Mergi la conţinutul principal

Criza a strâns robinetul veniturilor către bugetul general al statului

Tot mai puţini bani pentru bugetul consolidat al statului. Pe fondul crizei economice internaţionale, reflectată şi la nivel naţional, turaţia motoarelor agenţilor economici locali a scăzut. În mod evident, scăderea ritmului activităţilor economice generatoare de obligaţii fiscale a condus la micşorarea încasărilor la bugetul de stat general consolidat. O dovedesc în mod clar datele statistice la semestru privind colectarea banilor la buget, întrucât veniturile atrase din judeţul nostru sunt în scădere la finele lunii iunie din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009. Cu alte cuvinte, criza s-a adâncit şi mai mult, acum, după aproape doi ani de la primul semn că şi economia românească se va reseimţi sub rafalele efectelor negative. De altfel, şi aparatul de colectare al Finanţelor locale ar urma să intre la apă, printr-o viitoare desfiinţare a 3 administraţii financiare la nivel de comune.

Potrivit datelor prezentate de conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Brăila, în primele 6 luni ale anului în curs au fost realizate venituri de 390,3 milioane lei, în scădere cu aproximativ 10 procente faţă de realizările din 2009, când veniturile colectate au fost de 438,1 milioane lei. "Pe întreg semestrul I al acestui an, veniturile colectate, după cum se observă, sunt mai mici în comparaţie cu semestrul I din 2009, însă dacă ne raportăm la programul lunar stabilit de către ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) în sarcina instituţiei noastre, se poate observa o depăşire a prognozelor", a explicat directorul executiv al DGFP Brăila, Ilie Decă, punctând că programul de încasări stabilit de ANAF a fost corelat cu efectele crizei economico-financiare prin care trece mediul de afaceri român, inclusiv cel din judeţul nostru. Revenind la situaţia statistică prezentată de Ilie Decă în cadrul Colegiului Prefectural de ieri, din totalul de 390,3 milioane lei venituri colectate la bugetul general consolidat, cele mai mari sume provin din asigurările sociale de stat (145,4 milioane lei), dar şi din impozitul pe profit, impozitul pe venit, TVA şi accize. În detaliu, impozitul pe profit colectat de la începutul anului a fost de aproape 29 milioane lei, în scădere cu aproape 8% faţă de 2009, în timp ce 90,6 milioane lei au fost plăţi efectuate de către contribuabilii locali cu titlu de impozit pe venit (97,5 milioane lei în semestrul I 2009). La capitolul TVA, însă, se înregistrează cea mai mare descreştere în comparaţie cu primele 6 luni din 2009. Concret, în acest an, colectările au fost de 46,3 milioane lei, în scădere cu aproape 30% faţă de 2009 când, pe primul semestru, au fost încasate 65,4 milioane lei, o explicaţie a fenomenului fiind aceea a reducerii generale a consumului de bunuri şi servicii, practic o comprimare a pieţei locale în comparaţie cu situaţia primelor 6 luni de criză din 2009.

Tot legat de efectele crizei ar mai trebui adăugat că la nivel naţional majoritatea ministerelor şi-au stabilit propriile planuri de reducere a cheltuielilor bugetare, una dintre soluţiile vizate fiind reorganizarea instituţiilor subordonate. În acest context, ar fi interesant de menţionat că Finanţele locale au anunţat că urmează a fi desfiinţate cele 3 Administraţii Financiare din comunele Viziru, Dudeşti şi Movila Miresii, personalul angajat urmând a fi redistribuit în cadrul aparatului DGFP Brăila. În ceea ce priveşte contribuabilii arondaţi celor 3 structuri ce ar urma să fie desfiinţate, directorul executiv al DGFP Brăila, Ilie Decă, a explicat că şi aceştia vor fi redistribuiţi, cel mai probabil către cele 3 administraţii ale oraşelor Făurei, Ianca şi Însurăţei. De asemenea, sursa citată a mai adăugat că reducerea numărului de personal va continua prin pensionările salariaţilor instituţiei. La semestru, DGFP Brăila avea puţin peste 430 de angajaţi, care administrau aproape 15.000 de contribuabili persoane juridice, plus încă 10.604 persoane fizice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro