Mergi la conţinutul principal

Cu 30.000 mai puțini brăileni!

* asta indică rezultatele preliminare ale recensământului recent încheiat * astfel, față de 2011, când populația stabilă a Brăilei număra 290.655 de locuitori, anul acesta, conform RPL 2021, județul nostru a înregistrat o scădere masivă a populației, de aproape 30.000 de persoane * nici la nivel național  situația nu este mai roz din punct de vedere demografic, în urmă 10 ani fiind  înregistrați cu un milion de locuitori mai mulți față de câți au fost centralizați la recensământul actual

 

 

 

În ultimii 10 ani, populația Brăilei a scăzut cu aproape 30.000 de persoane! Vorbim, mai exact de 29.214 mai puțini locuitori pe raza județul nostru, față de 2011, an în care Brăila număra o populație stabilă de 290.655 de persoane, conform Recensământului Populației și al Locuințelor (RPL2011). Anul acesta, în schimb, la încheierea RPL 2021, cifre statistice preliminare indică o populație de 261.441 de persoane, reprezentând total chestionare completate pentru persoane, înregistrate în perioada 14 martie - 31 iulie 2022, respectiv o pondere de 95,3% din populația rezidentă estimată la 01 decembrie 2021.

Și la Brăila, la fel ca în mai toată țara, cele mai multe chestionare au fost completate cu ajutorul cetățenilor care și-au introdus singuri datele în sistem, în etapa autorecenzării, restul fiind asigurat de către cenzori, prin interviuri față în față, în etapa colectării datelor la domiciliu, dar și la punctele fixe amenajate în acest scop.

După cum știți, pe 31 iulie 2022, a fost finalizată ultima etapa de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea cenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, cât și prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă. Astfel, după cum precizează Institutul Național de Statistică (INS), până la finalul zilei de 31 iulie a.c., ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane). După încheierea perioadei de colectare a datelor, conform art. 22 din O.U.G nr 19/2020, „se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuințele și clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice și administrative, pentru acele unități statistice pentru care nu există un formular completat cu date”, în conformitate cu metodologia prevăzută la art. 9 alin. (4).

Primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL 2021) vor fi diseminate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete și finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital, a fost al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989. ~ntregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor. ”Institutul Național de Statistică mulțumește populației României care a participat în număr foarte mare la procesul de recenzare. Această acțiune s-a desfășurat în condiții optime cu sprijinul  Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) care a oferit suportul tehnic și operațional. Recensământul s-a bucurat și de sprijinul activ al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) precum și de cel al primăriilor”, se arată într-un comunicat de presă al INS dat publicității. Dar, dacă la nivel declarativ totul a decurs ”optim”, în teren situația nu a fost întotdeauna favorabilă cenzorilor, care fie se loveau de multe uși închise și de refuzul oamenilor de a participa la recenzare, fie aceștia se plângeau de funcționarea greoaie a platformei la încărcarea datelor în sistem. Totuși, la Brăila nu s-a dat nicio amendă pentru refuzul participării la recenzare, ci doar avertismente, după cum ne informează Prefectura Brăila. În alte orașe, precum Oradea, Botoșani sau Tulcea, zeci de oameni care au refuzat să-i primească pe recenzori și nici nu s-au autorecenzat s-au trezit cu Poliția la ușă și au fost sancționați contravențional. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro