Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, înainte de plecarea la reuniunea Consiliului European extraordinar informal de la Bruxelles, că va reitera poziţia României pentru menţinerea „raportului echilibrat între solidaritate şi responsabilitate" în privinţa cotelor voluntare de imigranţi.
În ajun, Consiliul JAI a decis că România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marţi, numărul total de imigranţi alocat până în prezent Bucureştiului fiind de 4.837. „Regretăm că această decizie, în loc să fie luată prin consens, în baza unor negocieri şi discuţii, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred că impunerea cotelor obligatorii, printr-un vot majoritar, rezolvă această problemă. Această împărţire matematică nu ţine cont de o serie de factori foarte importanţi. După ce s-a cunoscut acest rezultat au început să apară tot felul de opinii", a afirmat preşedintele Iohannis.
O perioadă de un an
El susţine că ministrul român al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a participat la Consiliul JAI „cu un mandat perfect". „A avut mandatul Guvernului conform legislaţiei în vigoare, întărit de decizia CSAT. Aceste cote obligatorii au fost refuzate de România din capul locului. Încă din martie de când s-a pus în discuţie această chestiune am susţinut poziţia României de participare voluntară a statelor membre la această acţiune", a menţionat Iohannis. El a specificat faptul că decizia luată marţi în Consiliul JAI nu va fi rediscutată în Consiliul European.
„Decizia a fost luată de către Consiliul JAI, care este competent pe această chestiune şi nu are nevoie nici de o revotare în Consiliu, nici de o validare. Decizia este bun luată. Înţeleg că sunt ţări care doresc să o conteste. Vom aştepta rezultatul acestor contestări. Numărul de refugiaţi pe care ar urma să-l primească România în realitate nu este mare şi nu trebuie să-i primim în următoarele săptămâni. Este vorba de o perioadă de cel puţin un an, mai probabil doi ani, în care eşalonat ar trebui să-i primim pe aceşti refugiaţi. Problema poate fi gestionată uşor în România şi este bine să ne arătăm solidaritatea cu celelalte state membre", a explicat Iohannis.
Nu e o soluţie
El a precizat că poziţia României rămâne în continuare de participare voluntară la problema migranţilor. „Nu cred că aceste cote obligatorii reprezintă o soluţie pentru problema refugiaţilor", a mai arătat Iohannis.
În ceea ce priveşte alocările bugetare pentru migranţii pe care ar trebui să-i primească ţara noastră, Iohannis a precizat că din partea UE România va primi pentru fiecare refugiat 6.000 de euro, „care acoperă cheltuielile ocazionate de administrarea acestui fenomen". „România nu este împotriva refugiaţilor, a primirii lor. Noi am fost (...) de acord să primi refugiaţi în limita resurselor noastre. Nu ni se pare oportun calculul pe bază de cote obligatorii, calcul matematic care nu ţine cont aproape deloc de realităţile din fiecare stat membru", a afirmat preşedintele.