Cuțitar din Viziru, infractor periculos în țară și în străinătate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cuțitar din Viziru, infractor periculos în țară și în străinătate

• un individ din localitatea brăileană Viziru a atacat cu cuțitul un consătean, pe care l-a trântit în șanț, iar judecătorii au dispus arestarea pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe • în motivarea Judecătoriei Brăila se arată că inculpatul C. Cătălin (n.r. - nume postat pe site-ul instanței) este un om periculos, iar privarea de libertate  este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol • cuțitarul a încercat să se dea ”lovit”, în sensul că la audieri a spus că bărbatul agresat este cel care l-ar fi atacat cu cuțitul• judecătorul a reținut, însă, că este vorba despre o faptă gravă, care a fost săvârșită pe o stradă circulată din comună și prin folosirea unui obiect tăietor înțepător • în plus, inculpatul a fost eliberat din închisoare pe 22 iulie 2024, iar din cazier reiese că acesta a mai avut condamnări pentru fapte cu violență, inclusiv în străinătate

 

Infractor devenit «specialist» în infracțiuni cu violență, în țară și în străinătate. Un individ în vârstă de 30 de ani, din comuna Viziru, a dat un nou atac violent asupra unui consătean cu câțiva ani mai mare, pe o stradă circulată din localitate. Individul fusese la închisoare, însă în iulie anul acesta s-a eliberat și nu a stat liniștit prea mult timp.

Inculpatul  C. Cătălin (n.r. - nume postat pe site-ul instanței) este un om periculos, după cum au stabilit magistrații, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol. Cuțitarul a ajuns la arest săptămâna trecută, dar a încercat să își recapete libertatea, însă contestația formulată la Tribunalul Brăila i-a fost respinsă.

Oricum, individul a comis o nouă faptă cu violență, în stare de recidivă, astfel că în cazul în care se va stabili vinovăția acestuia pedeapsa va fi una mai mare.

 

Potrivit motivării Judecătoriei Brăila,  prin propunerea înregistrată pe rolul Judecătoriei Brăila, la data de 10 octombrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a formulat propunere de arestare a inculpatului C. Cătălin (n.r. - nume postat pe site-ul instanței), cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

După cum au stabilit anchetatorii, la data de 8 octombrie, în jurul orei 20.20, inculpatul se afla pe o stradă din comuna Viziru, județul Brăila, iar cu ajutorul unui obiect tăietor înțepător, respectiv un cuțit, i-a aplicat mai multe lovituri unui consătean – S.D., în diferite regiuni ale corpului. Partea vătămată a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un număr de 7-8 zile de îngrijiri medicale.

La data de 9 octombrie, a fost înregistrată  la Parchetul pe lângă Judecătoria Brăila plângerea formulată de bărbatul agresat , care a arătat că în seara anterioară consăteanul Cătălin i-a aplicat lovituri cu un obiect ascuțit în zona pieptului și a coapselor, provocându-i leziuni pentru care a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Judecătorii au constatat că în cauză sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru luarea măsurii arestării preventive a inculpatului. ”Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal. Orice măsură preventivă trebuie să fie proporțională cu gravitatea acuzației aduse. Judecătorul apreciază că în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că persoana față de care se efectuează acte de urmărire penală a săvârșit faptele pentru care este cercetat. În ceea ce privește condiția ca pedeapsa prevăzută de lege să fie de 5 ani sau mai mare, se reține că aceasta este îndeplinită întrucât pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe este prevăzută pedeapsa închisorii de la 8 luni la 6 ani și 8 luni. Totodată se constată că la dosar există elemente din care rezultă că privarea de libertate a inculpatului este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică , măsura arestării preventive fiind proporțională cu gravitatea acuzației aduse și necesară pentru realizarea scopului urmărit. În ceea ce privește evaluarea gravității faptei, judecătorul reține că este vorba despre o faptă gravă, care a fost săvârșită pe o stradă circulată din comună și prin folosirea unui obiect tăietor înțepător”, se arată în motivarea judecătorilor.

 

Inculpatul care a comis fapta de o gravitate sporită a încercat să dea vina pe consăteanul agresat

Audiat în cursul urmăririi penale, arată magistrații, inculpatul a recunoscut în parte aspectele reținute în propunerea de arestare preventivă susținând că persoana vătămată este cea care l-ar fi atacat cu cuțitul, context în care inculpatul a îmbrâncit-o și apoi persoana vătămată a căzut în șanțul de pe marginea drumului.  Inculpatul i-a luat atunci celuilalt bărbat cuțitul și susține că l-a înțepat doar în zona picioarelor.

În ceea ce privește susținerile inculpatului, judecătorul constată că aspectele invocate de acesta nu sunt susținute de probele administrate în cauză până la acest moment procesual. Cu privire la persoana inculpatului se reține faptul că acesta are antecedente penale , fiind reținută și starea de recidivă postexecutorie. Printr-o sentință penală a Judecătoriei Galați,  rămasă definitivă în iulie 2023, inculpatul  a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani, o lună și 10 zile închisoare, fiind eliberat la termen la data de 22 iulie 2024. Din fișa de cazier judicar se mai constată că inculpatul a mai avut condamnări pentru fapte cu violență, inclusiv în străinătate”, au mai stabilit judecătorii.

Potrivit reprezentanților instanței, modalitatea în care prezenta faptă ar fi fost săvârșită denotă o gravitate sporită și o periculozitate ridicată a inculpatului, acesta dând dovadă de o îndrăzneală infracțională și de un comportament ce nu ține cont de normele elementare de orânduire socială.

Judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că măsura arestului preventiv a inculpatului este necesară în vederea protejării persoanei vătămate, dar și în vederea asigurării bunei desfășurări a urmăririi penale în continuare. Atfel se dispune arestarea pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 10 octombrie și până la începutul lunii noiembrie. ”Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. În temeiul art. 226 alin. 1 şi 2 Cod de procedură penală, dispune arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 10.10.2024 până la data de 08.11.2024 inclusiv, a inculpatului C. Cătălin (....) cercetat pentru săvârşirea infracțiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art.193 Cod penal. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului. Se comunică măsura arestării preventive locului de deţinere – Centrul de Reținere și Arest Preventiv al I.P.J. Brăila”, este soluția primei instanțe, din data de 10 octombrie.

Ulterior, după ce inculpatul a formulat contestație împotriva măsurii preventive, dosarul a ajuns la Tribunalul Brăila unde s-a dat soluția finală. Individul nu a scăpat din spatele gratiilor, întrucât magistrații au respins ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul C. Cătălin împotriva încheierii pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila. ”Menţine, ca legală şi temeinică, încheierea contestată (n.r. - arestul preventiv). Definitivă”, au decis magistrații instanței superioare la ședința din data de 15 octombrie.

Vinovăția și o eventuală pedeapsă cu închisoarea pentru inculpatul pus pe comiterea de fapte agresive va fi stabilită de procurori și judecători. Rămâne de văzut dacă inculpatul se va muta din nou la închisoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro