Pe lângă încărcătura religioasă a Sărbătorilor Pascale, pentru salariaţi acest moment înseamnă şi premierea pe care în mod tradiţional angajatorii o acordă. Fie că este vorba despre bani cash, bonuri de masă ori tichete cadou, angajaţii îşi pun speranţele în fiecare an pe prima de Paşti care să le uşureze din povara cheltuielilor de sezon pe fondul unui buget familial de cele mai multe ori intrat la apă din cauza crizei pe care o traversează economia. Din informaţiile prezentate de organizaţiile sindicale ale companiilor reprezentative în plan local rezultă că în majoritatea cazurilor prima rămâne doar un vis frumos. Cu alte cuvinte, adio tichete cadou, bonusuri în bani ori miel şi cozonac acordate până în urmă cu aproape 2 ani de angajatorii cu dare de mână! Totuşi, în sectorul de stat există excepţii, în sensul că anumite categorii de bugetari au o şansă reală să primească o bonificaţie sub forma unei tranşe din cel de-al 13-lea salariu.
Zona privată ocolită de Iepuraş
Pe fondul crizei economice şi financiare, brăilenii care lucrează în sistemul privat au ajuns să se bucure că încă au un job şi şi-au luat gândul de la prime, fie că e vorba de bonificaţii cu ocazia Sărbătorilor Pascale, de Crăciun sau de Mărţişor. Companii care până în urmă cu doi ani îşi "fericeau" angajaţii cu mici "atenţii" de Paşti au ajuns în prezent să dea din umeri când vine vorba despre prime. Din datele oferite de sindicaliştii brăileni sunt puţine cazurile în care nu este clarificată situaţia privind primele. De exemplu, la acest moment doar la "Hercules" se negociază pe tema acordării unor bonificaţii, liderul sindical punctând că răspunsul administraţiei companiei nu este un NU hotărât. Mult mai precisă este situaţia în cazul SC "Braicar", "Promex", "Braiconf", "Electrica" ori Compania de Utilităţi Publice Dunărea unde NU-ul este categoric. De asemenea, după cum au explicat surse din cadrul CEC Bank, nici salariaţii instituţiei bancare nu vor primi o primă în acest an. În mod evident, este de aşteptat ca Iepuraşul să-i "sară" şi pe dealerii auto ori salariaţii din sectorul imobiliare, domenii greu încercate de criză. Explicaţia este simplă: scăderea vânzărilor a avut repercusiuni directe asupra lefurilor, cunoscut fiind faptul că pentru mulţi dintre aceşti salariaţi grosul veniturilor salariale venea din comisioanele aferente vânzărilor. Mai trebuie menţionată aici încă o categorie de salariaţi ale căror prime atât de Paşti cât şi de Crăciun au fost introduse în salarii, aşa cum este cazul la SC "CET" ori la Petrom.
Există, totuşi, situaţii în care unii angajatori fac un efort financiar, constrânşi fiind de prevederile Contractelor Colective de Muncă pe Unitate, astfel încât să nu lase să treacă neobservat momentul. Este cazul Şantierului Naval "STX Ro Offshore" Brăila sau SC "Laminorul", unde urmează să fie acordate prime brute în valoare de 486 lei, respectiv un pic mai mare în cazul "Laminorul" adică 572 lei. Nu vor mai fi cadouri din partea sindicatelor, iar navaliştii vor avea liber doar prima şi a doua zi de Paşti.
Profesorii aşteaptă al 13-lea salariu înainte de Paşti
La funcţionarii publici situaţia este mai complicată, în sensul că unele categorii de bugetari nu primesc prime în vreme ce alţii se anunţă a fi mai norocoşi. De exemplu, în aparatul admnistrativ local, nici nu se pune problema acordării vreunei prime, după cum a explicat primarul Aurel Simionescu. În schimb, funcţionarii din Finanţe au speranţa că luna aceasta le va fi acordată o a doua tranşă din cel de-al 13-lea salariu. În ce priveşte profesorii, deşi în unele judeţe salariul al 13-lea s-a dat de mult, brăilenii încă nu au beneficiat de acest venit. La presiunile liderilor sindicali, angajaţii din sistem au promisiuni din partea Primăriei că vor primi acum aceşti bani. Directorii şcolilor au toate documentele întocmite şi aşteaptă undă verde la Primărie. Liderul Sindicatului Învăţământ Brăila, Valeriu Partene, a precizat că pe 2 aprilie, adică astăzi, pe cardul tuturor angajaţilor va fi transferată suma aferentă salariului al 13-lea.