Consiliul Superior al Magistraturii a finalizat, în ziua de 29 martie, concursul pentru procurorii inspectori. Printre aceştia nu se numără nici un brăilean, însă a promovat în funcţie un procuror al Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.
Astfel, funcţiile de inspectori procurori au fost ocupate de Aciu Georgel, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti; Balcan Cristina Daniela, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti; Ioana Cornel, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti; Rădescu Elena, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Sutiman Camelia, procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie; Vintilă Laurenţiu, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti; Manea Tamara, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi; Dicu Răzvan Cosmin, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov.
Inspectorii numiţi în urma concursului au un mandat de 6 ani în această funcţie.
Noii judecători inspectori
CSM a desemnat şi noii judecători inspectori la serviciul Inspecţiei Judiciare pentru judecători. Au fost numiţi Roşu Petru, judecător la Curtea de Apel Bucureşti; Mihail Dragoş Mihail, judecător cu grad de tribunal la Judecătoria Ploieşti; Marcovici Dantes, judecător la Curtea de Apel Bacău; Răducu Olimpia Louysse, judecător la Tribunalul Bucureşti; Bădoiu Cătălin Gabriel, judecător la Tribunalul Bucureşti; Alexandru Mihaela, judecător la Curtea de Apel Bacău; Mocanu Elisabeta, judecător la Tribunalul Bucureşti; Popescu Aida Oana, judecător la Tribunalul Bucureşti; Giurcă Teodora, judecător la Tribunalul Bucureşti; Onişor Mihai Daniel, judecător la Tribunalul Neamţ; Grosu Floarea, judecător la Curtea de Apel Tg. Mureş; Muşat Mihaela Simona, judecător la Tribunalul Ialomiţa; Vasiliu Cravelos Rica, judecător la Tribunalul Iaşi.
Potrivit Legii 24/2012 inspectorii judecători recent numiţi au un mandat de 6 ani, funcţionează independent şi imparţial şi au atribuţii de control. Aceştia exercită cercetarea disciplinară şi acţiunile disciplinare faţă de judecători; efectuează verificări la instanţele de judecată în limitele impuse de lege; verifică eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţei. Tot ei verifică sesizările adresate Inspecţiei Judiciare sau sesizările din oficiu în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor, inclusiv a celor care sunt membri CSM. În plus, aceştia efectuează orice alte verificări sau controale dispuse de Plenul CSM, secţiile CSM sau de inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare.