunitate de a ieşi din mediul de la ţară. Avem copii cu rezultate bune şi la învăţătură şi ne bucurăm de înţelegerea consiliului local, care investeşte în educaţie", ne-a declarat Dragoş Mocanu, directorul şcolii din Râmnicelu, care este şi profesor de educaţie fizică şi sport.