Sectia de judecători a CSM a dispus ca instanţele să comunice Inspecţiei Judiciare, până la 31 octombrie, planul de acţiune privind dosarele mai vechi de 10 ani de la data înregistrării, precum şi cele de mare corupţie înregistrate acum minimum cinci ani. Conform deciziei luate în această săptămână de Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), instanţele trebuie să transmită Inspecţiei Judiciare şi modul de implementare a măsurilor dispuse astfel încât să fie eficientizat actul de justiţie.
Mai mult, fiecare judecător va trebui să îşi stabilească o agendă de lucru referitoare la controlul şi gestionarea dosarelor pe care le are în lucru. Astfel, magistraţii trebuie să aibă în vedere prioritizarea soluţionării cauzelor aflate în lucru în funcţie de vechimea acestora.
În urma datelor transmise, Inspecţia Judiciară va realiza un raport care va fi prezentat Secţiei de judecători a CSM. În cazul în care va fi necesar, inspectorii judiciari vor putea chiar să declanşeze cercetări disciplinare împotriva judecătorilor care au tergiversat soluţionarea dosarelor.
CSM a luat deja o măsură similară, conform căreia unităţile de parchet, inclusiv DNA şi DIICOT, care nu vor soluţiona dosarele penale mai vechi de cinci ani într-un termen rezonabil vor fi trase la răspundere, dacă inspectorii judiciari vor constata că aceste întârzieri au la bază motive imputabile.
Inspecţia Judiciară a realizat un raport având ca obiect "verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării". Acest raport a fost aprobat de Secţia pentru procurori a CSM. Verificările au fost efectuate de către inspectorii judiciari în perioada 10 martie -11 aprilie. Ele au fost realizate după ce, din analiza datelor statistice, a rezultat că la sfârşitul anului 2013 la nivelul Ministerului Public erau înregistrate 3.799 de dosare mai vechi de cinci ani de la data înregistrării, cele mai multe fiind la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, respectiv 1.700.
Potrivit aceloraşi date statistice de la Parchetul de pe lângă instanţa supremă, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, existau 56 de astfel de dosare, la Direcţia Naţională Anticorupţie erau 52 de cauze, iar la DIICOT existau 234 de dosare mai vechi de cinci ani de la data sesizării.