• prin Proiectul Educațional Intercultural ”Orizont 2024”, derulat în perioada aprilie - iunie, cu sprijinul Liceului de Arte ”Hariclea Darclee”, 25 de adulți și 20 de copii care fug de ororile războiului au făcut cursuri de prim ajutor, au vizitat mai multe instituții de cultură și au participat la tot felul de activități recreative • totodată, participanților le-au fost oferite ședințe de sprijin psihologic pentru diminuarea traumelor, creșterea nivelului de încredere și a stimei de sine pentru adaptarea mai bună în societatea românească
Filiala Brăila a Societății Naționale de Cruce Roșie din România și Liceul de Arte ”Hariclea Darclee” au derulat, în perioada aprilie - iunie a.c., Proiectul Educațional Intercultural ”Orizont 2024, prin care le-a fost oferit un sprijin moral și educațional unor refugiați ucraineni din zonele Harkov, Odessa și Ismail. ”Mame, bunici și copii au trecut și trec printr-o mare cumpănă, iar proiectul a venit în întâmpinarea lor, mai exact a unui numar de 45 de persoane, dintre care 25 adulți ucraineni cu vârste între 33 – 72 ani, 20 copii ucraineni cu vârste între 4-16 ani, dintre care 5 copii cu dizabilități și cerințe educaționale speciale. Acestora li s-au adăugat și zece copii români”, ne-a informat Floarea Focșa, directorul Crucii Roșii Brăila.
Astfel, la inițiativa Filialei Brăila a Crucii Roșii și cu sprijinul conducerii Liceul de Arte ”Hariclea Darclee”, Brăila, a 13 cadre didactice, 10 voluntari ai filialei și a 81de elevi ai liceului, dornici să vină in ajutor, s-au organizat o gamă largă de activități: ”Cromatici din anotimpul prieteniei”, ”Modelăm împreună o lume mai bună”, ”Teatrul fără frontiere”, ”Portativele prieteniei” și ”Prietenia în pași de dans”. Toate aceste activități ale proiectului s-au desfășurat pe parcursul a trei luni, în perioada aprilie-iunie, în sălile de clasă din corpurile C, D și E, în cabinetele de specialitate ale Liceului de Arte ”Hariclea Darclee” și anume în sălile de Modelaj, Arta actorului și Coregrafie, astfel încât atât adulții cât și copiii ucraineni să se simtă într-o mare familie.
”Socializarea, îmbogățirea abilităților practice și artistice au fost țintele noastre. Pe lângă activitățile artistice s-au desfășurat și ateliere de învățare a limbii române prin metode moderne, nonformale cu tematici vizând: ”Învățarea alfabetului latin”, ”Elemente ale unui vocabular uzual” și ”Elemente de comunicare în Limba română”. Activitățile în aer liber au constat în diverse vizite la centre culturale care au avut ca tematica generală: ”Brăila, noul meu cămin- cultură și istorie locală” cum ar fi: Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, Muzeul de Artă “Nicăpetre”, Muzeul de Istorie Carol I, Muzeul de Istorie Secția de Etnografie locală, Catedrala Nașterea Domnului Brăila, Mănăstirea Sf. Mc. Pantelimon și Muzeul Mănăstirii Sf. Mc. Pantelimon, la care s-a adăugat și o excursie la Salina Târgu Ocna, din județul Bacău cu tema: ”Vizitez și cunosc România- tradiții și istorie românească”, ne-au informat organizatorii.
De Ziua Internațională a Copilului a fost vizionat un film de animație la Cinema City Brăila.
Crucea Roșie - Filiala Brăila a asigurat masa gratuită o dată sau de două ori pe săptămână și o serie de cursuri de sprijin, precum: ”Cursul de reducere a riscurilor la dezastre” și ”Cursul de Prim ajutor”. ”Cursul Atelierul meseriașilor IT” desfășurat la sediul filialei a constat în aplicații practice cum ar fi: instalare programe uzuale si ateliere ARDUINO. Tot Crucea Roșie a intermediat și oferirea unor sedințe de sprijin psihologic pentru diminuarea traumelor, creșterea nivelului de încredere și a stimei de sine pentru adaptarea mai bună în societatea românească. Partea a doua a atelierului psihologic a constat în consilierea pentru întocmirea unui CV European, necesar în găsirea unui loc de muncă.
Serbarea prieteniei a încheiat activitățile proiectului, moment în care toți beneficiarii au primit adeverințe de participare.
”Vă mulțumesc foarte mult pentru ajutorul acordat în învățarea limbii române și a învățării despre manevrele de acordare a primului ajutor de bază. Vă mulțumesc pentru răsfăț, pentru comunicare și prieteni noi si buni. Mulțumesc pentru excursiile interesante. Domnul să vă binecuvânteze!”, le-a transmis organizatorilor Fatchenko Olena, una dintre beneficiarele proiectului.