* se întâmplă pe fondul silvic aflat chiar vizavi de municipiu, deși există legi care interzic acest lucru
Ploile şi căldura din ultima perioadă au favorizat creşterea ierbii, inclusiv în pădurile de pe malul Dunării. Şi cu toate că este interzis păşunatul în aceste zone, deja pe malul drept al Dunării (vizavi de ştrandul Brăilei) au fost văzute zeci şi zeci de capre, oi şi bovine – ce au venit nu doar să se adape ci au rămas și la păscut. După care, la peste o jumătate de oră, s-au retras în pădure, unde au continuat să pască nestingherite, deși, legal, este interzis pășunatul în domeniul forestier.
Potrivit precizărilor obţinute din partea conducerii Direcţiei Silvice Brăila, “Codul Silvic din România interzice păşunatul permanent (pe toată durata anului) în amenajările silvice, pentru a nu se distruge puieţii şi regenerarea naturală. Totuşi, pentru adăparea animaleleor, trecerea prin pădure până la o sursă de apă este condiţionată de o serie de factori. Cum ar fi: să fie secetă şi animalele să nu aibe o altă sursă de adăpare; iar pentru accesul la adăpat sunt necesare aprobări/derogări bine justificate şi întemeiate – obţinute de la autorităţile locale, cu respectarea anumitor trasee şi suprafeţe”. Şi, evident, fără distrugerea de terenuri şi culturi agricole, spaţii verzi etc. Referitor la cei care nu ţin cont de prevederile mai sus amintite, ei riscă (după caz) amenzi, suportarea pagubelor pricinuite sau chiar întocmirea de dosare penale”.
Reguli foarte severe sunt prevăzute şi pentru cei care pătrund ilegal şi abuziv cu animalele în păduri sau rezervaţii naturale protejate etc. Cândva, pentru asemenea fapte, animalele erau confiscate şi duse la “ocolul de gloabe”. Iar locuitorii din lumea Bălţii ştiu ce însemna acest lucru: după trei zile de neprezentare (la plata amenzilor, hranei şi ridicarea animalelor), rămâneai fără ele. În prezent, după cum se vede, nu prea se mai aplică legea...