Crucea Roşie - filiala Brăila a tras linie după un an plin de acţiuni: peste 200 de familii defavorizate ajutate cu alimente şi haine, poziţii bune în concursurile naţionale la care au participat voluntarii filialei, dar şi zeci de persoane care au reuşit să-şi găsească un loc de muncă după ce au urmat cursurile organizate de instituţie.
Voluntarii de la Crucea Roşie au adus bucurie pe chipurile multor copii, dar şi ale părinţilor acestora, prin micile ajutoare oferite fie cu ocazia sărbătorilor, fie în zile obişnuite. În preajma Paştelui, 74 de familii au primit alimente de bază, îmbrăcăminte şi încălţăminte. De Crăciun, zeci de copii au primit cadouri de la Moş, iar părinţii lor alimente neperisabile. De precizat că o parte dintre micuţi proveneau din familii nevoiaşe, din cartiere mărginaşe ale municipiului, însă aveau rezultate bune la învăţătură.
Zeci de elevi din opt şcoli gimnaziale şi opt grădiniţe din localităţile Viziru, Zăvoaia, Salcia Tudor, Tufeşti, Stăncuţa, Râmnicelu, Bărăganu şi Bordei Verde au primit produse de igienă personală, acţiunea având scop educativ.
Pe lângă copii, au mai fost ajutate 40 de familii ale veteranilor de război şi urmaşii acestora şi 78 de familii de bătrâni ori familii cu mulţi copii din municipiu. Valoarea totală a ajutoarelor oferite în 2015 de Crucea Roşie - filiala Brăila a fost de peste 20.000 lei.
Ajutor material din partea filialei l-a primit şi familia unui tânăr brăilean mort în incendiul din clubul "Colectiv".
O altă reuşită cu care se mândresc voluntarii este aceea că au învăţat 83 de persoane din agenţii economice şi instituţii să acorde primul ajutor, prin intermediul cursurilor de instruire organizate. De asemenea, alte 68 de persoane s-au calificat, după ce au urmat cursurile de "soră voluntară de Cruce Roşie" şi "infirmieră". Pe lângă acestea, voluntarii brăileni s-au implicat şi în perfecţionarea a 16 asistenţi personali pentru persoane cu handicap grav, din oraşul Însurăţei.
Pentru a demonstra că sunt buni în ceea ce fac, voluntarii de Cruce Roşie Brăila au participat şi la câteva concursuri specifice domeniului în care activează. Spre exemplu, la faza naţională a competiţiei "Sanitarii pricepuţi", au ocupat locul 10 din 47 de filiale participante. Iar la concursul "Dezastre şi prim ajutor", ai noştri reprezentanţi au câştigat locul 5 pe ţară. După asemenea reuşite, filiala a reuşit să organizeze împreună cu Direcţia pentru Tineret şi Sport tabăra de pregătire şi instruire în acordarea primului ajutor de bază pentru elevii claselor a VII-a şi a VIII-a, din şcolile gimnaziale din comuna Stăncuţa şi satul Cuza Vodă.
2016, anul proiectelor măreţe şi aniversarea a 140 de ani de la înfiinţarea Crucii Roşii
Pentru anul acesta, reprezentanţii filialei brăilene şi-au propus să realizeze mai multe proiecte menite să vină în sprijinul locuitorilor municipiului şi judeţului. Printre cele mai importante se numără un proiect în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, de instruire a cadrelor didactice pentru a putea acorda elevilor primul ajutor în caz de urgenţă şi ridicarea gradului de instruire a persoanelor din judeţ pentru a dobândi o calificare şi a obţine un loc de muncă. De asemenea, voluntarii au început să strângă lucruri folositoare, pe care să le ofere populaţiei în caz de dezastre naturale sau fenomene meteo extreme. Şi, pentru că au nevoie de sprijin financiar în activităţile lor, vor încerca să sensibilizeze agenţii economici locali şi asociaţiile patronale care îi reprezintă pentru a ajuta financiar Crucea Roşie - filiala Brăila, pentru că "dar din dar se face Raiul".
"În acest an, pe 4 iulie se împlinesc 140 de ani de la înfiinţarea Crucii Roşii. Cu această ocazie, ne-am propus să ajutăm mai mulţi oameni decât în anii anteriori, să venim în sprijinul celor aflaţi la nevoie, dar şi să-i învăţăm, în special pe copii, să acorde primul ajutor, un lucru vital în viaţa de zi cu zi", ne-a declarat preşedintele Crucii Roşii - filiala Brăila, col. Emil Constantin, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila.