Mergi la conţinutul principal

Criza sângelui loveşte o campioană. Donează viaţă pentru Adelina!

• Adelina Gavrilă (actualmente Adelina Oancea), una dintre cele mai valoroase sportive din istoria atletismului brăilean, are nevoie de noi • sportiva medaliată la europenele şi mondialele de juniori şi tineret va naşte pe 2 august cel de-al doilea copil • însă pentru a-şi putea ţine bebeluşul în braţe, Adelina trebuie să treacă cu bine peste operaţia de cezariană • sarcina prezintă o complicaţie gravă şi rar întâlnită - placenta previa percreta - ce poate conduce la o hemoragie puternică după naştere • însă Adelina este pregătită pentru ceea ce urmează, iar medicii sunt încrezători • tot ce îi lipseşte este sânge de tip 0 pozitiv • persoanele care doresc să ajute o pot face mergând să doneze la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila, strada Strada Radu S. Campiniu nr. 25 • puteţi dona indiferent de grupa sanguină pe care o aveţi, deoarece se va face conversia

 

Adelina Oancea Gavrilă, atleta din Brăila care a făcut istorie în proba de triplusalt la campionatele europene şi mondiale, se află acum într-un moment dificil şi are nevoie de ajutorul nostru. În câteva zile ea va aduce pe lume cel de-al doilea copil, un băieţel, după ce în urmă cu 3 ani a fost binecuvântată cu primul copil. Însă pentru a-şi putea strânge puiul la piept, Adelina are nevoie urgentă de sânge. Sarcina prezintă o complicaţie rară, placenta previa percreta, o complicaţie care se produce atunci când vasele de sânge şi alte părţi ale placentei se dezvoltă prea profund în peretele uterin, chiar până la nivelul vezicii urinare. Dacă în mod normal placenta se desprinde de peretele uterin după naştere, în cazul acestei afecţiuni, o parte sau toată placenta rămâne fixată de peretele uterin, ceea ce poate conduce la o hemoragie puternică după naştere. Operaţia de cezariană se va realiza la Spitalul Sanador din Bucureşti, acolo unde medicii au mai întâlnit mămici aflate în situaţia Adelinei şi pe care au reuşit să le salveze. Fosta mare sportivă este pregătită pentru ceea ce urmează, însă dacă se va ajunge la hemoragie are nevoie de sânge grupa 0 pozitiv. Persoanele care vor să o ajute pe fosta mare campioană să devină mămică pentru a doua oară o pot face mergând să doneze “lichidul vieţii” la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila.

 

SOS ADELINA!

Aşa cum îi stă în fire unei mari campioane, Adelina a anunţat prin intermediul prietenilor că este pregătită pentru operaţia de cezariană ce este programată pe 2 august la un spital privat din Capitală. Însă pentru ca totul să decurgă în concordanţă cu aşteptările medicilor, fosta atletă are nevoie de sânge grupa 0 pozitiv. Cotidianul “Obiectiv” îi îndeamnă pe brăileni să meargă zilele acestea la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila, strada Radu S. Campiniu nr. 25, programul pentru donare fiind următorul: luni-vineri, între orele 08.00-11.00.

Puteţi dona indiferent de grupa sanguină pe care o aveţi, deoarece se va face conversia. Atenţie! Deoarece naşterea va avea loc în alt oraş, atunci când veţi dona sânge trebuie să precizaţi numele celui pentru care donaţi şi spitalul în care se va face operaţie, mai exact Oancea Adelina (numele de căsătorie), Spitalul Sanador din Bucureşti. De asemenea, pot dona sânge şi cei din  Capitală, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti. Cei care intenţionează să facă acest act umanitar trebuie să ştie că există câteva condiţii. În primul rând, donatorul trebuie să fie sănătos şi să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani (pentru cei care au peste 50 de ani, este necesară şi o adeverinţă de boli cronice, eliberată de medicul de familie). Femeile trebuie să aibă între 60 şi 100 kg, iar bărbaţii între 70 şi 110 kg, iar tensiunea să fie între 12 şi 16. Dacă din diverse motive nu puteţi dona sânge, o puteţi ajuta pe Adelina şi altfel. Cum? Simplu! Daţi vestea mai departe, astfel încât cei care pot şi vor să ajute să îi afle povestea.

Mergeţi şi donaţi acum! Nu vă opriţi însă aici! Continuaţi să vizitaţi periodic Centrul de Transfuzie Sanguină. Astăzi este Adelina cea care are nevoie de ajutor. Mâine poate fi un apropiat de-al tău sau chiar tu!

 

Sportivii de la CMS Brăila, primii care au sărit în ajutorul Adelinei

Imediat ce au aflat ştirea legată de situaţia Adelinei Gavrilă de pe site-ul Federaţiei Române de Atletism, mai mulţi sportivi brăileni i-au sărit în ajutor, repetând anunţul pe reţelele de socializare. Mai mult, sportivii brăileni au sunat şi la sediul redacţiei “Obiectiv Vocea Brăilei” pentru a amplifica acest apel umanitar. Între timp, fosta performeră a devenit ceva mai optimistă şi le-a spus prietenilor care au sunat-o că ea crede că va trece cu bine şi peste această cumpănă.

“Dimineaţă când am aflat ştirea m-am speriat cumplit. Şi am făcut şi eu apeluri disperate pentru ca brăilenii să doneze sânge pentru Adelina. Toţi salariaţii de la CSM Brăila, clubul la care a activat sportiva, bineînţeles cei care au putut dona au fost deja la Centrul de transfuzii, chiar şi mama mea a donat sânge. Toţi dorim ca Adelina să treacă peste această cumplită perioadă. Între timp am vorbit cu ea, era foarte optimistă şi încrezătoare în şansa ei. Mi-a spus să-i liniştesc pe toţi, că se află pe cele mai bune mâini din România”, ne-a declarat atleta Anamaria Ioniţă, multiplă medaliată pe plan naţional şi internaţional.

Antrenorul Mihail Dumitru, cel care a descoperit-o şi care i-a călăuzit paşii spre marea performanţă, este şi el optimist.

“Eu am mare încredere în şansa ei. Adelina este foarte puternică organic, nu este ca orice femeie. Este bine că s-a creat această emulaţie, că lumea din Brăila este alături de ea. Este într-adevăr o operaţie foarte grea, dar sunt convins că Adelina o va depăşi cu bine aşa cum făcea la toate examenele sportive la care participa”, ne-a declarat profesorul Mihail Dumitru.

Potrivit site-urilor de specialitate, în mod obişnuit, la orice sarcină, placenta se ataşează de peretele uterin. Însă există situaţii în care ataşarea placentei se face mult prea în profunzime. Această afecţiune poartă numele de placenta acreta şi este extrem de riscantă pentru mamă. Placenta percreta, cea mai gravă formă a acestei afecţiuni şi cea mai periculoasă, apare atunci când placenta străpunge complet uterul şi se fixează pe un alt organ, precum vezica urinară. De cele mai multe ori, placenta se separă de peretele uterin cu dificultate, iar principala cauză de îngrijorare o reprezintă hemoragia ce apare în timpul încercării de a o desprinde.

 

Adelina Gavrilă, sportiva care a făcut istorie în atletism

Născută pe 26 noiembrie 1978, la Brăila, Adelina Oancea Gavrilă a început să practice atletismul încă din 1989, mai precis cam din clasa a V-a şi, ulterior, a devenit una dintre cele mai valoroase sportive din istoria atletismului brăilean. Este campioană europeană de junioare, medaliată cu bronz la mondialele de juniori şi tineret, deţinătoare a unui record european de tineret, 14,71 m. Sub îndrumarea profesorului Mihail Dumitru, brăileanca a fost medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de Juniori din 1996. În 1998, a depăşit pentru prima dată bariera celor 14 metri, cu o săritură ce a măsurat 14,53 metri, iar un an mai târziu şi-a îmbunătăţit performanţa la 14,71 m.

Adelina Oancea Gavrilă a continuat seria rezultatelor internaţionale cu noi performanţe, mai precis şi-a trecut în cont medalia de bronz la Universiada din 1999 şi tot în acelaşi an s-a clasat pe locul al 12-lea la Campionatul Mondial în Sală şi pe locul al 11-lea la Mondialele în aer liber. În 2001 atleta a reuşit să ocupe poziţia a 8-a la mondialele indoor. Gavrilă a continuat să domine proba de triplusalt din România şi a reprezentat în continuare ţara noastă în competiţiile internaţionale. Ea s-a clasat pe locul al 9-lea la Campionatul Mondial din 2003, pe locul al 7-lea la World Athletics Final din acelaşi an şi tot aceeaşi poziţie şi-a trecut-o în cont la Campionatul Mondial în Sală din 2004. În acelaşi an şi-a realizat baremul de participare la Jocurile Olimpice de la Atena unde s-a clasat pe locul al 15-lea. La Beijing, în 2008 a ocupat poziţia a 19-a în lume, rezultate care nu sunt la îndemâna oricui. A terminat sezonul cu un rezultat maxim de 14,71 m.

În ierarhia europeană, în 2006, brăileanca s-a clasat pe locul al cincilea în sală.

În 2008, ea a stabilit cel mai bun rezultat personal în sală cu 14,78 de metri, rezultat obţinut în februarie 2008, la Bucureşti. Cel mai bun rezultat personal în exterior este de 14,75 metri, realizat în septembrie 2003, la Rieti, ceea ce o plasează pe locul al doilea între atleţii români, după Rodica Mateescu.

 

Criză acută de sânge în toată ţara

Lipsa donatorilor de sânge se resimte cel mai tare în această perioadă, în lunile de vară când sunt programate concediile. Vorbim de o scădere a persoanelor care merg să doneze cu aproape 25%, afirmaţia fiind făcută chiar de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, când a vizitat recent Centrul de Transfuzii din Bucureşti. Zilele trecute, ea a făcut un apel către populaţie să se mobilizeze pentru că există o criză majoră în toate centrele din ţară, dar mai ales în Bucureşti. “Fac apel ca oamenii să-i ajute pe semenii lor aflaţi în suferinţă. Ne confruntăm cu o criză de sânge. Îi îndemn pe oameni să vină să doneze. Acum avem nevoie de donatori. Ministerul Sănătăţii nu poate face nimic dacă oamenii nu vin să doneze. Nicio modificare legislativă nu-i poate obliga pe oameni să doneze. Donarea este un act voluntar”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit presei naţionale.

Criza de sânge e atât de gravă încât, de multe ori, spitalele cer ajutor de la alte unităţi, în funcţie de nevoie şi de moment. Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite în urgenţă, pentru salvarea vieţii victimelor accidentelor rutiere, pentru gravide şi copii, dar şi pentru bolnavii cu cancer. Aceştia nu pot fi reprogramaţi până când centrele de transfuzie nu adună stocul necesar.

Potrivit statisticilor, la fiecare 3 secunde, un român are nevoie de sânge. Din păcate, doar 2% dintre români merg să doneze.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro