Acest articol se adresează mai ales celor care nu găsesc soluţii de petrecere a timpul liber în oraşul Brăila.
Joi, 25 octombrie, orele 19:00. La Teatrul “Maria Filotti” a avut loc concertul orchestrei de cameră “George Cavadia” sub bagheta lui Petrea Gogu şi având ca solist pe violonistul Alexandru Tomescu. La doi ani de la înfiinţare, credem că acesta a fost adevăratul examen de maturitate al orchestrei, trecut cu brio. Prezenţa unui solist de talia lui Alexandru Tomescu şi faptul că Radio România Muzical a anunţat concertul folosind formula “cea mai tânară orchestră de cameră din România” confirmă saltul valoric al colectivului muzical brăilean şi aşază orchestra pe harta muzicii culte din România.
Sâmbătă, 27 octombrie, orele 18:00. Spectacolul cu celebra piesă “Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionescu, care se joacă neîntrerupt la Paris de peste 60 de ani, a fost pus în scenă recent şi la Teatrul “Maria Filotti” în regia lui Radu Iacoban. Ţinând cont că piesa a avut atâtea şi atâtea montări, e greu de imaginat o soluţie regizorală nouă. Şi totuşi Radu Iacoban reuşeşte să aducă o viziune proaspătă şi coerentă asupra unui text dramatic greu de stăpânit. Foarte bună prestaţia celor şase actori ai teatrului brăilean, care evoluează în această piesă ca o echipă.
Sâmbătă, 28 octombrie, orele 12:00. A avut loc vernisajul expoziţiei “Anticării” a pictorilor Hugo şi Walter Mărăcineanu, tată şi fiu, la Galeriile de artă. Dacă Hugo Mărăcineanu este un artist cunoscut publicului brăilean, Walter este doar la a doua expoziţie la Brăila. Şi surprinde în modul cel mai plăcut cu o pictură care are marea calitate de a induce o stare de linişte şi bună dispoziţie privitorului. Într-o lume a imaginilor care mai de care mai stridente şi mai violente, pictura lui Walter Mărăcineanu merge direct la suflet.
Săptămâna 26 octombrie -1 noiembrie. La cinematograful “Central” rulează filmul “O afacere de familie” care a câştigat marele premiu la Cannes în 2018. Este o poveste emoţionantă a unui grup format din 3 femei, doi copii şi un bărbat care trăiesc împreună fără a fi o familie în sens legal, dar formând o adevărată familie prin felul cum se comportă unii cu alţii. Un film care merită văzut pentru că e regizat de cel mai bun regizor japonez al momentului şi pentru că în societatea românească au avut loc recent discuţii aprinse privind statutul familiei tradiţionale.
Am ales 4 manifestări culturale desfăşurate pe durata a câtorva zile în Brăila în 4 domenii distincte: muzică, teatru, film, pictură. Vi se pare puţin? Am vrut să arătăm astfel că oraşul, în ciuda problemelor economico-demografice, are o viaţă culturală bogată şi de bună calitate. Și să îndemnăm brăilenii să participe la astfel de evenimente de înaltă ţinută artistică.
Urmează, în perioada 1-3 noiembrie, festivalul “Mihail Sebastian”…