CSM vrea să-i ştie pe ofiţerii acoperiţi din Justiţie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CSM vrea să-i ştie pe ofiţerii acoperiţi din Justiţie

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să sesizeze CSAT în vederea verificării tuturor magistraţilor pentru a stabili dacă sunt sau nu ofiţeri sub acoperire ai vreunui serviciu de informaţii. Membrii Consiliului au convenit şi trimiterea la CSAT a tuturor declaraţiilor date în formă autentică de judecători şi procurori.
Hotărârea CSM vine după solicitarea formulată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), care a cerut „demersuri necesare" pentru identificarea şi eliminarea eventualilor ofiţeri acoperiţi din magistratură şi clarificări de la Serviciul Român de Informaţii, inclusiv în ceea ce priveşte noţiunea de „câmp tactic" când vine vorba despre justiţie şi care sunt mijloacele prin care serviciul operează în respectivul „câmp tactic".
„SRI trebuie, de asemenea, să explice care este cadrul legal ce permite acestui serviciu să îşi menţină „interesul/ atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze", în ce constă în mod efectiv acest „interes", care sunt limitele sale, de ce garanţii este însoţit şi ce control se exercită asupra sa", a menţionat UNJR, citat de agerpres.ro.

Afirmaţiile fostului şef al statutului

UNJR a arătat că prima solicitare vine în urma afirmaţiilor fostului şef de stat, conform cărora, până în 2004, au existat „ofiţeri acoperiţi printre magistraţi", aceştia fiind „şantajabili" din cauza faptului că au încălcat Constituţia din 1991. „Aceste declaraţii ale unui fost preşedinte sunt zguduitoare, deoarece afirmă că până în 2004 se ştie că au existat persoane în rândul magistraţilor care au încălcat legea sistematic, fiind în conflict de interese. Acelaşi fost şef al Consiliului Suprem de Apărare al ţării afirmă că după 2004 a cerut serviciilor să îi retragă pe cei acoperiţi din justiţie, însă nu ştie dacă acest lucru s-a întâmplat", subliniază comunicatul.
Potrivit UNJR, prin folosirea acestei „vulnerabilităţi", speculată repetat în spaţiul public, se formează „un nou tip de presiune pe justiţie", care afectează negativ munca fiecărui magistrat, prin aceea că se inoculează opiniei publice percepţia că aceşti magistraţi nu ar fi independenţi.
„A doua solicitare către CSM vine în urma unui interviu dat de directorul Direcţiei Juridice a SRI, care escaladează afirmaţiile fostului preşedinte şi afirmă că instanţa de judecată a devenit „câmp tactic" de operaţiuni al serviciilor de informaţii. De asemenea, acesta afirmă în acelaşi interviu că „în prezent ne menţinem interesul/ atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze din instanţă", a menţionat UNJR. Înţelegând importanţa misiunii pe care SRI o are în prezervarea securităţii naţionale, UNJR subliniază că „orice depăşire a acestui cadru legal nu face decât să vulnerabilizeze atât sistemul judiciar, cât şi însuşi serviciul de informaţii".

Declaraţii care nu au fost verificate

„UNJR consideră că declaraţiile menţionate ridică o îndoială întemeiată asupra independenţei întregului sistem judiciar, iar neîncrederea creată poate fi înlăturată numai prin verificarea temeinică şi reală a declaraţiilor date anual de magistraţi cum că nu sunt şi nu au fost ofiţeri acoperiţi, cu consecinţa înlăturării din magistratură a celor ce au încălcat această obligaţie", mai menţiona UNJR. Uniunea a atras atenţia că Legea magistraţilor, în vigoare de peste zece ani, obligă judecătorii şi procurorii să dea declaraţii anuale pe proprie răspundere că nu sunt lucrători de niciun fel ai serviciilor de informaţii. „Până în prezent, însă, nu s-a făcut o verificare a acestor declaraţii", a arătat UNJR.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro